Okunnigheten är stor på Göteborgs Universitet

I alla fall om politiskt våld. Alla som vet något om politiskt våld i Sverige vet att vänsteraktivister i stort sett enbart ger sig på högerextremister med våld och inga andra. Detta till skillnad från högerextremister som främst ger sig på homosexuella, invandare och vanliga Svenssons. Högerextremister har oftast en brottslighet vid sidan av sin politiska verksamhet. Det har inte vänsteraktivister. Om detta kan man läsa i Brå:s och Säpos senaste rapport om politiskt våld.

Det betyder att risken för arbetskamrater till en vänsteraktivist att råka illa ut är i stort sett obefintlig. Om sanningen ska fram så är det det även när det gäller högerextremister. Jag har arbetat ihop med många av de senare, också sådan som har varit dömda för grova våldsbrott, men inte ihop med så många vänsteraktivister av den sort som ägnar sig åt våldsamma angrepp på nazister och fascister. Det har aldrig varit några problem med att jobba med någon av dessa. Risken för arbetskamrater att råka illa ut är obefintlig när det gäller dömda vänsteraktivister och minimal när det gäller dömda högerextremister.

Därför är beslutet från Göteborgs Universitet om att pröva lämpligheten för en av de som dömts för överfallet på sverigedemokraten Martin Kinnunen helt enkelt ett löjligt och okunnigt beslut. Men jag är också samtidigt övertygad om att prövningen kommer att leda till att den unga kvinnan i fråga får fortsätta sina studier.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • x

  Svensson: Om jag förstår dig rätt anser du att dömda vänsterterrorister aldrig skall avstängas från sin utbildning. Min fråga till dig blir då att om omständigheterna i detta fall varit identiskt förutom att gärningskvinnorna varit högerterrorister, skulle du även då anse att den skyldige inte skulle avstängas från sin utbildning?

  mvh.

  x.

 • Daniel Wijk

  Så det är okay att ha henne kvar på jobbet om hon har ihjäl en nasse eller dylikt senare i livet då också?

  Våld, oavsett vem som orsakar det, är fel. Hon får ta sitt straff som alla andra.

 • Anders_S

  Daniel Wijk: Svaret på din fråga är ja. Även dömda mördare har rätt till ett arbete.

  Jag antar vidare att du är mot kriget i Afghanistan också. Om du nu är mot allt våld alltså?

  x: Ja det vore fel att avstänga en högerextremist också. Vilket du borde ha förstått av mitt inlägg.

  Sen tycker jag du ska sluta använda ordet terrorist på ett så slarvigt sätt. Varken högerextremistiska våldsverkare eller väsnterextremistiska dito i Sverige är terrorister. Det är att devalvera (skriva ner, förringa) betydelsen av ordet.

 • x

  Svensson: Jag håller med dig om att ordet ”terrorist” är överdrivet men jag var åtminstone konsekvent, och använde det om båda sidor!

  Men jag anser att du själv överdriver och använder ordet ”nazist” på ett överdrivet sätt när du kallar SD för nazister. Detta innebär att du anser att minst 162.463 Svenskar vill öppna Auscvitz ( stavning ? ) igen! Detta borde falla på sin egen orimlighet!

  mvh.

  x.

 • Anders_S

  X: Jag kallar inte SD för nazister. Har aldrig gjort och anser inte heller att de är nazister.

 • Martina Pedersen

  Naturligtvis har även dömda rätt till arbete. Men vilket arbete som helst? Ska grovt kriminella bli poliser? Pedofiler får bli dagisfröknar?

  Visst, det kanske inte är jättesannolikt att hon utgör ett dödligt hot mot patienter och kollegor. Men sannolikheten är högre än ”normalt”. Och högerextremister hamnar också på sjukhus. Kommer hon ge dessa adekvat smärtlindring, tro?

  För övrigt kan patienter vara extremt provocerande. De kan också vara mycket rädda, ledsna och ha ont, vilket kan ge aggressivt och otrevligt beteende. Det krävs en del för att man som vårdpersonal ska stå lugn i stormen och inte ”hugga tillbaka” när man blir pressad. Minsta indikation på att folk inte har den självkontroll som krävs tycker jag ska tas på allvar. Detta görs inte i tillräcklig utsträckning idag, men det är inget argumentet för att släppa genom denna tjej. Har hon kommit in på SSK-utbildning kan hon dessutom säkert skaffa sig annan utbildning, så hon är knappast totalt utestängd från arbetsmarknaden.

 • Anders_S

  Nu är det liksom ingen våldsam person vi diskuterar. Inte heller någon grovt kriminell, yrkeskriminell eller någon pedofil.

  Vänsteraktivister som använder våld i politiskt syfte är kända för att de aldrig använder våld i andra sammanhang (enstaka undantag finns jsälvklart, men det är mycket ovanligt). Därför ser jag inget problem med den unga kvinnan i fråga, med den utbildning och det jobb det handlar om.

 • Mikael S

  Det är dock en tidigare (vid flera tillfällen) dömd person vi talar om, om än inte för våldsbrott (utan snatteri och narkotikabrott).

  Att vänsteraktivister, enligt dig, som använder våld i politiskt syfte aldrig använder våld annars bör väl vara en ganska ringa tröst för t ex en sverigedemokrat som kommer in på sjukhus…det är ju inte i första hand av omsorg om arbetskamraterna man överväger en avstängning, utan av omsorg om patienterna. En sjuk eller skadad meningsmotsåndare, t ex en misshandlad SD:are, måste kunna söka vård utan risk att bli utsatt för våld i politiskt syfte.
  Att kalla henne ‘den unga kvinnan’ får det att låta som när Sarnecki talar om ‘pojkstreck’, det handlar ju i själva verket om en 25-åring, tidigare straffad, med ett barn, nu dömd för tre fall av misshandel, det är inte direkt som att palla äpplen…

 • JF

  En person som är fullt kapabel att skada personer som inte delar hennes åsikt skulle jobba med att vårda personer? Knappast lämpligt.

  Du kan aldrig övertyga mig om att hon, som sjuksköterska, skulle ha agerat professionellt natten när Martin Kinnunen kom in till sjukhuset misshandlad…

 • Thompa

  Mkt bra sagt! JF! Det är där kärnpunkten i Universitetets ställning ligger.
  Inte anställer man bevisligen rasistiska till sjukhus med risken att folk med annan hudfärg skulle få sämre vård, likaväl att folk med olika politiska åsikter skulle få sämre vård för just deras åsikters skull.

  Tänk lite innan du skriver din blogg! Sen vilka som har rätt till vilka jobb efter de satt av sin tid är en annan fråga, men troligen väldigt få som skulle lämna över sitt barn till ett dagis med en eller flera tidigare dömda pedofiler.. eller hur? Samma sak gäller alla brottslingar, tänk efter en extra gång innan du begår ditt brott, för samhället kommer straffa er esten av livet.. och i ofta fall med rätta!!

 • Anders_S

  Thompa: Du kanske borde tänka lite själv. Det är självklart att det finns rasister som jobbar på sjukhus. Det vore mycket märkligt annars. Eftersom det inte är acceptabelt att efterfråga folks politiska åsikter vid anställningsintervjuer så kan man naturligtvis inte låta bli att anställa rasister på sjukhus. Det vore dessutom felaktigt att inte anställa någon på grund av denns åsikter på ett vanligt jobb.

  Det finns jobb där det naturligtvis är annorlunda (polisen, migrationsverket, migrationsdomstolar för att nämna några) Inte heller är rasism ett skäl till att man kan bli uppsagd från ett jobb som läkare, sköterska eller sjukgymnast för att ta någar yrken som finns på sjukhus.

  Jag anser inte att straff för olika brott ska påverka möjligheter att bli anställd, utom i speciella undantagsfall (pedofiler och arbete med barn är ett exempel)

 • Eric

  Anders, du skriver:
  ”Vänsteraktivister som använder våld i politiskt syfte är kända för att de aldrig använder våld i andra sammanhang (enstaka undantag finns jsälvklart, men det är mycket ovanligt). Därför ser jag inget problem med den unga kvinnan i fråga, med den utbildning och det jobb det handlar om.”

  Vad du tycks missa är att hon dömts för två fall av grov misshandel och ett fall av misshandel av normalgraden. Ena fallet av grov misshandel var det mot Kinnunens sambo, det andra fallet av grov misshandel var *helt* opolitiskt. Hon var ute med några kamrater och menade att mannen taffsat på henne och hon och hennes gäng sprang ikapp killen och sparkade ned killen och hon sparkade honom sedan flera gånger i huvudet när han låg ned. Tillhygge i form av knogjärn användes också. Läs domen!

  Sedan var det ett misshandelsfall av normalgraden också – ej heller riktat mot någon sverigedemokrat eller liknande.

  Anders, jag tror du har fel. Jag tror hon kommer att bli avskiljd. Hade det bara rört ett fall av misshandel hade jag tyckt att hon kunde ha fått stanna kvar – men tre fall varav två grova fall av misshandel är för mycket. Den politiska aspekten i det hela är för mig irrelevant även om jag förstått här att både vänster- och högersympatisörer tycker det är viktigt.

 • Eric

  Anders, kanske ska lägga till att jag delar din åsikt när det gäller rasister inom vården. Har själv träffat på både USK:or, SSK:or och LÄK:re som har åsikter man ibland blir mörkrädd av. Det som dock slagit mig med alla dessa är att de alla gjort ett minst lika bra och professionellt arbete med ”svartskallar” som med svenskar. Jag tror det handlar om yrkesheder och att man vill göra ett bra jobb. Dessutom, den som i fikarummet uttrycker negativa åsikter om ”svartskallar” får ju ögonen på sig och det vet de om och just därför kanske de är lite extra trevliga mot ”svartskallarna”.

  Jag har också sett en och annan rasist komma in inom vården och sedan ändra uppfattning och få ett mer empatiskt tänkande.

  Kärnproblemet är alltså enligt min uppfattning att den här kvinnans brott ligger för nära i tiden och dessutom under utbildning. Hade hon dömts för fem-tio år sedan så hade jag inte haft några problem med saken. Såvitt jag förstått av medierapporteringen så har hon gått två år på utbildningen – då ska man ha uppnått den grad av mognad och empati att man inte begår flera grova våldsbrott. Våldsbrott under utbildningstiden bör rendera i avskiljande.

 • Thompa

  …och där blir gränsen genast enormt osynlig när det gäller vilka brott man skall ha begått för att inte få jobba här eller där..

  Ibland måste foten sättas ner för vad som anses lämpligt och olämpligt.

  Öppen och synlig rasism inom tex sjukvården kan också leda till uppsägning.. även om det väldigt sällan går så långt.

  Tror nästan alla tycker att brottslingar skall få en chans i arbetslivet, men också så tror jag nästan ingen är speciellt intresserad av att anställa eller ha en som kollega.. eller är jag väldigt naiv nu…nää realist tror jag nog.

 • Öppen och synlig rasism – på arbetsplatsen – kan leda till uppsägning. Inte vad man säger utanför den. Frågan här är väl snarast om kvinnan skulle börja misshandla folk på jobbet eller sköta sitt jobb sämre.

  Personligen tror jag det jobbar hyfsat många tidigare dömda människor inom vården redan idag. Man sparkar inte folk p.g.a misshandel som skett utanför. Då är frågan om man ska tvinga folk att avbryta en utbildning av samma skäl. Avgörande här är om hon är en fara för de hon jobbar med eller studerar med. Dvs om hon uppvisat våldsamma tendenser i klassrum/arbetsplats.

 • profanum_vulgus

  Thompa och JF:
  Borde moderater och folkpartister få jobba inom den offentliga vården? De anser ju att bra vård ska kosta, kan man räkna med att de då ger erforderlig vård till fattiga?

  Borde socialister få jobba på friskolor och privata vårdinrättningar mm?

  Om inte; varför skulle det just vara vänsteraktivister och rasister som inte kunde skilja på sitt arbete och sina politiska åsikter?
  Jag läste en gång ett JO-fall från 70-talet där en person som var medlem i ett nazistiskt parti nekades anställning som rektor trots att han var överlägset meriterad jämfört med alla andra sökanden. Skolverket hade menat att en icke-demokrat inte kunde verka för att överföra demokratiska värderingar (trots att han varit uppskattad som rektor och även lovordats av några elever med utländska rötter). JO uttalade då att det var skolverket som inte levde upp till kravet att efterleva demokratins grundtankar. Detta var tider då man brydde sig om demokrati.

 • Anders_S

  Hampus: Bara om den riktar sig mot någon direkt och då får följder. Dvs det är oftass om det handlar om överordnad mot udnerordnad. Sällan annars. Och definitivt nte om någon exempelvis uttrycker det helt öppet i ett samtal med mig då det i det fallet inte diskriminerar någon, inte innebär hets mot folkgrupp eller nåt annat som är olagligt.

  Till ditt andra stycke så kan jag säga att så inte är fallet. (jag vet alltså vem personen är)

 • TB

  Principfrågan är ”knepig” utifrån ett rättsäkerhetsperspektiv. Idealt borde det vara så att när någon avtjänat sitt straff, så bör ingen ytterligare påföljd drabba den dömde.

  Sedan är det så att det finns ett samhällerligt skyddsbehov som också måste beaktas. Dock detta kan endast vara relevant i extrema fall där det är högst tveksamt om t.ex. dömda pedofiler någonsin skall tillåtas att arbete inom t.ex. barnomsorg.

  För att förhindra godtyckliga bedömningar av diverse instanser borde den diskuterade typen begräsningar vara en del av den påföljd som utmäts av domstol.

 • ”Detta innebär att du anser att minst 162.463 Svenskar vill öppna Auscvitz ( stavning ? ) igen!”

  Snälla x, det vill för fan inte ens Mike Matsson och hans FNG-grabbar. Antingen för att de inte tror på det eller för att det skulle bli för jobbigt.

  Tjejen i fråga utgör inte någon som helst risk för sina studiekamrater. Överhuvudtaget inte.

 • x

  Svensson: Tack för ditt klarläggande.

  Niklas Eriksson: Utan att ha en aning om vem Mike Matsson eller FNG är för något så tolkar jag ditt uttalande som att du anser att det inte finns några nazister i Sverige och således kan ingen då heller beskyllas för att vara nazist!
  Undrar vilket svepande skällsord som då skall användas istället?

  Angående sjuksköterskeeleven så är det väl ingen som ens antytt att hon skulle vara ett hot mot sina studiekamrater!
  Hennes specialitet verkar ju vara att överaskande anfalla ur numerärt överläge. Hennes studiekamrater kan ju försvara sig och behöver knappast oroa sig för att bli atackerade av denna fegis! Dessutom har hon mig veterligen inte uttalat någon ånger eller bett sina offer om förlåtelse. Frågan är istället vilken patient som skulle vilja bli behandlad av en person med sådana ideal?

 • Nå, då är hon uppenbarligen ingen fara på ett sjukhus, om hon inte samlar ett gäng runt sig på där. Hells Nurses eller något.

  Och det finns utan tvekan flera läkare och sköterskor redan idag som har ideal jag aldrig skulle kunna acceptera. Exempelvis alla som inte uttalat ånger eller bett om förlåtelse efter att ha varit för Irak-kriget.

 • Mats Wiberg

  Uppenbarligen delar inte Säpo din uppfattning att vänsterextremisters våld riktar sig mestadels mot högerextremister:
  ”Det skiljer sig åt på det sättet att våld som utövas av vit makt-grupper oftast riktas internt eller mot de autonoma grupperna. De autonoma grupperna å andra sidan kan rikta sig mot bredare grupper, till exempel mot moderater, säger Säpos pressekreterare Patrik Peter till TT.”

  Sedan kan jag upplysa dig om att Svea hovrätt nyligen avkunnat dom i fallet med den flerfaldigt våldsdömde sjuksköterskestudenten – domen på 1 år och 8 månader för två fall av grov misshandel och ett fall av misshandel av normalgraden fastställdes.

  Högskolans avskiljandenämnd har tidigare beslutat att hon ska sparkas ut från sjuksköterskeutbildningen. Ett hett tips är att de inte kommer ändra sig med anledning av Svea hovrätts dom.

  • Anders_S

   Mats Wiberg: Patrik Peter snackar skit. Säpo:s egen undersökning visar klart att han har fel och att jag har rätt. Läs undersökningen får du se.

 • Pingback: Klurigt….. | CattasBubbla()