Reaktionärerna i Israels regering

Reaktionärerna i Israels regering saknar uppenbarligen all sans och balans, allt sinne för proportioner.. Artikeln av Donald Boström i Aftonbladet är på det hela taget en ganska oförarglig och misslyckad historia som inte lyckas med sitt uppsåt. Den kan möjligen tolkas som om den flörtar med antisemitiska stämningar. Vilket den naturligtvis inte gör, antisemitismen i Sverige är enligt alla undersökningar nästan obefintlig. Utom hos extremhögern med Sverigdemokraterna och olika nazistiska grupperingar. Det finns liksom inga antisemitiska stämningar att flörta med alltså. Artikeln må var usel och må misslyckas i sitt uppsåt, men antisemitisk är den enligt min åsikt inte och debatten har fått alldeles för stora proportioner.

Kanske beroende på Israels skogstokiga regering. En regering som innehåller alltifrån tvättäkta fascister och rasister som förespråkar etnisk rensning som Avigdor Lieberman till förvirrade konservativa högerpopulister som Benjamin Netanyahu. En regering som stjäl andra människors land och mark, en regering som innehåller folk som på allvar hävdar att jduar har anbdra rättigheter än andra därför att de är ett av Gud utvalt folk (det finns tokiga muslimer och kristna som hävdar samma sak om anhängare till deras religioner också). Oavsett vem som gör det är det lika knäppt och galet.

Dessutom vill man nu bestämmma över hur pressfriheten, eller rättare sagt pressofriheten, i ett helt annat land fungerar (ja Israel brukar ju vilja det så länge det gäller Palestina, men det är ovanligt att man vill det när det gäller Sverige):lyckligtvis har Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt hittills behållt huvudet kallt. Något som inte kan sägas om den svenska ambassadören som naturligtvis gick för långt (eller var det UD) när hon lade sig i vad Aftonbladet kan publicera.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Motbilder, Emretsson, Alliansfritt,
Borgarmedia: AB1, 2, 3, VG, BLT, EX1, 2, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mikael

  Israel skämmer ut sig ännu en gång! Kan man säga något som inte gillas av Israel utan att kallas för antisemit? Det ordet börjar bli väldigt utvattnat.

 • Hanne

  Hvor ble det av ytringsfriheten naa??? Kan Israel bare fordomme politikere a reise inn til landet pga en artikkel?? Aftenbladet har skrevet artikkelen fordi de har en grunn. Kansje andre organisasjoner skal sjekke historien og se om det er sant, istedenfor a begynne a true svenske politikere og regjeringsmedlemmer.

 • Free Palestine!

  – Palestinier är Semiter. Så logisk sett är den israeliska regeringen som begår fruktansvärda övergrepp på palestinier också antisemitisk!

  – Ingenting, absolut ingenting kan ursäkta de fruktansvärda övergrepp som staten Israel har begått i Palestina i över 60-år. Israels ockupation strider inte bara mot internationell rätt utan mot allt vad medmänsklighet, etik & moral heter.

  – Istället för att gömma sig bakom ”antisemitism” som ursäkt för sina oförsvarbara handlingar borde Israel dra sig ut ur Palestina; underställa sig FNs- resolutioner som Israel flagrant brutit. Israel innehar den tvivelaktiga den har rekordet i att bryta mot FNs resolutioner.

 • Anders_S

  Antisemitism har betydelsemässigt inget med semiter att göra. Antisemitism betyder judehat. Ingenting annat.

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/07/31/antisemitism-judehat-antisemitism/

  Precis på samma sätt som ordet rolig betydelsemässigt inte har med ro att göra längre. Dvs det är inte en synonym med lugn. På danska betyder rolig fortfarande det samma som lugn.

 • Conny

  Liknelsen med ro och rolig kan vara den sämsta som någonsin har gjorts.

  Och antisemitism betyder inte längre judehat. Det är tyvärr numera synonymt med Israelkritik, på grund av att det fullkomligt devalverats genom ett alltför flitigt användande av staten Israels fanclub.

 • Johny

  Tidningen AB har jag alltid uppfattat som Palestinavänlig/Israelfientlig och det här var en tydlig bekräftelse av detta. Jag tror aldrig AB skulle publicera det motsatta, dvs palestinier tog vara på israeliska kroppar på samma sätt eller gräva så djupt i detta.
  AB skriver sällan något negativt om muslimländer heller och hur ska man tolka detta?

 • Anders_S

  Conny: Men det fungerade. Och antisemitism betyder fortafrande judehat och inget annat. Vi kan inte låt puckade sionister och andra likasinnade förändra ett bra ords betydelse.

 • Order är inte bra om det oftast används i ett annat syfte än dess påstådda betydelse.

 • Anders_S

  Hampus: Men det gör det ju inte. Det är bara en hoper sionister och deras puckon till högerextremistiska supportrar som använder det på ett konstigt sätt. Inte ens de företrädare för judiska försmalingen som jag känner använder det på det förvirrade sättet.

 • Ja, men majoriteten av de tillfälle som ordet används är det av just av ”hoper sionister och deras puckon till högerextremistiska supportrar”.

 • Mattias Sigurdsson

  Man borde väl vara orolig över den här utvecklingen, men nånstans känns det som att den israeliska högerregeringen gör ett så uppenbart självmål att det kommer att stå dem dyrt en gång. Poänger de vinner nu lär de få betala tillbaka mångdubbelt, när det israeliska folket kommer till insikt om i hur galen tunna de hoppat. Man hoppas att det blir så.
  Samt att det svenska medvetandet om tryckfrihetens värde stärks.

 • Johny: Det är en frilanslournalist som har grävt, inte AB. De har publicerat.

 • Pingback: Fuglesang vår egen Tarzan | Jinges Web och Fotoblogg()