Donald Boströms artikel handlar inte om judar

Den handlar om gangsters i USA som sysslar med organhandel. Ett par av dem råkar vara rabbiner och därmed judar. Några andra är italienare osv. Men kopplingen är att en av dess gangstrar erkänt att han handlat illegalt med mänskliga organ och köpt dem just från Israel. Den handlar om palestinier som uttrycker misstankar om att IDF är inblandade i stölder av organ från deras anhöriga. Något som ingen kan föra i bevis. Däremot vet vi att Israel förekommit i en mängd sammanhang när illegal organhandel undersökts. Och Boströms artikel handlar om Israel.

Men inte om judar. Därför är det bara dumheter när Expressens kulturchef Björn Wiman hävdar att artikeln bygger på en myt om judars slakt på barn. Jag tvivlar på att de aktuella palestinska familjerna känner till denna myt och dessutom pratar de inte om judar. De pratar om Israel och israels försvarsmakt. Och Israel är inte synonymt med judar.

Dessutom är det så att Wiman och de andra kulturcheferna, Gabriel Byström på GP, Maria Schottenius på DN, Stefan Eklund på SVD och Rakel Chukri på Sydsvenskan bara snackar skit om att de inte skulle publicerat artikeln för att den är för dålig. Det handlar bara om att de tar det säkra före det osäkra och så här i efterhand av ren feghet hävdar att artikeln är skräp.

Det finns ingen av dem som kan säga att de inte skulle publicerat den om de fått den först. Jo, förresten kanske kan Byström, Schottenius, Chukri och Wiman det. De arbetar ju på tidningar som har en uttalad pro-israelisk agenda även om det normalt är så att just kulturredaktionen är lite friare. Men det avståndstagande de gör i artikeln i SVD är bara ren feghet som jag ser det.

Och alla tycks de glömma att i princip samma artikel är publicerad tidigare. I boken Inshallah från 2001. En bok där Cordelia Edvardsson ockå har skrivit ett bidrag. Den gången hördes inga upprörda röster. Det glömemr också bort det faktum att Israel faktiskt förtrycker palestinierna och ständigt bryter mot de mänskliga rättigheterna:

–Jag håller inte med om det, och jag tycker att det är ganska beklämmande hur likgiltiga svenska kommentatorer är kring det faktum att unga palestinier faktiskt dödas av en ockupationsarmé. Den sensation som finns i artikeln är i så fall att det äntligen är någon som vågar prata om Israels brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Intressant?
Bloggat: Motvallsbloggen, Progressiva USA, Guero, Dresscode: Black, JJ, Motbilder, Esbati,
Borgarmedia: SVD, EX, Dagen1, 2, 3, MV,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Motvallsbloggen » SvD:s ledarblogg om Boströms artikel - kan skribenten varken svenska eller engelska?()

 • Dan

  Ingen kan förneka att det är ett lågvattensmärke för aftonbladet. När man inte tror dom kan sjunka lägre då gör dom det. Inga nyheter där inte men lite tragiskt är det iaf.

 • Helt rätt. Hur mycket hyckleri, dubbelmoral och ljugandet, men för vems skull, undrar jag? Om fegheten ska vi inte diskutera. Att försöka förvränga sanningen, att rikta strålkastarna mot något som inte är viktigt och tom. inte är sant istället för att diskutera det som är uppenbart. Tyvär så finns det alltid såna som inte vågar, som är politiskt korrekta, fegisar, tvivlare…
  Kritiserar man staten Israels handlanden – fel politik tex. orättvisor som inträffar dagligen i samhället, då är man samhällskritikern, inte judehatare eller antisemit. Alla judar bor inte enbart i Israel, så vitt jag vet. Om jag kritiserar israels ambasadörens uttalanden om svensk media (plus det han gjorde på konstutställningen för ett par år sedan) då hatar jag hans handlanden och åsikter och värderingar – inte honom som person. Men det verkar som om den fruktansvärda rädslan att bli angripen är djupt inrotad i judarnas ryggmärgen (tänker på alla de förföljerser de blivit utsatta under mer än två tusen år plus den värsta – Förintelsen, men inte är det nån ursäkt för att göra samma sak mot palestinierna).

  Brukar läsa dina inlägg och säger bara – fortsätt så och kör hårt. Lycka till.

 • Ia

  Ja, det var en patetisk fråga: Hur skulle du ha gjort? Fem av sex skulle inte ha publicerat och den sjätte var Åsa Linderborg? Goddag yxskaft.

 • Ja, fem av sex borgerliga israelvänner skulle inte ha publicerat något kritiskt till Israel, men den som inte stödde apartheidregimen gjorde det.

 • Pingback: Antisemitismjägarna lika extrema som Förintelseförnekare | Jinges Web och Fotoblogg()