Ockupationen av Afghanistan vållar flyktingkaos i Europa

Den västerländska ockupationen av och kriget i Afghanistan orsakar flyktingkaos i Europa. Allt fler människor tvingas fly Afghanistan på grund av krigföringen, bombningar och övergrepp från alla sidor i konflikten. I Europa hamnar flyktingarna först i Grekland där de lever ett totalt rättsosäkert och utlämnat liv.

Det beräknas av flyktingaktivister att Grekland (med 10 miljoner invånare) har omkring en miljon flyktingar som uppehåller sig i landet utan papper (utan asyl, uppehållstillstånd osv). Eftersom förhållandena i Grekland är så vidriga för flyktingar försöker de flesta ta sig vidare till andra delar av Europa. Men även i andra länder hamnar de i ett läge som är förtvivlat. Europas asylpolitik har totalt kollapsat och det leder till att miljoner människor i Europa tvingas till ett liv i misär.

I hamnstäderna i Grekland finns det flyktingar överallt som försöker ta sig ombord på långtradare och fartyg för vidare transport till Italien. De har gjort att dessa städer i Grekland (ex. Igoumenitsa och Kerkyra där jag var i somras) har fått en stor tillväxt när det gäller organiserad brottslighet och gangstergäng. taget ihop med en korrumperad poliskår så har situatioen på en del håll blivit ganska instabil.

Och orsaken till en del av flyktingproblemen är västvärldens aggressiva krigs- och ockupationspolitik i länder som Afghanistan. Lösningen stavas ett slut för ockupationerna av Afghanistan och Irak, ett slut på stöd till odemokratiska regimer och en ny mer human flyktingpolitik.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det är viktigt att påminna om hur väst och ockupationsmakterna av Afghanistan och Irak etc. bär ett ansvar för denna problematik. Vi är gärna med och leker lite med en insatsstyrka på plats med en förhoppning av att få profitera på den marknad som kommer uppstå då dessa länder skall återuppbyggas, men tar absolut inget ansvar för konsekvenserna av vår närvaro i dessa regioner.

  • Pingback: Reinfeldt svamlar om miljön | Jinges Web och Fotoblogg()

  • Nu är det väl knappast så att hela denna problematik har sitt ursprung i de senaste årens händelser. Även under Saddam Husseins tid vid makten fanns flyktingar i legio, inte minst från kurderna, som kanske hörde till de mest förtrycka under denna tidsperiod.

    Ibland bör man nog lägga ett lite längre tidsperspektiv i den hisoriska analysen.

  • Ja, exempelvis bör man minnas att FN:s sanktioner mot Irak ¬¥dödade fler personer än Saddam Hussein. Tillsammans med det efterföljande kriget mot Irak har USA och dess ”allierade” dödat ungefär dubbla antalet människor jämfört med Saddam Hussein och skapat långt, långt fler flyktingar. Fyra miljoner i dagsläget.

    Men det finns alltid ohistoriska människor som vill motivera varför folkmord som folkpartister stödjer är positiva.

  • Det skulle givetvis kunna bli krig på olika håll i världen utan att europeiska och nordamerikanska stater vore direkt inblandade. Men det skulle antagligen bli färre – tror någon att Irak-Iran-kriget skulle ha brutit ut om inte Irak hade stötts av USA t.ex? Och mindre blodiga, med tanke på att rika länder kan tillverka blodigare vapen än fattiga.