Sjukvården kan nog vara lugn

Vad jag förstår av den internationella information jag läst (om Australien, USA och Nya Zeeland främst) och de jag träffat som haft eller har svininfluensa, i Grekland och Sverige, så blir de flesta människor knappat märbart sjuka. Medelålders personer, som jag själv, får ofta influensan utan att ens märka det och många yngre är sjuka i två dagar med feber och hosta. Ungefär som en vanlig förkylning.

Med ett sådant sjukdomsförlopp tvivlar jag på att det kommer att uppstå någon rusning till sjukvården som är värre än den som en vanlig influensa orsakar. Såvida inte myndigheters och medias lite överdrivna rapportering får folk att söka bara de har lite ont i halsen, för att de hostar eller har lite vanlig huvudvärk. Det är bara de överdrivna farhågorna och vaccinationskampanjen som kan leda till en anstormning av patienter som blir ett problem, knappast svininfluensan i sig.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN, AB1, 2, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “Sjukvården kan nog vara lugn”

  1. Men sjukvården i länder på södra halvklotet (t.ex. Australien och Nya Zeeland) har rapporterat en mycket ansträngd situation. Att Sverige skulle klara sig bättre framstår som rätt osannolikt. Och i fallet Australien pratat vi inte oroliga patienter som söker husläkare utan över fyratusen patienter (främst yngre) som krävt inneliggande sjukhusvård. Av dessa har en hyggligt stor andel krävt intensiv vård. Australien är ung. dubbelt så folkrikt som Sverige vilket ger en fingervisning. Så visst bör sjukvården planera för ett kraftigt ökat tryck. Att den enskilde har liten risk för att råka illa ut ändrar inte på detta.

  2. Micke: nej det har de inte. rapporteringen i Nya Zeeland och Australien har varit mycket mer lugn och snasad än här. SMittspridningen har avtagit i de lädnerna och det antal döda som rapporterats skulle motsvara 50 döda i Sverige. 2 000 brukar dö i normala influensaepidemier i Sverige. Varje gång i princip.

  3. Ang. Nya Zeeland (motsvarande har rapporterats från Australien).

    ”Impact on health care services
    The pandemic resulted in a heavy demand for health services in those geographic areas where it was most intense. This demand was experienced by general practices, emergency departments, inpatient paediatric and adult medicine services, diagnostic laboratories, as well as public health services. The impact was particularly marked in ICUs because a relatively large proportion of hospitalised cases were admitted to these units and because many patients stayed there for a relatively long time. The demand on intensive care services peaked at 25% of national ICU occupancy. The health services were not overwhelmed, largely because of considerable additional time and effort by staff, postponing and cancelling of non-urgent work, and also because the numbers of infected people and the morbidity in this pandemic were lower than had been initially expected.”
    Källa: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19319

    Detta manar väl till omsorgsfull planering (inte panik, men inte heller bagatellisering som du tycks luta åt).
    /Micke

  4. Micke: Som jag sagt, inte värre än en vanlig influensa som orsakar ungefär det scenario som har setts i Australien.

Kommentarer är stängda.