Omfattande oroligheter – i Falkenberg?

Falkenberg är ett litet välmående samhälle mitt i Halland dit man åker för att bada på sommaren då det finns en. Det är känt för sitt bryggeri och hade i alla fall förr också en av Vin & Sprits-anläggningar. Dessutom är orten numera känd för nån slags filmunder.

Vad orten aldrig har gjort sig känd för i den svenska historien är social oro, uppror, bråk och liknande. Ja, det skulle vara raggarbråk då, fast det är ju kanske vanligare i grannhålan Varberg. Därför är det inte lite förvånande när man läser om att Falkenberg drabbats av omfattande oroligheter. Man undrar ju faktiskt varför. Men det är klart att det finns fattiga arbetarklassområden och fattiga arbetarbarn även i Falkenberg. Så naturligtvis kan det finnas en grogrund för social oro även där. Speciellt om det finns ungdomar som har kopplingar till Göteborg. För då finns det kanske en viss ”smitteffekt” från den större staden i norr.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • David

  Det har varit gängbråk tidigare i Falkagård. Även om området inte är äldre än ca 20 år gammalt (byggdes under bygghaussens glada 1980-tal) har det länge varit en ganska orolig stadsdel. Paraleller kan dras till Stenhagen i Uppsala där man kastat sten mot bussarna, båda områdena är byggda vid samma tid och ligger i respektive stads absoluta utkanter.

 • Charliet

  Det har varit lite oroligt på Falka en tid. Det har varit en del in och utflyttningar framförallt i bostadsrätterna. Så det är inte fattiga arbetarkvarter vi pratar om även om arbetslösheten kanske är någon procentenhet högre här så är den väsentligt lägre än stadsdelarna i Malmö, Uppsala och Göteborg. I det stora hela är Falka ett fint område med närhet till både centrala stan och naturen.

  Tyvärr verkar det som om ett gäng från Skåne har börjat etablera sig i Falkenberg vilket är oroväckande. Och det är med största sannolikhet de som ligger bakom skottlossning och misshandel på Falka. Allvarliga saker men ganska isolerade.

  Det s.k. upploppet igår/inatt märktes inte mycket av. Jag blev förvånad när jag såg GT:s löp. Jag kör taxi och körde hela natten och det var inte ens några blåljus. Jag såg två kravallbussar glida sakta genom stan och polisen stod som vanligt utanför krogarna. Jag passerade Falka några gånger under natten och märkte inte ens av att det var något extra så stort upplopp verkar att ta i.

 • Ia

  Det är med Falkagård som med Rosengård, det är en del av området som är stökigt. Falkagård har mycket invandrare från Mellanöstern etc. Många av dem hade jag som elever på SFI. Jag har alltid trivts förträffligt på Falkagård och alltid tagit illa vid mig av dess dåliga rykte – vilket ju inte blir bättre nu när det börjar sprida sig utanför stan.