Även USA drabbas av undernäring och svält

Det är inte bara världens fattiga länder som drabbas av undernäring och svält. Utan även världens rika länder drabbas. Dvs delar av befolkningen drabbas i ett land som USA, som ju måste anses vara ett av världens rikaste länder. Men samtidigt ett land med en extremt sned fördelning av resurserna. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot fattiga männiksor i USa och hårdast har fattiga barnfamiljer drabbats:

Sett till hela befolkningen var 49 miljoner personer, eller 16 procent, utan tillgång till näringsrik mat vid några tillfällen under året. Detta ska jämföras med 12 procent året före.

– Det är som om vi skulle bo i ett land i tredje världen, säger ordföranden i Feeding America Vicki Escarra till Washington Post.

Som jag ser det är det hela ett resultat av en alltför oreglerad kapitalism med alltför liten offebtlisg sektor. Vidare spelar förstås dåliga löner och dåliga fackliga rättigheterensstor roll. Men det stora problemet är förstås avsaknaden av generella välfärdssystem på en vettig ekonomisk nivå.Situationen är sämt i sydstaterna och bäst i nordöst och norra delen av mellanvästern, men kan variera väldigt mycket lokalt:

Around the Washington area, the data show, the extent of food shortages varies significantly. In the past three years, an average of 12.4 percent of households in the District had at least some problems getting enough food, slightly worse than the national average. In Maryland, the average was 9.6 percent, and in Virginia it was 8.6 percent.

Intressant?
Bloggat: Ekonomikommentarer,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements