Det fanns ytterligare en vänster

En vänster som tog avstånd från Sovjet, från Kina, från PFLP:s terror och från de japanska Röda brigaderna. En vänster som övervakades av Säpo till minst slutet av 1990-talet och vars medlemmar, som exempelvis undertecknad själv, förmodligen övervakas ännu. I alla fall en del av medlemmarna. Internationellt är detta i dag den största vänstern, då liksom nu kallas den ofta för den trotskistiska vänstern.

Vi kontaktades inte av KGB eller CIA. Bägge stormakterna såg oss som fiender. Bägge såg oss som farliga och ingen makthavare ville ha med oss att göra. Vi, inom Socialistiska Partiet och dess föregångare och inom världsorgansiationen Fjärde Internationalen, stödde oppsitionella krafter i Östeuropa, så som fackföreningen Solidaritet i Polen. Fortfarande har vi kontakter med den vänstervridna grenen av Solidaritet som överlevt, nämligen Sierpien80 och Polska Arbetarpartiet (PPP). Vi hade då en stor organisation i USA , numera betydligt mindre.

Men sådant låtsas Per Gudmundson i Svensk Dagbladet inte om, trots att han vet det. Vänstern var inte splittrad i två som han skriver, utan i tre huvudsakliga delar, en kinatrogen maoistisk som numera försvunnit i Sverige och en sovjettrogen stalinistisk som numera är extremt liten i Sverige. Den tredje däremot, den revolutionärt marxistiska, den så kallade trotskistiska lever i högönsklig välmåga. Socialistiska Partiet fyller exempelvis 40 år i år och SP:s tidning Internationalen 35.

Intressant?

Borgarmedia: DN1, 2, EX1, 2, 3, 4, 5, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jonas

  Fast det var ju inte många dagar sen du själv buntade ihop Per Gudmundsson med Jimmie Åkesson och Urban Ahlin som ”islamofober”.
  Så vad är problemet? Gudmundsson lyckas ju åtminstone urskilja två grenar.

 • ”Internationellt är detta i dag den största vänstern, då liksom nu kallas den ofta för den trotskistiska vänstern.”

  Vad menar du med detta???

  Är partier som t.ex. Vänsterpartiet i Sverige, Socialistisk vensterparti i Norge, Socialistisk Folkeparti i Danmark och die Linke i Tyskland vänster??? Denna typ av vänster är mycket större än dina trotskister.

  Dessa partier får en hel del röster i val och kan få saker uträttade. Du och andra ”socialistteoretiker” kan kalla er trotskister eller vad ni vill, men inte får ni så mycket röster i val och därför heller inget uträttat.

  Erkänn att vänstern har andra delar än din egen. Skärpning!!!

 • Gudmundsson är mycket riktigt en islamofob. Han hänvisar till islamofobiska hemsidor som Jihad i Malmö och Religion of Peace. Han rekommenderar uttalanden av en kvinna som anser att vi ska invadera alla muslimkska länder, döda deras ledare och tvångskonvertera dem till kristendomen. Vid ett annat tillfälle stödjer han sig på en annan kvinna som vill spärra in alla muslimer och araber i USA i koncentrationsläger.

  Han är utan tvekan av samma typ som Åkesson.

  Hur blev Urban Ahlin islamofob nu? Enligt Gudmundson går han i mullornas tjänst.

 • Anders_S

  Andreas: Nej, de är inte större förutom i vissa europeiska länder. Dessutom har de ingen internationell organisering.

  Stalinisterna är också större i vissa länder och i Asien är maoismen större i många länder, men inte överallt.

  Dessutom har trotskistiska grupper inflytande i Die Linke, ända upp i högsta ledningen.

 • Anders_S

  Jag har nog aldrig skrivit om nån Urban Ahlin. Vet inte ens vem det är.

 • Jonas

  @Anders_S o Hampus
  I ett tidigare inlägg av Anders ”Två islamofober i Debatt” (2009-10-22, 12:32) så klumpades Jimmie Åkesson och Per Gudmundsson (+ en del andra) samman i en islamofobisk sörja. Jag reagerade då på att man klumpade ihop personer politiskt som står ganska (mycket) långt från varandra åsiktsmässigt.

  Vad gäller Urban Ahlin (utriskespolitisk talesman för S) så omnämndes inte han personligen i ovan nämnda artikel. Däremot så uppfyller han kravet på att vara islamofob enligt ”… liberalernas stöd för krigföringen i Afghanistan bidrar till att underblåsa islamofobi”.

  Min poäng då och min poäng nu är att om man som Anders_S kräver att andra ska urskilja de finare nyanserna inom socialismen, så bör man väl själv kunna ha viss urskiljningsförmåga när det gäller de politiska motstånderna till höger om socialdemokraternas vänsterflygel.

 • profanum_vulgus

  Andreas:
  Sedan är det ju inte vänster, det är höger som försöker hålla missförhållandena på en sådan nivå att revolution inte bryter ut.
  ”En del av bourgeoisin önskar avhjälpa de sociala missförhållandena för att trygga det borgerliga samhällets fortbestånd. ” som Marx sa en gång.

  Socialdemokrater alltså, de anpassar sin radiaklitet till behovet av att lugna folk. Mer som en religion än en ideologi.

 • profanum_vulgus

  Jonas:
  Skillnaden är väl att de klumpades ihop kring en gemensam fråga medan kretinen Gudmundsson klumpar ihop vänstern kring en fråga som inte är gemensam.

 • Anders_S

  Jonas: en av de saker islamofober gör är att ge stöd till krigföring i Afghanistan. Det betyder inte att alla som ger sådant stöd är islamofober.

  Inte heller är en som underblåser islamofobi en person är islamofob. Hur är det egentligen med läsförståelsen Jonas?

  Islaomfober kan naturligtvis ha väldigt oliak åsikter i mång frågor och ändå vara islamofober. Det är liksom inget hinder att man är fascist, sosse, liberal, moderat, konservativ eller till och med vänster (det är t.o.m. vanligt med islamofobi i den iranska exilvänstern).

  Sen kräver jag inte att Gudmundsons ka skilja på olika sorerts vänster- Däremot vet jag att han kan det. Hans bror är exemeplvis väl bevandrad i vänstern, Gudmundson har själv varit anarkist och han har bekanta i just den trotskistiska vänstern.

  Han underlåter att nämna den vänstern. Därför att han väljer att göra så. Det är det jag kritiserar. Trots kunskap så förenklar han i propagandasyfte. Det är oärligt.

 • Pingback: Israel Skapar Antisemitism | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Nu är förstås både Jimmie Åkesson och Per Gudmundsson en del av den islamofobiska sörjan. Det är inte för intet som Gudmundsom förespråkat att SD ska släppas in i regeringen.

 • Malte

  ”Vi kontakatdes inte av KGB eller CIA. Bägge stormakterna såg oss som fiender. Bägge såg oss som farliga och ingen makthavare ville ha med oss att göra.”

  Du skriver ju själv att du ett antal gånger kontaktats av olika säkerhetstjänster. Hur skall du ha det?

 • Anders_S

  Malt: På vems uppdrag tror du? Jag har kontaktats av Säpo och eventuelt MUST eller av folk på deras uppdrag (det är något jag misstänker, de enda jag vet är Säpo). Inte riktigt KGB eller CIA så att säga.

  SP:are har inte generellt kontaktats av någon. KGB och CIA har inte varit intresserade av oss, mer än som objekt att övervaka. Kontakter kan vara en del av övervakning också. Inte bara värvningsförsök.

 • Jonas

  @Anders_S
  Apropå ”Hur är det med läsförståelsen?”
  Gudmundsson skriver inte att vänstern var splittrad i TVÅ delar. Han skriver att vänstern var splittrad för och emot Sovjet. Allt annat i artiklen handlar om Guillou personligen. Att vänstern var splittrad för och emot Sovjet motbevisas väl inte av att det finns stalinister(för), maoister(mot), trotskister(mot) och säkert ytterligare ett par andra grupperingar (både för och emot).

  Jag menar inte att trolla ner den här tråden med hårklyverier. Min poäng är att det finns en bredd inom alla politiska läger som är öppna för dialog och samspråk och du verkar tillhöra denna (eller?). Sen finns det grupperingar som på olika sätt gör allt för att skapa hat och konflikter (och våld?). Dessa grupperingar finns både till höger (SD), vänster (RS) och mittemellan (Al-Quaida). Genom att bunta ihop de krafter som är öppna för dialog med hatgrupperna gör man just dessa hatgrupper en tjänst. Dels så normaliseras hatgrupperna, dels så polariseras samhället. Moderata muslimer drivs mot islamism genom att man utmålar en stor del av svenskarna som rasister/islamofober. Moderata svenskar drivs mot rasism/islamofobi genom att utmåla alla muslimer som islamister.

  Det kanske är den här konfliktytan som du är ute efter att förstärka och i sådana fall gör du helt rätt som skriver som du gör, men jag hade faktiskt uppfattat dig (rätt eller fel) som att du förespråkade dialog och icke-våld.

  /Jonas

 • Anders_S

  Jonas. Du sätter lihetstecken mellan konflikt och våld? Varför det? Det gör inte jag. Konflikter är nödvändigt för att ett samhälle ska utvecklas. Konflikter löser man med dialog. Inte med våld.

  En polarisering i klassperpsektivet ser jag enbart som positivt. Det är jag ute efter då det är den viktigaste motsättningen i samhället. En polarisering kring etnicititet och religion vänder jag mig mot.

  Jag uppfattar inte Gudmundson som om han vill ha dialog (och jag har pratat med honom i verkligheten, irl). Han sprider konstant fördomar (inklusive islamofobi) och dummifierar debatten. Inte alls bra.

  Endast en liten del av svenskarna är islamofober och jag har aldrig hävdat något annat. Gudmundson är en. Åkesson en annan. men det fisn många som underblåser islamofobi genom att ge stöd till ockupationer och krig. Dessa personer är inte islaomfober och det har jag aldrig påstått.

  Sen var ju de trotskistiska strömningarna inte bara mot Sovjet utan också mot Kina. Maoisterna hatade och hatar oss i allmänhet. Stalinisterna likaså.

 • Lars

  De Trotskistiska ar val emot Sovjet efter 1923 antar jag – innan dess var ju Trotski sjalv definitivt sjalv en del av maktaparaten.

 • Malte

  Håhåjaja, trotskister är immuna mot att agera femtekolonn anser KGB och CIA, men inte norska underrättelsetjänsten eller SÄPO.

  Snarare är det nog så, som din förra text pekar på (du har blivit kontaktad när du har varit med i ett sammanhang där du kan vara till nytta) att trotskisterna har varit ointressanta för att de, i vilket fall i Norden, helt enkelt inte har funnits med i tillräckligt intressanta sammanhang och miljöer.

  Vidare: ”Maoisterna hatade och hatar oss i allmänhet. Stalinisterna likaså.” Jaså? Ansåg och anser att ni är _politiska_ idioter i allmänhet, och skadliga för vänstern i synnerhet, men hat? Kom med i matchen.

 • Anders_S

  Malte: Jag vet inte riktigt vad du vill?

  Men på 1970-talet förekom det att errarna fysiskt överföll trotskister. Och i Kina och Sovjet udner STalin döddes vi eller spärrades in. I Vietnam mördade stalinisterna oss och på Filippinerna står våra kamrater på dödslistor som maoisterna publicerat.

  Vem har sagt att vi skulle vara immuna. Jag bara konstatera hur det varit (KGB kontaktade inte oss på 1970-talet) och är (Säpo övervakar oss förmodligen än och i samband med toppmöten har de varit intresserade av att värva folk bland oss).

 • Torberg

  ”Trotskister” stöder inte allt som Trotskij stod för. Dels ägnar vi oss inte åt personkult och dels stod Trotskij för olika åsikter vid olika tillfällen. ”Trotskist” är ett öknamn som polisstatsvännerna inom stalinvänstern gav till olika slags vänsterradikala motståndare, och som vi senare efterföljare till vänsteroppositionen inom Komintern återanvänt eftersom Trotskij var tidigt samlande namn under byggandet av våra organisationer. Han var och är ingen guru i våra rörelser.

 • Anders_S

  Som Torberg skriver: Trotskij är ingen gud och han har många gånger haft fel. Vår rörelse bygger framförallt på att man själv måste tänka och på vetskapen att ingen människa kan ha rätt i allt eller alltid ha rätt.

  Vi kallar oss inte heller trotskister. Det är främst andra som gör det. Vi kallar oss socialister, revolutionära socialister, antikapitalister och liknande saker.

 • Torberg

  Samtidigt formulerade Trotskij viktiga teorier om hur och varför förfallet i Komintern såg som det gjorde. Han var och är en viktig teoretiker, som inte behöver nån personkult.

  Beträffande ”hat” från Mao- och Stalinvänstern vill jag bara påminna om den typen av historieskrivning som stammade från Komintern under 30-talet och som fortsatte i 68-maoismens olika grader av helvete. En strid ström av beskyllningar kom från ”ml-vänstern” om samarbete med nassar, om sabotage mot Sovjet, om femtekolonner hit och dit. Vi klumpades ihop med Nils Flyg, som inte hade nåt med Trotskij att göra, osv. I kombination med Stalin- och ”ml-vänsterns” övriga tokigheter gjorde det samtalsklimatet lite ansträngt.

 • Pingback: Reorganisera arbetarrörelsen « Röda Lund()

 • Den största vänstern fanns och finns inom arbetarrörelsen. Dessutom fanns (och finns) den frihetliga syndikalistiska rörelsen.

 • ”Trotskister är immuna mot att agera femtekolonn”? Knappast. Vilka var det som såg entrism – politisk infiltration – som en godkänd metod? Men som sagt, trotskisterna hade knappast något att göra med vare sig Kina eller Sovjet.

 • Anders_S

  Mario Matteoni: Syndikalismen och anarkismen var obetydliga som strömningar på 1970-talet.

  Ja, arbetarörelsen ja, RMF/KAF/SP är ju en del av den. Liksom VPK, socialdemokraterna, stalinisterna, maoisterna osv (ja de startade kanske upp i studentmiljöer, men utvecklades). Du har påpekat något som är självklart och så brett att det blir meningslöst i sammanhanget.

 • /* Denna kommentar tillförde inget till debatten, utan vara bara en ordlek, en provokation, borttagen*/ #AS

  Se kommentarsreglerna:
  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Torberg

  ”Femtekolonn”: Det går att diskutera entrismens hederlighet och effektivitet, men inte i termer av femtekolonn. Begreppet myntades av general Franco under Spanska inbördeskriget och fascisternas belägring av Madrid. Han hävdade då att han förutom fyra kolonner utanför staden hade en femte i Madrid, i form av lokala fascister. Dessa skulle agera i fiendens rygg.

  Nu är det så att den tradition som Socialistiska Partiet är en del av inte ser andra riktningar inom arbetarrörelsen som fiender som ska nedgöras. Vi tror att arbetarklassen idag representeras av en mängd olika partier och organisationer, som helst bör förena sina krafter i ett parti för att kamratligt kämpa mot ägarklassens makt.

  Vi tror på breda samlande arbetarpartier där olika riktningar existerar på lika villkor och öppet kan diskutera och organisera sina ståndpunter. Givetvis under demokratiskt majoritetsstyre. Vi tror på demokrati på riktigt.

  Entrismen var, rätt eller fel, en taktik främst under femtiotalet som gick ut på att de då små ”trotskistiska” grupperna, mest i Europa, gick in i stora arbetarorganisationer (typ engelska Labour) för att vinna dessa för en sund arbetarpolitik. Inte för att krossa dem, som Franco ville. Om möjligt helt öppet som organiserade ”tendenser”, annars av nöd i lönndom. Detta var under kalla kriget och måste ses i den tidens ljus.

  I Kina ”försvann” den rätt stora vänsteroppositionen när maoisterna tog makten. I Vietnam var den ”trotskistiska” riktningen den starkaste i Saigons och söderns arbetarrörelse men utrotades fysiskt av både fransmän och Ho chi min. På Sri Lanka byggdes arbetarrörelsen upp från grunden av ”trotskister”. O s v.

  I Sovjet, som till stor del skapades på ”trotskistisk” ide’grund som en arbetarstat vilande på rådsmakt, mördades antistalinistiska anhängare till Trotskij i tiotusental under sent 20-tal. Större delen av Lenins politbyrå och nära medarbetare avrättades av Stalinregimen under 30-talet efter att ha dömts för påhittade brott i ”antitrotskistiska” rättegångar. Nu var inte alla dessa gamla Bolsjeviker anhängare till Trotskij men stalinisterna ansåg all tänkbar opposition inom partiet för ”trotskism”.

 • Ni får tro på glada små möss eller feta, bruna kaktusar om ni vill. Entrism är fortfarande en djupt osympatisk taktik som i grunden handlar om brist på ärlighet.

  Det måste inte alls se i dåtidens ljus och ska självklart inte göra det. Alltför mycket har ursäktats av kalla kriget. Och att hänvisa till martyrskap i andra länder gör det bara löjligare. Börjar låta som israeler, ta mig tusan.

 • Anders_S

  Hampus: SP har aldrig ägnat sig åt entrism (entrism är lika med hemligt arbete inom ett annat politiskt parti i syfte att bygga sin egen organisation). Fjärde Internationalen (FI) har sen 1960-talet aldrig ägnat sig entrism då vi inte anser att det är en gångbar metod.

  Däremot arbetar FI öppet inom andra partiorganisationer, som RESPECT i England, Bloco i Portugal, Enhedslisten i Danmark, Die Linke i Tyskland, ANTARSYA i Grekland med flera. Det är organisationer som antingen uttryckligen tillåter öpnna fraktioner/tendenser eller som i praktiken tillåter det. Eller så är de rena koalitioner.

  Däremot så startade Rättvisepartiet som en entristisk organsiation inom SSU och socialdemokratin. Deras internationella organisation och en annan trotskistisk organsiation, IST (brittiska SWP) har i stor utsträckning ägnat sig åt entrism.

 • Torberg

  Hampus; ;Jag redovisade något av ”trotskismens” sovjetiska och asiatiska historia för att visa att vi varit (och är) en stor del av hela klotets klasskamp. Mot okunniga påståenden om annat. Inte för att ursäkta vissa partiers entrism. Det går att rabbla om våra erfarenheter i Latinamerika, USA osv också men det leder för långt.