Ockupationen av Aspuddsbadet i Stockholm avbruten av polisen

Tidigt i morse agerade polisen gentemot ockupationen av Aspuddsbadet. Fastigheten tömdes och ett par ockupanter togs till förhör. I två år har lokalbefolkningen i Aspudden kämpat för att få behålla sitt bad och i flera månader har man också ockuperat badhuset:

Kampen om Aspuddsbadet har pågått i nästan två år. Stockholms stad har beslutat att badet ska rivas och att en förskola ska byggas där i stället.

De boende i området tog då saker i sina egna händer och ockuperade byggnaden. En aktionsgrupp bildades och läget har länge varit låst. Nu säger Ola Schubert, som representerar aktionsgruppen, att man under två års tid velat ha en dialog med ansvariga politiker och han kallar morgonens händelse för ”ett slag i ansiktet på demokratin”.

– Det här är en bedrövlig händelse. I stället för att komma ut och prata med oss skickar man polisen. Det här är barnfamiljer, inte terrorister, säger han till SvD.se.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Kurt

  Logiskt, alliansens väljare går ju snarare till Grand Hotels nya SPA, och därför lägger alliansen ner alla kommunala bad. På samma sätt som man inte heller investerar något på t ex bibliotek, utan stoppade nya stadsbiblioteket. Alliansens väljare går inte på bibliotek.

 • Marcus

  Det är sorgligt när byggnader som bör vara K-märkta rivs. Effektivitet i samhället går först, och det anser jag skapar ett kallt klimat.

  Konsumbutiker får obemannade kassor, självklart effektivt, inte minst ur kostnadssynpunkt. Men vi svenskar som rodnar om vi får ögonkontakt med någon på tunnelbanan, och som väljer att sitta hemma och titta på våra flat-screens i stället för att stödja teater, livemusik och annat kulturliv – vi behöver kontakt med andra människor. Jag vill prata med en människa som är Konsums ansikte utåt. Jag tror att denna lilla interaktion med omvärlden är mycket viktigt för oss. När jag går på kafé vill jag inte köpa mitt fika i en varuautomat och sätta mig vid ett bord och tugga.

  Denna ”effektivisering” och modernisering rev Klara-kvarteren i city i Stockholm i slutet av 60-talet, kvarter som starkt påminde om Gamla stan i Stockholm. Tanken var egentligen att även ”effektivisera” Gamla stan, men lyckligtvis avbröts dessa planer. Med Moderaterna vid makten ska nog även Gamla stan ”effektiviseras”, om vi ger dem en mandatperiod till.

  Frågan ”Vad är kultur” är en sliten och numera nästan patetisk fråga. Mitt svar är att kultur är sådant som vi behöver, skapar, delar och älskar, trots att det logiskt sett inte fyller någon funktion i vårt samhälle. Det är som att få blommor – vi kan inte äta dem och de fyller ingen praktisk funktion i vår vardag. Men de flesta människor blir gladare av att ha blommor i rummet.

  Min känsla av den ”effektiva” blå regeringen är att de faktiskt är effektiva. På väldigt många punkter städar de upp system som det har börjat växa mossa på, gallrar ut chefer som har vant sig vid att pengarna rullar in utan att de levererar något. Men min känsla är också att Reinfeldt och många blå saknar förståelse för kultur och glädjeämnen som inte kan mätas i siffror. Teatrar går på knäna och lägger ner en efter en, kulturlivet blir allt fattigare och kulturarbetare förväntas jobba i princip gratis om de tänker fortsätta att jobba med kultur.

  Aspuddsbadet ska ”effektiviseras”, oavsett vad folket tycker. En kulturskatt ska rivas för att ge plats åt en förskola som ska flyttas (det ska alltså enligt en av mig obekräftad källa inte byggas en ny förskola, som vissa påstår). En kulturskatt går i graven, en samlingsplats och ett vackert gammalt hus som har satt sin prägel på en hel stadsdel, på samma sätt som Tellus biograf i Midsommarkransen, kvartersbiografen i Hornstull, teater Reflexen i Kärrtorp. Dessa kulturskatter är ett med sina statsdelar.

  Jag sörjer med aspuddsborna och önskar att jag själv hade möjlighet att gå dit och visa mitt stöd under dagen.

 • Pingback: Vi kan själva! Ockupera mera! « Röda Lund()