Ingen vaccinbrist

Det finns ingen vaccinbrist. Inte annat än som tillfälliga bristsituationer på enskilda vårdcentraler. Vaccinbristen är en mediakonstruktion. Ytterligare ett sätt för media att sälja lösnummer på folks rädsla. Svininfluensan är som gjord för just det.

Trots att den är mindre dödlig än vanlig influensa totalt sett och lika dödlig bland de som får den så uppmärksammas varje dödsfall med krigsrubriker. Naturligtvis tror många människor att domedagen är nära.

Sen tog ett nytt vaccin fram väldigt fort. Något som fått virrhjärnor, foliehattar och media att skriva drapor om hur farligt vaccinet mot svinfluensa är. Vaccin är i grunden farligt menar en del, men speciellt farligt är vaccinet mot svininfluensa. Så är det förstås inte. Vaccin är generellt bra. Vaccinet mot svininfluensa är inget undantag. Ta bara en sån sak som att ingen i Sverige längre dör i mässlingen. Det var vanligt förr. I resten av världen dör miljoner varje år på grund av mässlingen. En sjukdom som vi kan vaccinera bort.

Det tredje som media skrämmer upp folk med oansvariga artiklar om att det skulle existera vaccinbrist. Som folk har lätt att tro på då det händer att vaccinet på enskilda vårdcentraler och läkarmottagningar tar slut emellanåt. Men sanningen är att det egentligen inte finns någon egentlig vaccinbrist. Speciellt inte nu när det räcker med en dos.

Läs också:

Intressant?
I media: DN1, 2, 3, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Ingen vaccinbrist”

  1. Blänkare om det här med vaccin. Där jag bor(i Västra Götaland men nordöst, nära gränsen till vansinnet) så beräknas riskgrupperna vara vaccinerade i slutet av nästa vecka och vi andra börjar vaccineras efter det. Lika illa är det i länet intill. Det kanske finns vaccin så det räcker, men uppenbarligen finns inte viljan eller ekonomin att sprida det över landet. Å andra sidan hade jag en influensa för nästan två månader sen så jag har nog mitt på det torra.

Kommentarer är stängda.