KGB-kontakten nämns i Guillous biografi

Tydligen är det så att kontakten med KGB nämns i Jan Guillos biografi. Det är alltså inte sant när en mängd tidningsartiklar hävdar att Jan Guillou inte berört denna episod i sitt liv. Jag har inte boken , men uppgiften stämmer säkerligen. Troligen går han väl dock inte in på att han behöll kontakten i hela 5 år. Något som enligt min åsikt verkar mycket olämpligt och korkat. Men unga män är ofta rätt så korkade och naiva så fort det blir lite spännande. Jag ser det hela tiden i samband med toppmötesdemonstrationer och när Säpo kontaktat dem. Att unga män ofta är naiva och korkade alltså.

Unga män får ofta för sig just det som Guillou hävdar att han fick för sig. Att man kan lura säkerhetstjänster och underrättelsetjänster, att man kan utnyttja dem istället för att de utnyttjar en själv. Det är en otroligt korkad och naiv inställning som jag misstänker bara uppstår hos medelklassmänniskor med noll erfarenhet av obehagliga poliser och polisutredningar.

En säkerhetspolis eller en underrättelseagent går per definition inte att lita på. På den punkten har Olle Svenning i Aftonbladet helt rätt. Man ska inte ha några som helst kontakter med den här typen av människor, vare sig de kommer från Säpo, dagens motsvarigheter till KGB och GRU, CIA, DIA (största US-amerikanska underrättelsetjänsten), danska PET eller tyska författningsskyddet.

Även andra svenska journalister kontaktades alltså kan man förstå av Svenning. Det var alltså en vanlig arbetsmetod för sovjetiska spioner och är förmodligen en vanlig arbetsmetod bland agenter och säkerhetsmän från alla möjliga länder även idag. En annan metod är att kontakta olika unga vänsteraktivister på olika sätt och vis. Det händer idag och det har alltid hänt. Åsa Linderborg kontaktades exempelvis av underrättelsemän som 17-årng på Världsungdomsfestivalen i Moskva 1985.

Intressant?
Bloggat: Ulf Bjereld, Motbilder, Daniel Scythe, Morgans blogg,
Borgarmedia: EX1, 2, SVD, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jo han nämner kontakter med KGB, men ganska kort och bara i samband med ett konstaterande att han inte lyckades få fram något verkligt avslöjande om KGB, vilket han dock fick vad gällde CIA, som han skriver lite mer om (kapitel vII i boken, KGB nämns sidan 306. Expressen kan, men måste inte, ha fått idén och gått vidare på saken, just genom de här raderna).
  Lustigt alltså att Expressen inte anser att hans kontakter om och avslöjande av CIA:s verksamhet är något att skriva om :-).

 • Anders_S

  Kerstin: Troligare är att Expressen haft uppgifterna sen 1970-talet via Arne Lemberg. Men att man behövt material som kunnat bekräfta Lembergs uppgifter. Och det har man fått nu. Uppgiften i boken kan dock ha fått igång dem på det spåret igen.

 • ”Man ska inte ha några som helst kontakter med den här typen av människor, vare sig de kommer från Säpo…”

  Men Säpo är ju en del av samhällets skyddsmekanism. Sedan kan denna mekanism fungera mer eller mindre bra men visst behöver ett samhälle skyddsmekanismer.

  Det som framförs här för ju närmast tankarna till Stieg Larssons Millenieromaner där Säpo, eller en del därav, var en stat i staten helt utanför det demokratiska samhällets kontroll. Inte är det väl så illa?

 • Anders_S

  Säpo har överakat och haft mer än 700 000 människor i sina register. (IB hade uppskattningsvis 20 000) De flesta av dessa har aldrig haft några tankar på brott. Säpo är en del av den borgerliga statens förtryck och kontroll av vanligt folk. Det är inte demokrati. Säpos verksamhet är ett enda stort integritetsintrång.

  Det fisnn inte hller någon egentlig demokratisk kontroll eller insyn i Säpo. Man bröt mot både lagar, regeringsföreskrifter och annat ända fram till 1990-talet enligt Säkerhetstjänstkommissionen. Stieg Larsson och många andra har alltså rätt på den punkten.

 • Rätta mig om jag har fel här, men var inte IB socialdemokratiska regeringens svar på det faktum att man inte hade någon vidare insyn i SÄPO:s agerande, att man önskade en egen kontrollorganisation som man hade rejäl insyn i?
  Kan missminna mig här, men har för mig att det var så.

 • Anders_S

  Kerstin: Det finns sådana delar i skapandet av IB, men framförallt var IB en militär angelägenhet som organiserades ihop med regeringen som ju var socialdemokratisk. Man ska inte heller glömma bort att Palme arbetade för CIA under sin ungdomstid och hans första jobb var på Fst/Säk (dåtidens MUST) ihop med Birger Elmér (central i organiserandet avIB). Palme gick direkt från Fst/Säk till att arbeta för Tage Erlander.

 • Jag har inte heller någon insyn i SÄPO. Inte ger det väl mig rätt att spionera på folkpartister?

 • ricky arsai

  Jan var en hjälte för mig på 60 talet han fick mej att prenumerera på FIB k . Ungdomligt oförstånd när man är 22 år skriver en del vänner till Jan. Det här som nu händer när säpo släpper på sekretessen är bara början, det är säkert många som börjar att få sömnproblem . Jag känner mig lurad och besviken på något som jag trott på. En nära vän o arbetskamrat till Jan anmälde honom till säpo. Varför frågar man sig visste han mer än vad vi vet .
  Här är några spikar:
  Träffade rysk spionchef varannan månad i fem år. Blev bjuden på krogen ca 30 gånger med mat o dryck. Fick kassar med fina spritsorter som blivit över på ambassaden. Fick pengar kontant , hur mycket vet ingen ?
  Skrev aldrig en rad om detta på över 40 år.
  Summa : Rysk spion.

 • Anders_S:
  Det må vara att Säpö övervaktat ett stort antal personer, men detta måste då också ses i det kalla krigets perspektiv. Även om det kan ha funnits inslag av ren ”paranoia” så innebär inte, en till vissa delar märklig verksamhet, att staten inte skulle behöva den skyddsmekanism som Säpo utövar.

  Bland Säpos uppgifter ingår att avslöja spioner som på olika sätt skadar vårt land. Detta gäller inte bara på det militära säkerhetsmässiga planet utan också industrispionage. I det sistnämnda fallet har jag personligen, och genom tillfällighetens omständighet mycket nära, sett hur denna verksamhet givit frukt på ett högst konkret sätt.

 • Problemet är att alla till vänster definieras som ”spioner som på olika sätt skadar vårt land”. Därför har människor fått yrkesförbud och förföljts av SÄPO. Personer till höger däremot har inte haft några problem, även om de uttryckligt stött diktaturer, t.o.m med pengar.

 • Hampus Eckerman:
  Nog är det väl så att Säpo även intresserar sig för den så kallade Vit makt-miljön. Se t.ex. http://www.sakerhetspolisen.se/forfattningsskydd/politiskextremism/vitmaktmiljon.4.3b063add1101207dd46800055802.html . Vit makt-miljön tror jag inte att du vill definiera som vänster.

 • Ckarion

  Säpo har till och med avlyssnat Grön Ungdom. Och ETC av alla tidningar! De är definitivt paranoida för allt som är till vänster om socialdemokraterna eller har kopplingar till hemska terrororganisationer som Greenpeace och Fältbiologerna.

  För att återknyta till ämnet: Guillou var givetvis inte spion åt KGB. Vilken fullkomligt befängd idé. Däremot trodde han säkert att han skulle kunna pumpa agenten på upplysningar och tyckte det hela var döspännande.

 • ”Vit makt-miljön”? Pffft. Kom igen när SÄPO intresserar sig för vad olika personer inom Svenskt Näringsliv håller på med. När de konstaterar att moderaterna, folkpartiet, DN och SvD alla jublade över militärkupperna i Algeriet och Pakistan. Om hur svenska högern tidigare stödde apartheiden i Sydafrika och sedan i Israel.

  Men de tramsar med ”Vit Makt”. Ska vi tala om kontakter med utlandet och säkerhetsrisker så är det knappast några fnoskiga nazister som sett för mycket på video man ska bry sig om.

 • Och låt mig förtydliga:

  *) Magnus Ranstorp är idag forskningschef för Centrum för Asymmetriska Hot- och Terrorism. Samtidigt är han anställd av Israel-lobbyn i USA. Således en agent för främmande makt. Är det någon som tycker det är troligt att han skulle fått ha samma roll om han varit anställd för KGB?

  *) Samtidigt som SÄPO spionerade på små fredsrörelser och anti-apartheidaktivister så sponsrade Atlas Copco och Alfa-Laval projekt i Sydafrika. Fel prioritering, någon?

  *) Under Vietnam-kriget hurrade moderaten Gunnar Hökmark över bombningarna av Vietnam. IB och SÄPO spionerade på de som tog hand om Vietnam-desertörer istället.

  SÄPO vill bara spionera mot de som hotar status quo. Därmed är de ute efter alla som vill ha demokrati i världen, även i de länder där Sverige och Västvärlden önskar sig diktatur. Vilket är i många, många länder.

 • Rättelse: Ska inte stå Magnus Ramstorp, ska stå Magnus Norell (de är som Dupond och Dupont). Han är nu forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut och innan dess på Försvarshögskolan.