Segerrik kamp mot nedskärningar i nordöstra Göteborg

Göteborgs-Posten rapporterar om tjejerna i gruppen Guts (Gunnareds Unga tjejer i samverkan) som lyckats stoppa en nedskärning genom kamp. Med hjälp av namnlistor, Facebook-grupp och uppvaktningar tvingade man politikerna i SDN Gunnared att backa:

Här är det unga starka kvinnor, mellan 12 och 20 år, som bestämmer. Guts målsättning är att stärka självkänslan och förbättra hälsan.

En mängd aktiviteter står på möjligheternas program:

Läxhjälp erbjuds sex timmar i veckan, andra kvällar är det dans och kurser i självförsvar, en fotbollsgrupp planeras.

– Det är bättre här, jämfört med våra tidigare lokaler. Större rum, mer plats. Och hit kommer tjejer från hela Angered. Man lär känna fler, konstaterar Emina.

I oktober 2008 låstes alltså portarna för Guts i Lövgärdets centrum, som då varit öppna sedan 2003.

En neddragning i SDN Gunnareds samhällsservice för unga som skulle minska stadsdelens utgiftskonto med förhållandevis blygsamma 75 000 kronor. Men tjejerna gav sig inte, de accepterade inte beslutet.

I går fick de lön för mödan.

Intw bara tjejerna i Gust har visat att kamp lönar sig. Människor som gått samman i Linnéstaden stoppade en nedläggning av biblioteket där och protesterande föräldrar i Biskopsgården lyckades få behålla en nattöppen förskoleverksamhet.

Och i Hammarkullen fortsätter befolkningens segerrika kamp. I somras räddade man Mixgården och nu har man räddat sitt bibliotek. Man har också agerat till stöd för ungdomarna och befolkningen i Olofstorp och hjälpt till med att stoppa nedläggningen av fritidsgården där:

Två av förslagen var att stänga biblioteket i Hammarkullen och fritidsgården i Olofstorp. Bägge förslagen har väckt massiv motopinion och protester.

Femtonårige Hugo Vinberg berättar att de flesta ungdomarna i Olofstorp går på den populära gården och därför blev förbannade när de hörde om förslaget.

-Var skulle vi samlas och umgås om gården stängs? säger Hugo Vinberg

En facebookgrupp samlade snabbt hundratals namn. Och i torsdags förra veckan var Hugo en av dem som tog initiativ till att ungdomarna strejkade från skolan för att vara på sin fritidsgård och protestera mot stängningen. En områdeschef från stadsdelsförvaltningen körde då iväg dem från gården varpå ett trettiotal av ungdomarna i stället åkte till Göteborgs centrum och genomförde en demonstration.

På ett offentligt möte i Hjällbo i tisdags kväll, där närmare 140 personer samlats, gav stadsdelsnämndens ordförande sedan beskedet (sedan nämndmajoriteten S, MP och V strax innan fattat beslut). Både biblioteket i Hammarkullen och fritidsgården i Olofstorp blir kvar.

Dessa protester visar också att arbetarbefolkningen i Göteborgs olika förortsstadsdelar har gemensmma intressen i kampen. Det visar att motståndaren inte är den ”andre” så som Sverigdemokraterna vill framställa det. Utan motståndare är det samhälle och de politiker som vill försämra för fattiga och arbetare. Motståndare är överklassen och makthavarna, inte grannen från ett annat land eller med en annan hårfärg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements