Lögn är sanning

När SVT Debatt ordnade ett program om Johan Liljeqvists död och den undermåliga utredningen kring dödsfallet, där uppgifter mörkats för anhöriga och media, där inte alla hörts osv så satt en viss Björn Eriksson, åklagare i studion.

Björn Eriksson är välkänd som mannen som flera gånger misskötte en annan utredning mot poliser. Nämligen utredningen om skottlossningen mot demonstranter under kravallerna i Göteborg 2001. Ett skjutande som skadade tre, men tack och lov inte ledde till att någon dog, trots att det var nära. Även i det fallet hördes inte alla, folk hördes för sent, utredningen las ner, tog upp igen, las ner igen osv. På grund av att andra än polisen och åklagaren (dvs Björn Eriksson) hittade nya vittnen och bevis i form av filmer etc. Förudnersökningen (utredningen) leddes av Björn Eriksson, men den sköttes av polisen i Göteborg, dvs av kollegor till de poliser som skjutit. Sådant leder till missförhållanden och misskötsel.

När förundersökningen mot de poliser som orsakat Johan Liljeqvists död lades ner så sa den ansvarige åklagaren att man hade vänt på alla stenar. Det visade sig att det inte var sant. Det fanns vittnen man inte hört, poliser på plats man inte hört och åklagaren tvingades erkänna att utredningen var misskött. Inte nog med det, senare visade det sig också att man mörkat information för anhöriga oh för media, att polisen använt otillåtna metoder och att det faktiskt slagits fast att Johan Liljeqvist dog på grund av polisens ingripande. Det var åklagaren Bo Lindgren som ledde förundersökningen, men polisen i Göteborg som utredde. De utredde alltså sina egna kollegor. En ordning som måste förändras.

Trost alla de belägg som visar att förundersökningen kring Johan Liljeqvists död inte skött korrekt och att faktiskt inte alla stenar vänts vidhöll ovan nämnde Björn Eriksson i SVT Debatt att alla stenar vänts, att alla poliser sagt samma sak och att allt var som det ska. Från hans egen bakgrund kan vi ju också dra slutsatsen att han också skulle lagt ner utredningen om han haft hand om den.

I själva verket är Björn Erikssons bedyrande att allt gått rätt till, att varje åklagare var suverän, att alla stenar vänts osv, inget annat än att på nyspråksvis hävda att ”Lögn är sanning”.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements