Stjäl verkligen svenskar mest?

En undersökning, Global Retail Theft Barometer, på uppdrag av säkerhetsföretaget Checkpoint Systems, tycks visa att svenskar stjäl mer i butiker än andra nordbor. Men siffran som tagits fram kan inte visa elelr bevisa något sådant. Vad man mätt är svinnet i procent av butiksförsäljningen. Då ligger svenskarna lite över de andra nordiska länderna. Men man måste nog ta hänsyn till hur mycket det säljs per invånare också. Det är ju möjligt att försäljningen i butik per invånare är högre och/eller lägre per invånare i Sverige än i de andra länderna och detta påverkar förstås svinnets andel av försäljningen.

Lägre försäljning per invånare och oförändrad stöldbenägenhet gör att svinnet i förhållande till försäljningen blir högre. Högre försäljning via internet och lägre i butik med oförändrad stöldbenägenhet ger också högre siffra för svinnet. Kontentan, resultatet, av detta är att siffrorna om svinnet faktiskt inte på något sätt bevisar att svenskar stjäl mer än andra i Norden. Det enda som det bevisar är att svinnet tycks vara större i Sverige i förhållande till butiksförsäljningen. Inget annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements