Det har inte varit flera dagars oroligheter i Backa

Pressen skriver precis som om det varit flera dagars stök och upplopp i Backa i Göteborg. Men så är det inte. Det var bara en kväll, en natt. Dagen efter hände det saker i Tolered (varför är det ingen som funderar över varför det hände i Tolered?) och Biskopsgården, stadsdelar som ligger långt från Backa.

Därför är det inte heller förvånande att det varit lugnt i Backa under fredagskvällen och natten till lördag. Det har ju varit lugnt i fler dagar. Enligt en del ungdomar, trots ett provocerande uppträdande från polisen. Enligt GP är det nu lugnt därför att polisen nu inriktar sig på dialog och samtal istället för att jaga och trakassera ungdomarna.

Jag har hävdat att det inte är ovanligt med ungdomsoroligheter dagarna innan skolan böjar på hösten. I år har vi sett det i bl.a. Göteborg och Södertälje. Nåt annat år ser vi det nån annan stans. Och typiskt är att något sådant som polisens bisarra ingripande, med automatvapen och id-kontroller utan någon som helst anledning, vid en kiosk i Backa den 10 augusti, är det som bland ungdomarna anses vara den utlösande orsaken till bråket i Backa.

Jag menar dock att det finns underliggande strukturella orsaker också, arbetslöshet och polistrakasserier har jag redan redogjort för. Men det finns också en brist på vettig verksamhet inriktad å ungdomar. Det finns en fritidsgård i Backa, men borde finnas minst tre stycken för att verksamheten skulle kunna påverka vad som händer i ungdomsmiljöerna. Typexemplet på en bra och fungerande verksamhet är Mixgården i Hammarkullen, som både fått priser och medfört att rekryteringen till gangstergängen stoppat i stadsdelen.

Tidigare hade också en person med kopplingar till Lugna Gatan och gangstergänget Asir inflytande i ungdomsgrupperna kring Blendas gata i Backa. Både Lugna Gatan och gangstergäng jobbar i princip på samma sätt. Ett sätt som i praktiken avskärmar ungdomar från omgivande samhälle. Ordning upprätthålls med hot och repressalier. Gör man på det viset skapas en destruktiv kultur i ungdomsgäng där hela vuxenvärlden står för något dåligt och man distanserar sig från vuxensamhället. Det är stor risk att den aktuelle personen påverkat kulturen bland en del ungdomar kring Blendas gata på ett sådant negativt sätt. Sådana saker kan leva kvar långt efter det att personen/peronerna som skapat situationen försvunnit.

Även i Biskopsgården har Lugna Gatan förmodligen skapat en negativ kultur i vissa ungdomsgrupper. Där skedde det med stadsdelnämndens benägna medverkan då de och de lokala bostadsbolagen anlitat Lugna Gatan för att arbeta med ungdomar. Förmodligen bidrar alltså Lugna Gatans närvaro till problemen, snarare än till en lösning av problemen. Något som fått polisen i Göteborg att bryta samarbetet med organisationen.

Det har funnits förslag på att sätta upp övervakningskameror på Blendas gata för att stoppa ungdomsbråk, senast förra gången det var oroligt i området, år 2007. Men lika lite som det skulle hjälpa i Södertälje eller på skolor i andra orter så skulle det hjälpa i Backa. Övervakningskameror löser inga problem, i bästa fall flyttar de dem bara. Och de skapar dessutom nya problem.

Inte heller är fler poliser en vettig och långvarig lösning. Fler poliser betyder mer repression och fler ingripanden som komemr att upplevas som trakasserier. Fler poliser kan förvärra läget snarare än förbättra det om inte kombineras med social insatser. Fler fritidsgårdar, satsningar på skola, förskola och annan social verksamhet. Dessutom behövs åtgärder på nationell nivå i samhället för att minska arbetslösheten. Några sådana åtgärder tycks inte ens skymta vid horisonten. Utan sådana satsningar så kommer inte problemen att minska utan förmodligen istället öka över tid.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, GT1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • He, minns kungsankravallerna. De ledde till att Fryshuset skapades vilket fick bort de traditionsenliga kravallerna. Bara för Södertälje och andra orter att se till att ha aktiviteter planerade så blir det lugnare.

 • ”varför är det ingen som funderar över varför det hände i Tolered?) och Biskopsgården, stadsdelar som ligegr långt från Backa.”

  Precis, det har jag också gått och stört mig på de senaste dagarna!

 • Polisen

  Vill bara påpeka att kärnan i gänget kring Blendas Gata inte är några nya ansikten. Det är ungdomar med kontakter i kriminella gäng och som är påväg uppåt inom dessa gäng. Många av dem har varit kriminella sen då de blev straffmyndiga(grova misshandlar, stölder etc.etc.). Orsaken till detta kan ju diskuteras. Bristande polisiär närvaro är en liten del i det, men ungdomars kriminalitet kan aldrig lösas med bara polisiära medel. Det handlar i grunden om dåliga familjeförhållanden och att en kriminell karriär har varit mer lockande(eller setts som den enda möjliga) än skola och arbete.

 • Anders_S

  Polisen: Har skrivit om det tidigare:

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/05/28/hisingens-gatugang/

  Men helt klart är det inte ett polisiärt problem i första hand.

 • Polisen

  Du verkar mera uppdaterad på det här problemet än de som för närvarande rapporterar i media. Historiken bakom backagänget verkar ha förbisetts under de senaste dagarnas nyhetsflöde. Stenkastning på polisbilar vid blendas gata har varit vanligt under flera år. Gänget gillar helt enkelt inte poliser på ”deras” gata. Inte så konstigt att de inte gillar poliser då de faktiskt är ganska långt gågna i sin kriminella karriär.