Dole drar öronen åt sig

Det lönade sig uppenbarligen att protestera och att försöka få svenska företag att bojkotta Dole. För efter en tids kritik mot att bolaget stämt skaparen av filmen ”Bananas!”, Fredrik Gertten, så har nu Dole beslutat sig för att dra tillbaka stämningen:

Bananföretaget Dole har dragit tillbaka sin stämningsansökan mot den svenske filmaren Fredrik Gertten och hans film ”Bananas”.

– En fantastiskt positiv nyhet. Det är tack vare det stöd vi fått, säger Fredrik Gertten till TT Spektra.

– Domstolen i USA skulle ta ställning om två veckor. Jag misstänker att Dole insett att de har en svag sak. De tyckte kanske att det var bäst att dra sig tillbaka före rättegången.

Ännu vill Fredrik Gertten inte blåsa faran över:

– Jag har inte pratat med min advokat. Skadan som Dole åsamkat min film är ju inte löst av detta och vår motstämning ligger kvar. Vi får se hur vi går vidare.

Det hela är förstås en seger för yttrandefriheten och för vanligt folks möjlighetr att påverka storbolag. Det hela visar också att bara hotet om bojkott och försäljningsstopp via vissa svenska dagligvarukedjor är tillräckligt för att storföretag ska dra öronen åt sig. Det är bara att komma ihåg detta tills nästa gång ett storbolag bär sig illa åt. Kamp och protester lönar sig.

Intressant?
Bloggat: Scaber, Min luktar oxo fisk, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Rudis

    Självklart fungerar den här typen av protester, företagen kan ju aldrig överleva och göra vinster utan sina kunder. Konsumenten är alltså alltid kung över företagen, det konsumenten vill måste företagen anpassa sig till. Allt snack om storföretagens makt mm är överdrivet, i samma ögonblick som dom inte uppfyller kundens önskemål är företaget rökt. Och konsumentens önskemål gäller ofta inte bara själva produkten utan också att företagen tar ansvar för arbetsmiljö mm.