Om jag slipper reklamen kan jag kanske betala för en tidning på nätet

SVD:s Fredrik Karén undrar vem som vågar gör en Spotify. Jag har ingen aning, men Bo Hedin på Mindpark verkar ha en del idéer. Betalversionen av Spotify innebär att man slipper reklamen. När det gäller Spotify är jag idag inte beredd att betala för att slippa reklamen.

Men kanske skulle jag vara det när det gäller tidningar. Om det sammantaget är billigare än att köpa den senaste datormodellen, vilket ju ofta behövs för att inte sajter som DN.se och Aftonbladet.se ska frysa datorn eller få fläkten i datorn att få på full effekt, så är det ju kanske ett alternativ.

Intressant?
Bloggat: Badlands,
Borgarmedia: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Rolf Lekis

  Använd browsern Firefox med AdBlock:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865

  Ingen reklam i din dator, helt fritt och gratis.

 • Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet()

 • Anders_S

  Rolf Lekis: Det löser ju inte problemet. Tillgången till betalmaterial på nätet i framtiden.

  Inte heller funkar det med gamla versioner av Firefox och gamla datorer. Med en ny dator och ny version av Firefox finns inte problemet. Då är annonser inte något problem.

  Dessutom fungerar det inte automatiskt. Man måste alltså för hand blockera en miljard reklambanners. Inte så praktiskt.

 • Thomas E

  Fast om man ska betala för nyheter så bör man ju ha fler försäljningsargument än ”reklamfritt”.

  För det första bör ju innehållet vara unikt vilket diskvalificerar nyhetsbyråmaterial och rewrites av artiklar i engelskspråkiga tidningar som finns gratis nånstans på internet. Sen så bör innehållet vara något som man faktiskt tycker är värt något. Aftonbladets lade tex in sina krönikören i sin betaltjänst men det gick inte så bra, de är nu tillgängliga gratis.

  Det är ju dåliga nyheter för tidningarna, om de vill att folk ska betala för material så måste de kanske betala för att journalister faktiskt gör något aktivt, testar sololjor eller åker till Somalia, innan de skriver sina artiklar. Detta är förståss dyrare än att betala Journalister för att leta upp och skriva om artiklar eller att ”tycka” i krönikor osv.

 • Anders_S

  Thomas E: Jag det borde man nog kunna begära.

 • Petter

  Nej säger jag. Svårt veta vilket innehåll man får, (nyhets)tidningar publicerar inget unikt, andra hänger på storys som är intressanta och det skapar bara hinder från att hitta det man letar efter. Slutar lokalblaskan ha tillgängliga nyheter online går jag till SRs lokalprogram, SVTs regionala nyheter (som finns på nätet i både text, ljud och bildform) eller går till biblioteket ett stenkast bort och läser pappersupplagan gratis. Det finns ingen plattform för att leverera nyheter på det sättet att man måste köpa en prenumeration för att kunna ta del av det. Vore skillnad om man hade en e-läsare och vars enda möjlighet att konsumera nyheter vore att prenumerera på en tjänst. Men den världen lever vi inte i. Hinder idag gör bara att man inte läser artikeln. Finns artikeln inte i google news och tillgänglig vid klick kan den likagärna inte existera. Branschtidningar/tjänster kan vara ett undantag när det är något som är nödvändigt för att göra ‘business’ i ett format som är lämpligt. Men vanliga nyhetswebbsidor kvalificerar inte som det. Dåligt format, värdelösa plattformer och bara massor skräp med få undantag. Dessutom läser folk fortfarande papperstidningar i Sverige. Vissa sidor kan tjäna på att erbjuda extra tjänster för betalande användare, men inte genom att stänga ute användare. Nyhetssidor har nog svårt med reklamfria varianter. De är uppbyggda för reklam (kör flashblock så slipper du all flashreklam) och är inte lämpliga för något vettigt. Själv konsumerar jag en hel del nyheter direkt från reuters, afp, ap och så vidare. De som skriver dom med andra ord, tidningar återpublicerar på tok för mycket i Sverige. Jag vill inte se sönderskrivet översatt skit. Källan är viktigast för mig. Det går faktiskt inte att följa händelser i världen i vanliga tidningar ordentligt. Kan vara ett helvete att hitta äldre artiklar… Visst en e-bokläsare med 3G och betaltjänst för att leverera ett urval (paketerad produkt) av nyhetsbyråers artiklar som kommer in automatiskt i läsaren kanske jag skulle betala för det, men då finns ju inte heller någon funktion för de gamla mediebolagen. Har svår att se hur det skulle fungera med t ex lokalnyheter också. Är inte som att de kan paketeras om för en sådan plattform. Prenumerera på ämnen och söka på nya ämnen och fler artiklar om det man är intresserad om kan vara värt något för det klarar ingen integrerad lösning. Men att betala för att få tillgång till individuella webbsidor (och därav information som går från fri till ofri) kommer alltid att fallera. Man kommer helt enkelt inte hitta att de skriver om ämnet/händelsen som intresserar en. Finns det inte på google eller en annan aggregatortjänst så finns det inte som sagt. De behöver helt enkelt bara mindre skräpreklam på webben och TV!

 • Månkaninen

  Eftersom distribution och kopiering av information i princip är gratis på internet är det orimligt att försöka ta betalt för information. Man kan kanske ta betalt för en tjänst som plockar fram precis det en enskild person söker – är det lättare att hitta rätt musik på Spotify än TPB så kan folk tänka sig att betala för sökandet (om det är rimligt prissatt). Knappast så som tidningar tänker.
  Dessutom, prenumerationen på en morgontidning täcker nätt och jämnt tryckning och distribution, dvs prenumeranterna får informationen gratis. Logiskt borde detsamma även kunna gälla på internet.

 • Jag

  Månkaninen: Jamen det är ju precis så det funkar och precis det som Anders_S säger (som jag tolkar honom i alla fall). I en dagstidning (eller en gratis tidning som Metro) så är det nerlusat med annonser på hela sidor och just därför kan du få tidningen för nollkronor eller nära distributionskostnaden. För en liten avgift (som täcker annonsbortfallet) skulle man kunna få en tidning helt tom på annonser, på nätet eller på papperskopia. Vilket var det du inte förstod eller vill du bara fortsätta ha saker gratis din Freeloader?

  Anders_S: Jag kör Adblock Plus på Firefox och jag har inte markerat en ”annons” på evigheter. Både Adblock och Firefox uppdateras automatiskt och sköter annonsfiltreringen klanderfritt. Kör dessutom NoScript så jag själv kan kontrollera vilka script om exekveras på min dator.

 • Anders_S

  Jag: Ok, det fungerar bättre än vad jag tror alltså. Men det hjälper inte. Jag har fel sorts datorer och kan inte köra nåt modernt Firefox.

 • None

  Helt enkelt ska man betala för nyhetssiter så måste man få något extra. Flera har tom hela PDF-upplagorna gratis idag. Vad finns det att betala för? Inget idag. Man måste få en bättre paketerad produkt. Att välja annonsnivå kanske kunde vara något, betala lite extra för att slippa den värsta skiten av reklamen. Men det måste alltid vägas upp mot att man inte kan stänga ute användare. Inte heller kan det vara lika dyrt som att prenumerera på en papperstidning. Jag menar i så fall skulle det ju vara dyrare än att prenumerera på Spotify Premium.