Svininfluensans kulmen och väldigt få döda

Det verkar som om svininfluensan i Sverige nu nått sin kulmen, antalet smittade har planat ut och på en del håll minskar antalet. Att fler människor dött på den amerikanska kontinenten betyder inte att dödligheten ökat. Och även om den gjort det är dödligheten i svininfluensan mycket lägre än i en vanlig influensa. I en vanlig influensaepidemi dör mellan 500 och 3000 människor i Sverige. I svininfluensan har hittills dött 15. Orsaken till detta är främst att äldre inte blir smittade av svininfluensan. Orsaken till fler dödsfall kan vara förändrad rapportering, eftersläpande rapportering och många olika saker. I vilket fall som helst har det inget samband med det muterade virus som hittats i Europa.

Anledningen till den minskade smittspridningen i Sverige kan vara naturlig, men den kan också vara följden av att så många människor nu är vaccinerade, även om sena leveranser av vaccinet ställer till problem här och där. Jag själv, som insjuknade i svininfluensan kan intyga vaccinets effektivitet. Av sex personer i det hushåll i Chicago, där jag då befann mig, insjuknade tre, de tre som inte var vaccinerade (i mitt fall, inte vaccinerad i tid). Av de som inte insjuknade, var min dotter och min fru vaccinerade och det nyfödda barnbarnet tycks ha skyddats av den vaccination min dotter fick när hon var gravid eller av amningen. Så vaccinet är uppnebarligen effektivt efter bara en vaccination. Jag var själv sjuk i fyra dagar, det var som vilken influensa som helst. Efteråt har jag dock dragits med en efterhängsam hosta.

De enda biverkningar som jag och min fru upplevde när vi vaccinerade oss, var lite feber i mitt fall och ont i armen i flera dagar i min frus fall. Så ur den synpunkten finns ingen anledning att inte vaccinera sig.

Mer om svininfluensan:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Torbjörn

  Jag tror att du missuppfattat saker och ting. En biverkning är något som sker efter ett antal månader upp till ett antal år efter en medicinering. Det Er familj råkade ut för var en reaktion på vaccinet och är en tämligen normal sak.
  Sen så får vi hoppas att allt vad Gulf War Syndroms mm bara är bullshit, annars kan Ni dra lott om vem som skall börja få problem med hälsan först.

  Ha en trevlig helg/Torbjörn

  • Anders_S

   Torbjörn : Du skriver helt enkelt trams och dumheter och har nog missuppfattat det mesta:

   Här är de biverkningar )försvinner inom 1-2 dagar) som Socialstyrelsen och smittskyddsinstitutet listar:
   http://www.socialstyrelsen.se/dennyainfluensana(h1n1)/informera/faktabladvaccin

   ”Precis som alla läkemedel kan Pandemrix orsaka biverkningar,
   men alla som vaccineras behöver inte få dem.
   Eventuella biverkningar försvinner oftast inom 1‚Äì2 dagar
   utan behandling. Kontakta sjukvården om biverkningarna
   kvarstår eller om du får biverkningar som inte nämns här.
   ‚óè Mycket vanliga (kan inträffa vid fler än 1 av 10 vaccineringar):
   smärta, rodnad, svullnad eller lokal förhårdnad
   vid injektionsstället, huvudvärk, trötthet, feber, muskelvärk,
   ledvärk.
   ‚óè Vanliga (kan inträffa vid mellan 1 av 100 och 1 av 10
   vaccineringar): värmekänsla, klåda eller blåmärke vid
   injektionsstället, ökad svettning, frossa, influensaliknande
   symtom, svullna körtlar i halsen, armhålan
   eller ljumsken.
   ‚óè Mindre vanliga (kan inträffa vid mellan 1 av 1000 och
   1 av 100 vaccineringar): stickningar eller domningar i
   händer eller fötter, sömnighet, yrsel, diarré, kräkningar,
   magont, sjukdomskänsla, klåda, utslag, allmän sjukdomskänsla,
   sömnlöshet.”

   Så Torbjörn, det framstår ganska klart att jag vet vad jag snackar om och att du faktiskt är ute och cyklar.

 • Pingback: Onödig vaccinering gav onödigt många sjuka | Svensson()