Det är mycket svin i media

Det mesta handlar förstås om svininfluensan som i likhet med alla influensor utvecklats i gränssnittet människa-fågel-gris. I detta fall förmodligen på en gris- och fågelfarm i Mexico. Det normala är annars att nya influensavirus burkar utvecklas i östra Asien där en tradition att hålla fågel, gris och människa tätt ihop finns.

Tidningarna tävlar om att skrämma upp folk mest, ena stunden är det en livsfarlig pandemi som drar runt i världen. Nästa dag är det vaccinet som är farligt och om det inte är farligt räcker det inte. Vilket kan ha sin bäring lokalt, tillfälligt och ibland. Varje enskilt allvarligt sjukfall och varje dödsfall rapporteras noga. Något som inte skulle vara möjligt för vanlig influensa, eftersom det då rör sig om fler än ett eller två per dag. För det dör mellan 500 och 3000 människor i ett vanligt utbrott av influensa (så kallad säsongsinfluensa). De som dör är främst gamla. I svininfluensan insjuknar inte ens de gamla då de förmodligen har någon grad av immunitet mot svininfluensan. Detta då denna typ av influensa H1N1 (A) var den överlägset vanligaste innan 1957 då asiaten kom. Asiaten är av annan typ. Även på 1970-och 1980-talet gick det influensor av typen H1N1 (A).

Det i särklass mest oseriösa skrämselförsöket hittills står tidningen Metro för. I stora rubriker och på löpsedlar slog man upp att julgrisen riskerade att smitta folk med svininfluensa. För det första menade de skinka och dessutom är det bara trams. Det är klart att om folk nyser och fräser på maten vi ska äta så kan den säkert föra ett och annat virus vidare. Men det gäller ju inte enbart skinka. Hela artikeln är faktiskt bara dumheter och trams.

Men när det gäller skinkan så kanske det finns andra saker att fundera på. En organisation som heter Djuralliansen uppger att man tagit bilder på svenska grisfarmer och att grisarna där plågas och vansköts:

Gruppen hävdar att den hittat grova överträdelser av djurskyddslagen på så gott som alla gårdarna. Det saknas halm på golvet, luften är dålig och djuren har sår och andra skador.

En av de undersökta gårdarna uppges vara ägd av en man som har eller har haft höga poster både inom köttböndernas organisation Swedish Meat och Sveriges Grisproducenter.

På hans gård ska Djurrättsalliansens aktivister i söndags ha filmat hur andra grisar tuggar på en död gris på golvet i en av grisstallarna, uppger TT. Flera grisar har skador på benen och det saknas halm i boxarna. Ekot uppger sig ha kontrollerat filmen och säkerställt att den är autentisk.

Ägaren vill inte för Ekot kommentera bilderna eller förhållandena på gården. SvD.se har sökt honom på morgonen utan framgång.

Jag vet inte vad Djuralliansen är för organisation och varför radion och Svenska Dagbladet (som ju annars inte har så mycket till övers för djurrättsaktivister) väljer att slå upp frågan stort. Jag vet inte om det är en pålitlig organisation eller nåt annat. Men en sak är saker, bilderna tyder på vanvård och det hävdar också en veterinär i Svenska Dagbladet.

Med tanke på att en av gårdarna ska ha undersökts så sent som i februari av en kommunal djurskyddsinspektör och denne då inte upptäckt något att anmärka på undrar man ju hur inspektionerna verkligen går till. Föranmäler inspektörerna sin ankomst så som livsmedlesinspektöeran på bageriet där jag jobbade på 1990-talet gjorde? Eller än värre, det förekom att inspektörerna ägnade större delan av besöket till att äta tillsmmans med och ha möte på kontoret med företagsledningen istället för att gå runt i bageriet. Kanske går djurrättsinpektörerna och svinbönderna på fik tillsammans?

Mer om svininfluensan:

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Alla vet vi vad medias främsta uppgift bör handla om, men i dagens läge där det råder hårt konkurransmen inte finns så mycket att skriva om (inga stora tragedier och hundratals döda) då tar man fram ett ”hot” ämne och bollar med den i evigheter. Sensationsjagande tidningarna får mer klirr i kassan genom att förvränga sanningen och skapa sin bild av verkligheten. Vi stackars konsumenter köper allt detta, för det ingår i hela utbudet. I övrigt så händer det ofta att det råder en allmän nyhetstorka och då är det teriviala ämnen som finns att skriva om (du kan följa ett par tidningar i en vecka och se vad det är de skriver hela tiden om) – mat (snart är det Jul så…), mode (hela tiden sama mantran), resor (vi reser hela tiden) mm. I ett sånt allvarligt läge med krisen, hycklande jobbpolitiken, Fk:s omänskliga utförsäkringar, a-kassans väntetider, stigande arbetslöshet, ökande klyftor i samhället, växande behövande- och beroendeköer för att få socialhjälp – alltså utrholkad välfärd, finns det massa saker att skriva om och följa varje dag utvecklingen. Det som händer här är inte USA:s fel, utan våra politikers ovilja och okunskap att handskas effektivt med stora problem på ett demokratiskt sätt. Eftersom alliansen slåss för det otyglade kapitalet och den fria marknadens frammarch då hotas vår fina svenska modellen och den välfärden vi hade. Det är uppenbart att klyftorna ökar och att de är de fattiga, sjuka, utsatta och behövande – de svaga som drabbas värst. Och ingen kan påstå att läget har blivit bättre, utan tvärtom. Men våra politiker använder sig samma mantror och toma floskler att tona ner sitt misslyckande. Eftersom de sammarbetar med massmedia då blir det inte så mycket snack om att granska makteliten och överheten, utan det blir underhållning.

  • Pingback: Gör sylta av kapitalismen! « Röda Lund()