Se mig – unga om sex och samlevnad

Efter att ha läst igenom rapporten från Ungdomsstyrelsen om sex, internet och ungdomar kan jag bara konstatera samma sak som Stefan Stenudd, ungdomar i gemen har ett sunt sexliv och en sansad inställning till sitt sexliv. En liten minoritet har sålt sex (1,7%) vilket innebär att 98,3 % aldrig har sålt sex. Siffrorna är  i stort sett samma som vid undersökningen år 2004. Detta trots att användandet av internet ökat rejält. Andelen som sålt sex mer än 5 gånger hade dock minskat från 0,4% till 0,3%.

90% av alla ungdomar har aldrig lagt ut nakenbilder av sig själva och sammantaget framstår inte internet som något som helst problem när det gäller ungdomar och sex. De flesta är medvetna om vilka risker som finns och är inte speciellt bekymrade. De flesta har heller aldrig råkat illa ut.

Undersökningen visar dock att de som sålt sex mår sämre än andra ungdomar. Detta kan tolkas på två sätt, att de sålt sex för att de mått dåligt, eller att de mår dåligt för att de sålt sex. Förmodligen liggerr de en viss sanning i båda två. Kanske säljer man sex när man mår dåligt och sen mår man kanske ännu sämre på grund av det och så slutar man sälja sex (vilket ju gäller 84% av de som någon gångs sålt sex). Att det finns ett samband mellan att sälja sex och att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp tyder ju dock på att det är den dåliga psykiska hälsan som får unga att sälja sex.

Att hävda att ungdomar utnyttjas å det grövsta (det är också märkligt att han anklagar mig för bristande solidaritet med offer för sexuella övergrepp samtidigt som han själv gör reklam för knark, tjack= amfetamin eller metamfetamin, i övre högerhörnet på sin blogg, känner han ingen solidaritet med de som fastnat i narkotikans nät 😉 ) tycker jag dock verkar något överilat med tanke på dessa siffror. Det är en mycket liten grupp som eventuellt utnyttjas. Kanske majoriteten av de 0,3% (cirka 6 000) som sålt sex fler än fem gånger är sådana som utnyttjas, men det vet vi faktiskt inte. Och det är ju då förmodligen några tusen för mycket. Men samtidigt ska man då ha klart för sig att 99,7% av alla ungdomar inte utnyttjas.

En annan ska som tidningarna inte rapporterat är att HBT-ungdomar säljer sex i större utsträckning än andra ungdomar. Detta kan i sin tur bero på att dessa ungdomar har sämre psykisk hälsa på grund av ett strukturellt förtryck mot människor som på det sexuella planet inte är som normen.

Jag tror att många ungdomar har problem av olika slag och att man ska ta det på allvar. Det gäller i detta sammanhang framförallt de ungdomar som utsatts för sexuella övergrepp och som på grund av det säljer sex och kanske även frö övrigt lever på ett destruktivt sätt. Vi kan inte heller helt utesluta att ungdomar som säljer sex regelbundet tar skada av det. Men kanske är inte just prostitutionen det primära problemet i sammanhanget, på samma sätt som internet inte är det (även om det naturligtvis finns en del problem).

Intressant?
Bloggat: Elin Grelsson, Hanna Fridén, Mårten Schultz, JJ,
Borgarmedia: AB1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

, , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
 • MC

  Att förminska missbruksproblematiken är något av vänsterns kännetecken tyvärr. Att du inte ser problematiken med 20000 sexsäljare är ungefär lika förvånande som att borgare inte gör maktanalys utifrån klassperspektiv.

  Att konstatera att tjack gör människorna pratiga är något annat.

  F ö är det bra att tonen i detta inlägg är lite mer bekymrad än den i det första inlägget.

 • Anders_S

  MC: Du läser uppenbarligen inte vad jag skriver. För det första – det handlar snarare om 6 000 sexsäljare. Att ha sålt sex en eller två gånger är ingen gång. Och jag ser det som ett problem. Framförallt att många i den aktuella gruppen blivit utstta för sexuella övergrepp.

  Mn rapportern visar att de flesta ungdomar har det bra. Det är ju positivt.

  Vad det gälerl knark så har jag sett dess akdeverkningar på nära håll och jag tycker din ”reklam” är osmaklig. Min fatsre (som otroligt nog fortfarande lever) har varit narkoman sen hon var ung och dessutom periodvis prostituerad. En kusin körde ihjäl sig när han var på rymen från fängesle och polisen jagade honom. Han var också narkoman osv. Mannen som sköts i Stora Höga var med all sannolikhet en person jag kände i min barndom. Jag känner till problematiken. Och är mot legalisering av droger såväl som av prostitution.

  Så MC, jag tycker du ska sluta dumma och larva dig. Du är oseriös.

 • Pingback: Den lyckliga horan | Jinges Web och Fotoblogg()