Tre miljoner laddar inte ner olagligt

Som vanligt kan inte journalister läsa eller tolka statistik och undersökningar. Kan verkligen inte någon fixa en bättre journalistutbildning där det ingår lite allmänbildning och statistik. Så vi kan få journalister som begriper vad de läser och vad de skriver (för ibland tycks de inte förstå sig själva heller).

Ifpi har gjort en webbenkät (finns det nåt mer ovetenskapligt sätt att undersöka något på?) där man frågat folk om de laddat ner musik illegalt. Och ja, 40% av de tillfrågade webbläsarna svarar att de gjort det. Men det betyder inte att 40% av folket laddar ner illegalt på regelbunden basis så som journalisterna verkar tolka budskapet. Det betyder, om undersökningen nu varit vetenskapligt gjord, att 40% av svenska folket någon gång i sit liv laddat ner vad de tror är olagligt material. Det betyder inte att tre miljoner svenskar fildelar otillåtet matrial, det betyder att tre miljoner har laddat ner vad de tror är illegal musik nån gång i sitt liv. Siffran är egentligen helt meningslös, undersökningen är ovetenskaplig och säger egentligen ingenting. Det är som att fråga folk om de nån gång begått ett brott. Vilket naturligtvis alla har.

Inte heller framgår det någon stans hur många som tillfrågats, om urvalet varit slumpmässigt eller inte. Men troligen är det inte så då man använt sig av webben för undersökningen. Det gör att den blir helt snedvriden och totalt ointressant.

Så egentligen är nog det enda som kan sägas utifrån undersökningen att 40% av en grupp webbläsare någon gång i sitt liv har laddat ner olagligt material. Inte så uppseendeväckande om jag får säga så. Och ointressant, då man knappast kan genralisera utifrån webbläsare. Undersökningen är dumheter och trams. Journalisterna borde kastat den i papperskorgen för den säger faktiskt ingenting om hur svenskarna fildelar eller inte fildelar.

Sen kan det naturligtvis vara så att tre miljoner laddat ner olagligt nång gång (personligen tror jag det är ännu fler) men Ifpis undersökning bevisar inte något sådant. Den bevisar nämligen ingenting om någon generell population då den är gjord på en redan från början avgränsad, snedvriden och speciell grupp i befolkningen.

Men siffrorna (om de vore vetenskapliga och sanna) är alltså inte heller speciellt uppseendeväckande, utan ganska naturliga. Alla har nån gång begått brott och alla som har dator har förmodligen nån gång laddat ner otillåtet och/eller upphovsrättskyddat material (spara en bild från nätet på din dator och du har gjort det, spara en sida från en tidning och du har gjort det, ta emot en låt av en kompis som skickat den till dig och du har gjort det ). Det vore faktiskt märkligt om det inte var så många som tre miljoner eller fler som någon gång i livet laddat ner olaglig musik.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Erik F

  Alla mätmetoder har sina nackdelar. T ex vet man att en traditionell enkät via fast telefoni har underskott på invandrare, ungdomar och personer med dålig ekonomi. Webenkäter är inte bättre eller sämre än någon annan metod, så länge man är medveten om underskotten i urvalet och kan kompensera för dem. Tvärtom så är nog webenkäter framtidens melodi då alla av oss, inom en snar framtid, har tillgång till internet.

  När du säger att undersökningen är ovetenskaplig, vad grundar du det på? Har du information om deras mätmetoder?

 • Mumfi

  Att endast 40% någonsin har laddat ner musik kan säkert stämma. Skulle frågan gällt hur många som dagligen använder sig av olagligt kopierad musik så tror jag siffrorna är absurt låga.

  Hur många som tar emot ett stycke musik till sim telefon eller dator bryr sig om att försäkra sig om att förlagan är laglig? Inte många.

  Skulle frågan gälla hur stor andel som dagligen inkräktar på någons upphovsrätt, så kan jag bespara dem besväret: 100%.

 • Att spara en bild från nätet på sin dator, eller att spara en sida från en tidning är INTE INTE INTE olagligt. Varför påstår du något sådant befängt?

  Även om din och mina slutsatser ofta skiljer sig åt i den här debatten så trodde jag ändå att du hade koll på grunderna i upphovsrättslagen.

 • Anders_S

  AndersH: Du läser som fan läser bibeln. Jag har inte påstått att någon sådan handling är olaglig. Jag skriver att materialet är upphovsrättsskyddat. Dvs man laddar i det läget ner upphovsrättskyddat material. Lite otydligt skrivet dock så jag ändrar pyttelite där.

  Samma regler borde förstås gälla för filmer och musik.