Husockupation i Stockholm inne på fjärde veckan

I Liljeholmen i Stockholm har ett hus nu varit ockuperat i tre veckor. Det är en av de längsta husockupationerna under den ockupationsvåg som drar runt Sverige i krisens och bostadsbristens spår:

Ockupationen av huset på Lövholmsbrinken har nu pågått i över tre veckor. Trots att både el och vatten stängts av fortsätter aktiviteterna. Samtal har också inletts med Stockholms stad.

Ockupationen av huset i Liljeholmen inleddes den 29 augusti. Huset har under dessa veckor besökts av människor i olika åldrar och med olika bakgrunder. Ockupanterna har mottagit stort stöd från människor över hela Sverige.

Trots att både el och vatten stängts av fortsätter aktiviteterna med allt från spelningar, workshops, föreläsningar till filmvisningar och screentryck.
– Det är viktigt att se behovet av en alternativ samlingsplats, som inte kostar pengar och där man tillåts vara annorlunda, säger Lisa, en av ockupanterna.
Kravet är ett allaktivitetshus med självbestämmande.

Under tiden förhandlingar pågått har huset även blivit ett hem för många som inte har någon annanstans att ta vägen.
– Vi har sett att många inte har någonstans att bo. Vi har tagit ansvar när politikerna vägrar att göra det. Vi kommer att fortsätta att ta hus så länge behovet finns, fortsätter Lisa.

Samtal har inletts med Stockholms stad och ockupanterna hoppas på en konstruktiv dialog och en konkret lösning.

/ Kommando Carl Bildt

Med tanke på nuvarande politik som inte direkt resulterar i nåt byggande av nya bostäder kan man anta att ockupationerna av fastigheter kommer att fortsätta runtomkring i Sverige. I Göteborg, Lund och Nyköping för att nämna några platser där hus ockuperats.

Intressant?
Bloggat: Ann-Sofie Wågström,
I media: Fria Tidningar,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements