Troligt att Ghezali torterats

Det verkar allt mer troligt att Mehdi Ghezali och kanske även de andra svenskarna som varit fångna i Pakistan har utsatts för någon form av våld och tortyr. I själva verket kan det vara detta som var anledningen till att Säpo ville träffa de frigivna svenskarna när de kom tillbaka till Sverige. Det visar sig också att Safia Benaouda inte var fri att åka tidigare ås som Pakistans myndighetr hävdat. Därför har hon inte heller stannat kvar i paksitan med flit och vilja.

Svenskarnas förklaring till varför de åkte till Pakistan är precis den som jag tidigare spekulerat i. En blandning av religiös tro och svensk naivitet:

På frågan om varför de reste till en krigszon har hon fått svaret att Safia Benaouda och hennes man Munir Awad träffade Mehdi Ghezali i Saudiarabien och några andra och att de ”fick chansen att åka dit”.

– Det var några som åkte till Pakistan så vi följde med. Vi ville bara se hur det ser ut, är Safias förklaring enligt mamman.

Under de sex veckorna ska både Munir Awad och Mehdi Ghezali ha torterats och tappat mycket i vikt. Safia Benaouda har inte blivit misshandlad och hon har hela tiden fått vara tillsammans med den tvååriga sonen, men hon mår fysiskt dåligt och har gått ned i vikt.

– Pojken mår bäst av dem, han är minst påverkad och det är ju skönt, säger Helena Benaouda till Uppdrag gransknings reporter.

Helena Benaouda, mamma till den unga kvinnan Safia Benaouda som var fånge i Pakistan, har en egen åsikt om resan:

– Hur kan man vara dummare, egentligen, än att göra en sådan här resa. Det är ju jättekorkat, säger hon som beskriver sig själv som en moderat muslim, ”i mitten”, och också är ordförande i Sveriges muslimska råd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • profanum_vulgus

  Jugge:
  Jodå man kan vara dummare, man kan t.ex. åka till Eritrea för att starta en regimkritisk tidning, man kan delta i regimkritiska protester i Iran eller man kan som tjej gå hem från krogen ensam längs en mörk gångväg för att inte tala om att spendera julen 2005 i ett land som råkar ut för naturkatastrofer då och då.
  Så jag utgår från att alla högerextremister som skriker om Ghezali & co inte vill ha hem sådana heller i konsekvensens namn, men det är klart när var ni konsekventa senast?

 • Frågan är inte vem är dum eller dummare. Den är redan besvarad, för min del, tack vare faktan som säger att sällskapet var i Saudiarabien och så åkte de till en av världens farligaste platser. Dessutom förbjudet område.
  Hur korkad kan man bli att föredra död framför liv, fattigdom framför rikedom, faran framför säkerheten? Och dessutom att utsätta en tvåårig bebis till alla möjliga påfrästningar? Att sova i fängelset istället i sitt eget rum i det trygga Sverige? /*fakta utan källa, borttaget*/#AS Fy!!!
  Jag köper aldrig deras naiva och vidriga förklaringar för det verkar att det inte handlar om naiva och dumma människor som är ute enbart efter mer tro och läran. Deras tidigare fångaskap och annat talar sitt tydliga språk.

 • profanum_vulgus

  blues:
  Ja med den kommentaren så behövs inga mer resonemang om vem som är dummare.

 • Förrutom att området de var påväg mot inte var förbjudet område och att inte en av världens farligaste platser (det var ett stort religiöst möte med folk från hela världen) så var det självklart korkat.

  De som utsatt barnet för påfrestningar, som det förövrigt inte själv märkt, var den pakistanska säkerhetstjänsten. ”Strypsnöret” var ett obefogat rykte som en del tokstollar tagit som fakta.

  Deras tidigare fångenskap, där de ordetligt granskats och funnits oskyldiga, är som du säger ett tydligt språk för deras oskuld.

 • profanum_vulgus

  Hambus Eckerman:
  Men håll med om att strypsnaran i blöjorna är ett roligt påfund. Det är som att man har hittat på en sådan dumhet bara för att få lite ironisk humor i att man vet att bara riktigt korkade människor kommer tro på en ändå.

 • Kan man få en förklaring till vad Blues menar med ”förbjudet område”? Haram? Förbjudet av FN? Av sjundedagsadventisterna? Av lokalstadgan?

  Vad?