Stora antikapitalistiska framgångar i Portugal

Samtidigt som Socialistpartiet i Portugal gick bakåt i valet gick det antikapitalistiska Bloco de Esquerda (BE), som innehåller Socialistiska Partiets portugisiska systergrupp, starkt framåt i valet när det kommer till antalet platser i parlamentet. Faktiskt en fördubbling, från 8 platser till 16 platser motsvarande en ökning av andelen röster från 6,4% till 9,8%. Socialistpartiet backade från 120 till 96 parlamentsplatser och från 45% av rösterna till 36,6%.

Den nya situationen innebär att en socialistpartiregering kan bli beroende av Bloco i parlamentet. En situation som kan bli nog så svår att hantera, det har vi tidigare sett exempel på i Italien. Motsvarande läge där resulterade i slutändan i en splittring av partiet Rifondazione (PRC) med en utradering av de italienska vänstern som en slutgiltig konsekvens. Risken för detta är överhängande i Portugal om inte BE lyckas hålla rågången klar gentemot den det pro-kapitalistiska socialistpartiet och dess regering.

Valet i Portugal bekräftar det som också syntes i tyska valet, framgångar för småpartier på den borgeliga sidan och framgångar för partier till vänster om socialdemokratin. Polariseringen i den europeiska politiken tycks öka.

Intressant?
Bloggat: Röda Göinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Framgångar för yttervänstern i Tyska valet | Svensson()

 • Andreas

  Men för helvete Svensson vänstern som helhet går ju tillbaka. Det vart samma sak i det tyska valet igår, borgarna gick framåt och tog mandat från vänstern.

  Så länge det inte finns samlade vänsteralternativ (och det gjorde det inte i Tyskland) så kommer borgarna bara att sopa golvet med vänstern. Ingen blir väl gladare än borgarjävlarna för att die Linke tar röster för socialdemokraterna.

  Allt jävla teoriserande om antikapitalsim hit och dit och revolutionärt eller revisionistiskt spelar bara borgarna i händerna. När ska ni ytterlighetspartier fatta det???

 • Anders_S

  Om sossarna hade varit vänster hade de väl försökt visa det.

  Det finns ingen mening med alternativ som kallar sig väsnter, men i praktiken står för i stort sett samma politik som högern (Den svenska oppositionen, norska rödgröna,tyska socialdemokratin, franska socialistpartiet osv). Det är klart att väljarna i det läget väljer det borgerliga alternativ som är trovärdigast, dvs högeralternativet.

  Vad har fattigt folk att vinna på fortsatta privatiseringar, fortsatta nedskärningar osv? För det blir det ju med sossestyre. Inte ett skit vinner vanligt folk på det.

 • Anders_S: Hade inte ni i Socialistiska Partiet, och andra små vänsterpartier, en tanke på att ”gå samman i ett block” med Vänsterpartiet? Således innan de gick ihop med Sossarna och Miljöpartiet.

  När jag ändå är igång kan jag fråga vad är skillnaden mellan Socialistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna? Ni både verkar ju ha trotskism som ideologi.

 • Anders_S

  Niclas B: Det finns inte så stora skillnader på RS ocH SP när det gäller ideologi och åsikter. Det handlar mer om historia, tradition och arbetssätt, samt internationell organisering.

 • Andreas

  Du har en jävligt märklig verklighetsuppfattning Svensson, som att dom rödgröna skulle va samma sak som borgarjävlarna…men hallå…

  Ditt och dina teorinissekompisars teoetiserande på ytterlighetskanten höjer inga nivåer i arbetslöshetsförsäkringen eller stoppar nåra privatiseringar. Det enda som kan göra det är att vi får till en rödgrön segr i nästa val och då får du för fan ta och sluta med detta jävla krypskytte.

 • Pingback: Megademon i Köpenhamn – vilken upplevelse! « Röda Lund()