Är det nazister som eldat i Torslanda?

Det finns inga som helst belägg för att de tre som anhållits för den anlagda branden i Torslandaskolan skulle ha kopplingar till nazism och nazistiska grupperingar. Men man funderar ju när de är kända av polisen sen tidigare och från Torslanda. Så många ungdomar som är kända av polisen sen tidigare kan det inte finnas i Torslanda och många som är kända av polisen i Torslanda är just nazister eller har kopplingar till nazistiska grupperingar.

Att nazister har en viss förkärlek för mordbränder har vi ju sett prov på tidigare, men då framförallt i Stockholmstrakten, där man eldade upp kulturhuset Cyklopen och försökte bränna inne en barnfamilj.

Nu ska vi samtidigt alltså ha klart för oss att det inte alls behöver handla om nazister utan kan handla om helt andra ungdomar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Pelle

  Hehehe! Jag skulle nog våga påstå att du är mästare i snabba slutsatser, utan att ens ha träffat dig.
  På samma spår skulle jag då vilja säga att de flesta ungdomar som är kända av polisen i Majorna skulle vara kommunister. Dock är så icke fallet.
  Hyss (jag kallar det hyss, för jag har en känsla av att dom bara ville tända på bilen ”som en kul grej”, inte elda ner hela skolan) kan vara hyss utan att ha politiska kopplingar. Och att vara känd av polisen i Torslanda (eller vilken annan stadsdel som helst) behöver inte heller innebära politiska kopplingar. Om du tog dig tiden att åka ut till förorterna skulle du upptäcka att fördomarna om dessa sällan stämmer, och Torslanda är inget nazistfäste som media och oinsatta försöker få det till. Dock gnuggar den lilla klick nazister som finns där ute händerna över att få uppmärksamheten.
  Du försöker friskriva dig från dina åsikter genom att skriva ”Nu ska vi samtidigt alltså ha klart för oss att det inte alls behöver handla om nazister utan kan handla om helt andra ungdomar.” men du har ju liksom redan sagt det du menar.
  Byt namn på din blogg till Kallt och bakifrån från vänster istället.

 • Anders_S

  Pelle: Flera av mina kusiner bor i Torslanda. Jag vet nog mer än du tror.

  Det är möjligt och troligt att de bara ville tända på bilen och jag förmodar att du också kallar liknande händelser i Biskopsgården, Backa, Tynnered och Hjällbo för hyss.

 • Johan

  Varför dra kopplingen till nazism så fort det händer något i Torslanda? Varför dra alla över en kam? Jag bor i Torslanda och har bott här i 19 år, trots det vet jag inte en enda helhjärtat nazist. Du ser aldrig nazister i Torslanda och hör knappt talas om dem, förutom när GP och andra lättlurade blåögda bloggskrivare som du får för sig att uttrycka sina åsikter. Nazismen var störst i Torslanda för ca 10-15 år sedan, nu är den minimal, trots det är stämpeln kvar tack vare media. Folk förstår inte detta då de tror på allt de läser, istället för att åka ut hit och se själv. Att de flesta kända namnen i Torslanda skulle vara nazister är bara bullshit. De bor ca 30 000 här, tror du att de enda som begår brott är den lilla gruppen nassar? Att dra kopplingen att det skulle vara nazister bara för att de brinner i Torslanda är bara löjligt. Och varför skulle ”nazister” elda upp sin egna skola i sin egna kommun? Nu var detta en dum grej som blev värre än vad killarna hade trott vad jag har förstått.

  Du å dina kusiner har fått allt om bakfoten. Skriv inte saker du inte vet något om

 • Anders_S

  Johan: Ingen har någonsin sagt att majoriteten i Torslanda skulle vara nazister.

  Men tyvärr är du i övrigt inte speciellt trovärdig. Det bor alltså cirka 25 000 människor i hela SDN Torslanda. Det betyder att det bor färre än så i Torslanda, för det bor ju en del människor i Björlanda, Hjuvik, Hällsvik och andra ställen. Så jag tvivlar på att du har så bra koll på det där med nassar heller.

  Nu är det ju så att ungdomar eldar upp sin egna skolor, det är så det brukar gå till. I det här fallet var det möjligen deras tidigare skola. De var ju lite äldre än de som gick i skolan.

  Jag bor nära Göteborgs ”rikaste” gata och jag känner inte enda miljonär som bor där. Det bevisar inte på något sätt att där inte bor några miljonärer. På samma sätt är det med dig och nassarna. Att du inte känner någon nasse betyder ingenting.

 • Johan

  Fel, fel, fel. Du har verkligen ingen koll. Hjuvik, Björlanda, Hällsvik, Hästevik etc hör till Torslanda, du verkar tro att dem är egna små förorter? Jag räknar såklart med dem när jag skriver ca 30 000, för det är dessa delar och centrum som ÄR Torslanda. Dessutom skrev jag ca 30000, vilket betyder att det både kan vara lite färre och lite fler. Och för att jag inte har exakt koll på hur många som bor här, betyder det att jag inte vet hur det är i min egna stadsdel? Jag bor ju förfan själv här, i Hjuviks trakten, jag vet väl precis hur det är i Torslanda där jag bor och levt i 19 år. Du bor inte här, hur kan du ha en aning? För att dina kusiner säger det?

  Jag är uppvuxen här och har bott här hela mitt liv, det är en relativt liten förort vilket betyder att jag känner till alla som är i min ålder och några år uppåt, och de som är lite yngre. Jag vet vilka som är nazister och inte, jag känner ju folket. Jag vet vad som händer runt om i stadsdelen.

  Det är annorlunda att bo på en gata i centrala Göteborg och inte känna sina grannar. Där brukar man inte känna sina grannar. Torslanda är en förort, det är såklart skillnad. Här har jag levt hela mitt liv, klart som fan jag vet vilka folk som rör sig i stadsdelen och bor här.

  /*bortaget, off-topic*/ #AS

 • Pingback: Nazister tände eld på Torslandaskolan | Svensson()

 • Anders_S

  Johan: Nu har det ju visat sig att minst en är just nazist enligt vad tidningarna skriver.

  Och återigen, i Torslanda SDN bor det 25 000 (enligt kommunens hemsida), inte 30 000. Och Hjuvik, Hällsvik och Björlanda är ett egna samhällen, ja, mycket äldre än det som vi idag kallar Torslanda (Nolered-Amhult etc). Dom fanns faktiskt redan på 1950-talet då Nolered och Amhult etc inte ens var påtänkta. Jag vet för jag är uppvuxen i norra skärgården på 1950- och 1960-talen.

  Och som jag skrivit tidigare så bor flera kusiner i Torslanda.

 • Johan

  Men dem hör till Torslanda och i dem 25000 räknas dessa samhällen med. Torslanda är inte bara Nolered-Amhult, utan även småsamhällerna runt om. Skulle Torslanda endast bestått av Nolered-Amhult, centrum, hade stadsdelen inte vart längre än 500 meter. Amhult byggdes dessutom endast för ca 5 år sen. Det spelar ingen roll om dem små ”bonde samhällerna” som det var på den tiden fanns innan Torslanda, nu tillhör dem Torslanda och har gjort i många år. Nu har du dragit debatten i en helt annan riktning bort från ämnet. Vad spelar det för roll om det bor 30000 eller 25000 här? Det har inget med debatten att göra. Vi diskuterar nazismen i Torslanda.

  Så, vad spelar det för roll om en av killarna var nazist? Detta är inget nazist dåd då det inte var inriktad mot någon invandrare utan mot en av våra större skolor här i Torslanda. Och det var dessutom en olycka att skolan brann ner, då killarna tände eld på en bil i närheten och elden spred sig. Känns tråkigt att så fort Torslanda nämns så ska nazismen dras upp, till och med i tidningen skriver dem att en av killarna hade anknytning till nazistiska rörelser. Det är ju helt orelevant.

 • carro

  hej killar, jag bor i Tumlehed (nära torslandaskolan) som enligt Anders hör till det ”riktiga” Torslanda. Det finns egentligen inte speciellt många nazister i Torslanda, tro det eller ej men många är bara wannabees. Det enda nazistiska dom gör är att heila på fester för att verka coola. Däremot är många i Torslanda rasister. Finns mycket fler rasister än nazister, de som är nazister i Torslanda tror jag knappast är fler än de som är emot nazister i Torslanda (t.ex. AFA) så håller faktiskt med Johan här. Jag är inte 100 på vilka det är som sitter inne, har bara hört rykten om vilka det kan va, vet du Johan?

 • Anders_S

  Johan: Jag har aldrig påstått att det är ett nazistdåd. Vad jag har påstått är att det var minst en nazist som utförde dådet.

 • Johan

  Carro: Jag vet vilka som utförde dådet, men vill inte outa folk över internet.

  Anders: Tycker du flyr från ämnet och väljer att besvara småsakerna. Varför är det relevant att killen var nazist om det inte var ett nazist dåd? Om en kommunist skulle misshandla en icke politiskt insatt man, skulle det då vara ett kommunistdåd? Då skulle det inte, precis som nu, ha någon betydelse vad mannen hade för politiska åsikter. Det hade varit relevant att någon av killarna var nazist om de hade eldad upp en moské tex, men nu när det var en icke politisk aktion, ej inriktad mot någon folkgrupp, tycker jag bara det är löjligt att blanda in deras egna åsikteridet här.

  ”Att nazister har en viss förkärlek för mordbränder har vi ju sett prov på tidigare, men då framförallt i Stockholmstrakten, där man eldade upp kulturhuset Cyklopen och försökte bränna inne en barnfamilj.”

  Tycker det är fel att du drar en liknelse som du har gjort ovan till dåd som verkligen var av nazistiska skäl, riktad mot invandrare, då detta inte har något med politik eller hat att göra.

 • Anders_S

  Inget av dåden som jag hänvisar till var riktat mot invandrare. Ett var riktat mot ett kulturhus. att annat mot en politiskt aktiv svensk familj.

  Du får gärna tycka det var fel, men jag tycker det var rätt att dra en sådan liknelse. Och för mig är det relevant att minst en av killarna är nazist (vilket du ju så ihärdigt förnekat tidigare) då det visar sambandet mellan kriminalitet och högerextremism. Ett samband som jag tycker det är viktigt att påpeka.

 • Lennart Sjöberg

  Ja man kan ju sticka huvet i busken så slipper man se mycket elände. Men det har varit problem i skolan med att elever trakasserat lärare som haft anknkytning till judiska församlingen. Rektor vägrade att ingripa mot eleverna med hänvisning till föräldrarna. Det var läraren som tvingades bort till sist. Vad detta innebär inser nog alla utom herrar överslätare…
  Illdåd är illdåd och idioter är idioter och huvet i busken är inte förenligt med att fatta rätt beslut.
  Visst kan det finnas fog för alla möjliga uppfattningar men jag vill påpeka att det faktiskt är olagligt att uppträda så här.
  Och nu har skolan brunnit. Det är en polissak och den skall drivas förutsättningslöst. Och det är de reellt skyldiga man skall ha tag i, inte folk med en viss åsikt. Detta skall vara en demokrati och ett rättssamhälle.

 • Sedan är det inget kriterium för ett nazist-dåd att det måste vara riktat mot invandrare. Nazism är en ideologi som är rasistisk, men inte bara det.