Kuppmakarna i Honduras omringar ambassad

Den icke-legitima kuppregeringen i Honduras har omringat Brasiliens ambassad i Tegucigalpa, där den lagligt och demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya uppehåller sig. Kuppledarna, inklusive Roberto Micheletti och hans medhjälpare uppger att de inte har för avsikt att storma ambassaden. Men med den typen av odemokratisk makthavare kan man förstås inte veta. Har man brutit mot demokratins regler en gång kan man säkert göra det fler gånger.

Situationen i Honduras uppges vara kaotisk och kuppregimen säga genomföra massarresteringar av människor. Uppgifter om att demonstranter skjutits cirkulerar också. Brasilien har begärt att FN:s säkerhetsråd sammankallas med anledning av situationen i Honduras.

Intressant?
Bloggat: B&P,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Kalle

  Jag har en bekant i Honduras som varit med i demonstrationerna. Utegångsförbudet har utsträckts så länge att vanliga människor inte kunnat handla mat eller vatten, tio människor rapporteras ha dödats, regimen har tagit sig rätten till att gå in i människors hus utan husrannsakningsorder och alla folksamlingar över 4 personer har förklarats vara illegala. Fredliga demonstranter blir attackerade med batonger och tårgas och svarar med att kasta sten. Det är kaos.

 • Per-Olof

  Har bott i Honduras under många år. Statskupper är ingen rolig sak, däremot så är presidenter som flyger helikopter 2 km och i allmänhet lever i överdåd på skattebetalarnas pengar ännu tråkigare.

  Försök förstå att Zelaya inte är någon gullunge precis som Chavez, Ortega osv

  Det finns en anledning till att de flesta som demonstrerar aktivt för Zelaya är halvkriminella. Vanligt på vänsterkanten i dessa länder.

  Snedvridna åsikter om att demoktratin är i fara…hur var det när Zelaya satt? Visst, inte lika oroligt, däremot så gick det mången miljon i den mannens ficka samtidigt som han ville fortsätta vara president. Vakna upp alla pseudoflummare, Zelaya fråntogs makten av enkla anledningar,

 • Anders_S

  Per-Olof: Så du menar att högervridna militärkupper är försvarbara då? Dvs, du ger inte ett skit för demokrati.

  Vad gäller korruption så är nog inte Micheletti bättre än Zelaya (som ju är allt annat än vänster).

  Ja, gatukriminaliteten är normalt högre i arbetraklasen och därför blir det så att kandidater som stöds av arbetarklassen stöds av fler gatukriminella. Men det spelar väl knappast någon roll utan är ganska ointressant.

 • Micheletti och Zelaya tillhör(de)samma parti.
  Sen tycker jag att Anders_S drar för stora växlar på Per-Olofs inlägg. Det ena utesluter inte nödvändigtvis det andra.

 • Otxoa

  JAG har bott i Honduras i 30 långa år, 1971-2001, dvs är född och uppvuxen där, med utländska föräldrar. Läst journalistik på universitetet och jobbat även som journalist några år där. Enkla anledningen att Zelaya avsattes var att elitgrupper såg honom som farlig mot dem: han såg till att de allra fattigaste familjer fick en månadsbidrag på 500 lempiras (ca 160 svenska kr) och att arbetarna skulle få en extra månadslön år 2010. En annan av hans ”brott” var att tillåta att fattiga elever fick läsa till läkare i Kuba, och i Honduras är det bara de rika som har under senaste 200 år läst på finaste medicinskolorna och därmed haft kontroll om yrket. Sen tillät Zelaya att vårdcentralerna skulle köpa ”medicina genérica”, ett annat slag mot de privata apotekarnas kontroll över marknaden. Självklart finns det massa tvivel om Zelayaregerings ärlighet när det gäller landets finans men inte för den delen kan man blunda inför en primitiv statskupp. Honduras är en paradis för många och likväl ett helvete när man inte är född i den ”rätta” familjen… Det är mkt att diskutera, och för invecklade för en sån liten plats men försök att vara objektiva innan ni svarar/kommenterar om detta, tack.

 • Ja, Per-Olof, alla som vill återinsätta en folkvald politiker är naturligtvis kriminella. Till skillnad från de som genomför statskupper då. Militärkupper sätter förstås inte demokrati i fara.

  Man skulle kunna säga att en militärkupp här i Sverige skulle stärka demokratin, eller hur? Nu när finansministern sänker skatterna för att öka sin årsinkomst.

  (. .)

 • ”Det finns en anledning till att de flesta som demonstrerar aktivt för Zelaya är halvkriminella. Vanligt på vänsterkanten i dessa länder.”

  Och högern är helkriminell.

 • Kalle

  Den information jag fått från Honduras är att Zelaya är en i högsta grad obehaglig politiker som i första hand jobbade på att öka sin makt och rikedom men han agerade trots allt inom ramen för det politiska systemet. Anledningen att min vän i Honduras går ut på gatorna och blir slagen av kravallpolisen är inte att han stöder Zelaya, han gör det för att han fruktar att kuppen signalerar en återgång till militärdiktatur.

  Honduras förtjänar en stabil demokrati. Det är värt att slåss för.

 • Daniel

  Privata apotekare och protektionistiska läkarstudenter driver fram en statskupp? Är inte det lite som att hävda att Allende störtades för att han ville ge fattiga barn mjölk i skolan. Verkligheten är lite mer komplex än att det finns onda (rika) och goda (fattiga). Hampus tycker att ministrarna ska ha skattefria löner, gratis boende och bilar osv så att de aldrig kan påverkas av några beslut de själva tar. Kanonidé. Eller är det bara moderater som inte får gynna sig själva? Vi vet ju hur vänstern är snabb att kompromissa med idealen när det vankas privilegier.

 • Ja, markreformer till stöd för fattiga och höjda minimilöner är självklart inget som folk vill stödja. Sådant ska man istället beskriva som att ”berika sig”.

  Tjo.

 • Daniel, är du onykter? Varför hittar du på vad jag tycker?

 • Pingback: Att Obama får fredspriset är en skandal | Svensson()