Göteborgare och västsvenskar tycks inte gilla vårdvalet

Av 1,6 miljoner västkustbor som fått brev om vårdvalet från Västra Götalandsregionen har bara 160 000 svarat. Det är bara 10 % och ungefär hälften så många som man räknat med. Själv har jag inte listat mig aktivt utan godtagit den närmaste vårdcentralen, föreslagen av regionen, vilket är en offentligt driven vårdcentral. Så är det säkerligen för de allra flesta, man väljer den offentliga vårdcentralen genom att inte välja.

Därmed har västsvenskarna och göteborgarna med stor liknöjhet visat att det så kallade vårdvalet inte är speciellt intressant. I själva verket har man avvisat själva valet, idén med vårdval och privatsieringen. På ett passivt, men ändock tydligt sätt. Den eventuella frihet det hela eventuellt ger riskerar ju snarast att försämra vården än att förbättra den. För de flesta är det inte ens nån frihet. För det finns bara en vårdcentral i närheten. Det gäller i de flesta förorter, de flesta arbetarområden. Där har de vinstkåta privata företagen inte velat satsa en spänn. Resultatet är sämre vård till fattiga och bättre till rika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements