Biljobben flyttar till Kina?

Saabs nya ägare, Koenigsegg Group med kinesisk delägare, har deklarerat att man ska flytta produktion till Kina och en ny fabrik. I förlängningen kommer det troligen att innebära att flertalet bilbyggarjobb i Trollhättan försvinner.

Nu befaras samma utveckling när det gäller Volvo Personvagnar i Göteborg efter att kinesiska Geely lagt ett bud och eventuellt kommer att ta över Volvos personbilstillverkning från Ford. Men det finns också andra som vill köpa Volvo Personvagnar, däribland det svenska konsortiet Jakob.

Personligen skulle jag gärna se satsningar från svenska statens sida i både Göteborg och Trollhättan. Satsningar på att minska beroendet av bilindustri och för att använda bilfabrikerna till annan typ av mer miljövänlig produktion. Det behövs för jag är helt övertygad om att biltillverkningen på lite sikt kommer att flytta till Kina.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, GP, DN, AV1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Eivind

  Hei,
  Har dere lagt merke til at det er Goldman Sachs som skal yte finansiering til Geely ?

  Den private amerikanske sentralbanken Fedreal Reserve utsteder billioner av dollar uten real??konomisk dekning.
  Det er mye mulig at deler av disse fiktive dollar brukes til sånt som dette.

  Våkne opp Sverige. Fors??k å beholde Volvo selv.

 • Men du vet ju, den svenska regeringen anser att alla andra regeringar är bättre på att äga och driva (svenska) företag än de själva är, och insikten om sin egen ynkliga kompetens får man lov att ge regeringen en eloge för.

 • Volvo har visat bra resultat om man ser till de senaste 20 åren. Det är ett företag värt att stötta kanske även med skattepengar. Saab å andra sidan…ja låt mig säga så här, jag som skattebetalare är glad att de inte kastar pengar i sjön. De gör uppenbarligen bilar ingen/för få vill ha. Jag lider med de anstälda och håller med dig om att de istället borde lägga skattepengarna på att skapa nya jobb i Trollhättan. Jobb som faktiskt kan finnas kvar långsiktigt och inte bara så länge staten skänker pengar till Saab.

 • Pingback: Färre jobb i nya Saab - men återanställningar i detta nu | Svensson()

 • Pingback: Nedläggning av Saab i Trollhättan | Svensson()