Den annorlunda idrottsklubben i USA – Green Bay Packers

packerslogo.jpg

När jag nyss var och beöskte min dotter i USA så fick jag en present av dem innan jag åkte hem. Det var en Packers T-shirt. Packers är ett lag i amerikansk fotboll, det genom tiderna främsta laget och som vunnit flest titlar i NFL, den professionella ligan. Namnet är egentligen Green Bay Packers efter staden där laget hör hemma, Green Bay i Wisconsin. Det är en stad med 100 000 invånare och det är naturligtvis helt osannolikt att en klubb i en sån liten stad kan vara det mest framgångsrika laget inom amerikansk fotboll.

Anledningen att jag fick tröjan av min dotters familj är förstås att jag sagt att jag hålker på Green Bay Packers i amerikansk fotboll. Jag har för vana att välja ut idrottslag i olika länder dit jag åker eller ofta vistas som jag håller. Sålunda håller jag på Millwall FC i England då det är mina släktingars lag, Penarol i Uruguay då det är arbetarklassens lag, Olympique Marseille i Frankrike då det länge var ägt av en kommunist osv. I USA håller jag på Green Bay Packers i amerikanska fotboll och numera Chicago Cubs i baseball. Bägge lagen är underdogs och det gillar jag förstås. Men Green Bay Packers har två andra saker som gör att man bara måste hålla på dem. En av dem är förstås att de spelar i grönt, en färg som ju hör intimt ihop med GAIS.

packers_shareholders200.jpgDet andra skälet är det som skiljer ut Packers från andra amerikanska storklubbar inom idrotten. Packers ägs av fans i hela USA och invånare i Green Bay. Det är ett kollektivt ägt lag, nästan som en förening av svenskt snitt (även om det är organiserat som ett aktiebolag som inte ska vara vinstdrivande):

Of all the reasons that make the Green Bay Packers and their story so incredible and unique, the most significant is simply this: The team is literally owned by its fans.

Presently, 112,120 people (representing 4,750,937 shares) can lay claim to a franchise ownership interest.

Shares of stock include voting rights, but the redemption price is minimal, no dividends are ever paid, the stock cannot appreciate in value, and there are no season-ticket privileges associated with stock ownership. No shareholder is allowed to own more than 200,000 shares, a safeguard to ensure that no one individual is able to assume control of the club.

[…]

Today, an annual meeting of shareholders is held in July. The event returned to Lambeau Field in 2006 after several thousand people were turned away from the 2005 meeting at the nearby Resch Center. As a means of running the corporation, a board of directors is elected by the stockholders. The board of directors in turn elect a seven-member Executive Committee (officers) of the corporation, consisting of a president, vice president, treasurer, secretary and three members-at-large. The president is the only officer who receives compensation. The balance of the committee is sitting gratis.

Shares of stock cannot be resold, except back to the team for a fraction of the original price. Limited transfer of shares (ie., to heirs and relatives) is permissible.

Based on the original ‘Articles of Incorporation for the (then) Green Bay Football Corporation’ put into place in 1923, if the Packers franchise was sold, after the payment of all expenses, any remaining funds would go to the Sullivan-Wallen Post of the American Legion in order to build ”a proper soldiers’ memorial.” This stipulation was enacted to ensure that the club remained in Green Bay and that there could never be any financial enhancement for the shareholder. The beneficiary was changed from the Sullivan-Wallen Post to the Green Bay Packers Foundation on the basis of a shareholder vote at the November 1997 meeting.

packers.jpgPackers är helt enkelt ett lag i min smak. Så det var kul att min dotter köpte t-shirten åt mig när hon var på en match i Green Bay. Själv håller hon på ett annat underdoglag, Cincinnati Bengals, som det går mycket bra för denna säsong och det var därför hon var i Green Bay för att se matchen Packers – Bengals.

Intressant?
I svensk och norsk media om amerikansk fotboll: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, NFL-bloggenVG, DB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements