Orimlig vargjakt

Simmande varg vid Vindön (i närheten av där jag har min sommarstuga)

Simmande varg vid Vindön (i närheten av där jag har min sommarstuga)

Det finns inget som helst att vinna på att jaga varg. De skador som varg i Sverige orsakar är försumbara i det stora hela och det antal vargar som man anser ska skjutas innebär en stark decimering av den svenska vargstammen på en bit över 200 djur. Skjuts 40 vargar är det faktiskt nästan 20% av vargstammen.

Jag kan inte se att det finns något som helst behov av vargjakt i Sverige. Beslutet om jakt på varg och förslaget från Naturvårdsverket förefaller mig ologiskt, naturfientligt och orimligt. För att Sverige ska kunna få en långsiktigt livskraftig vargstam som inte är drabbad av problem på grund av inavel krävs också att den tidigare vargpolitiken ändras, liksom att jakt inte tillåts. Varg måste då tillåtas också inom renbetesområdet

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • profanum_vulgus

  Det är helt sjukt att en liten högljudd skara helt utan sakliga argument ska få igenom ett utrotande av ett djur. Det är ju det det handlar om, att utrota vargarna, att skjuta 40 vargar på ett år kommer innebära en decimering som vargstammen inte kan återhämta på flera år. Jägareförbundet (som ligger bakom den linjen) har ju använt argumentet ”Låt oss jaga dem så får vi se vad som händer, stammen kanske blir starkare av det” men det är ju rent skitsnack.

  Problemen med varg, dödade jakthundar och dödad boskap beror ju på ovana vid varg. När Sverige hade en vargstam så visste man hur man skulle skydda djuren från vargar, när vargarna försvann så försvann kunskapen. Det är bara att återuppväcka dessa kunskaper, som ju finns kvar i många andra länder. Inkompetens hos jägare och djurägare är inte ett skäl till utrotning. Av de stora däggdjuren i Sverige så är ju vargen det djur som orsakar MINST problem och kostnader. Långt innan vi ens pratar om att utrota vargen borde vi utrota älgarna, vildsvinen och renarna.
  Alla problem som påstås om vargen gäller ju dessutom i högre grad för björnen. Men den vill ingen utrota för det är ju ett populärt villebråd.

  När det gäller boskapen så finns det en enkel lösning. Håll koll på djuren. När renarna ska kalva så håller man dem i hagar och övervakar dem precis som förr. Får ska kollas till dagligen, ta en runda i hagrna och kolla om det finns vargspår. En varg går inte gärna in i hagen utan att kolla läget först.
  När det gäller jakthundar är det ännu enklare. Jaga inte med små långdrivare där det finns varg och älghundarna får sätta på sig skyddsvästar så kan de spöa vilken varg som helst. Att ha skydd för att inte skjutas och skyddsvästar mot vildsvinen är ju inga problem, så varför inte skydda dem mot vargarna också?

 • Jägarkåren är inte en liten klick utan mer än 300.000 aktiva och med familjer cirka en miljon Svenskar som i de flesta fall bor på landsbygden. I alla länder där det finns varg är också jakt tillåten vilket är bra och det är upp till oss jägare att genomföra denna på ett etiskt korrekt sätt och att skjuta bort de vargar som antingen har för lite respekt för oss människor eller där populationen är för tät.

  I de länder som tex. Rumänien, Bulgarien, Serbien osv där man har varg har man också herdar vilket inte är ekonomiskt möjligt i Sverige. Detta är en klassisk intressekonflikt mellan stad och landsbygd.

  • Anders_S

   Nils Dacke: Vad jag förstår skulle däremot riktiga herdehundar kunna användas i Sverige. Jag talar om ovcharka och sådana som jag sett användas i Grekland, Turkiet och Italien i vargområden där man också har får.

 • profanum_vulgus

  Nils Dacke:
  Jag är själv jägare och jägarkåren är inte unisont för utrotandet av vargen. Men det lobbas ju intensivt, t.o.m. extremt intensivt i alla jägarorgan för detta just för att en liten klick fått fanatiska uppfattningar om vargen. Det man är orolig för är ju att vargen ska äta upp ens bytesdjur, men det kan man inte säga så man ljuger.
  På samma sätt har samma lobbygrupp drivit att korpen, räven, lodjuret och en massa andra djur ska utrotas eller nästan utrotas.
  Det hela bygger på horribelt dåliga kunskaper i ekologi, vilket är jävligt förvånande med tanke på att jägarkåren borde vara bildad i detta. Men det återkommer även i andra sammanhang, när rådjurens börjar återgå till de stammar som fanns före 60-talet så blir jägarna förvånade och hävdar att det måste bero på ökning av rovdjur vilket är totalt nonsens. Samma sak med älgarna, man har skjutit fel älgar i 40 år och ändå förvånas man över att älgstammen försämras. Lite kunskap skulle inte vara fel.

  I de länder där man jagar varg har man stammar på 10-30 gånger så stor koncentration av vargar som vi har, dessutom utan att ha problem med dem.
  Man behöver inte ha herdar för att hålla vargen borta från tamdjuren, en normal varg kommer inte gå in i fårhage som besöks dagligen, och fåren ska ju besökas dagligen. Ger man fåren tillräckligt med utrymme i hagen så kommer vargen dessutom bara att riva ett får.

 • Denna fråga är som så många andra komplex och den är inte svart/vit.

  Jag har haft får rivna av räv! och var bara borta 4 timmar på eftermiddagen så att vargen inte skulle kunna passa på samma sätt verkar troligt. Dock om man fick jaga den så skulle dom ju lära sig precis som vildsvinen att hålla sig borta från människor.

  Herdehundar är en metod, stängsel en annan och skydd på varje får/ko/kalv/häst en annan.

  Ekologin skulle må bra av en störra predatorstam på ingen jägarkår kan skjuta bort dåliga djur lika bra som rovdjur kan selektera där är vi nog överens.

  Dock är det ingen större dramatik med vargjakt då vår stam på inget sätt är annorlunda än Finska/Ryska/Baltiska vargar och då tillhör en stam på tusentals vargar.

  Fördelen med jakt är att konflikten stad/landsbygd och naturvårdsverket/jägarna kanske lugnar ner sig och det är nog precis vad Eskil är ute efter.

  Eskil är en bra minister Smålänning som han är 😉

 • profanum_vulgus

  Anders_S:
  Men det är ju ett problem att herdehundarna är farligare än vargar och dessutom inte skygga för människor. På en fäbod i dalarna har de ju två ryska herdehundar och de har ju angripit betydligt fler tamdjur än en genomsnittlig varg gör. Dessutom är det ju dyrare att ha sådana än att vakta djuren tillräckligt själv.

  Nils Dacke:
  Den är inte så jäkla komplex, hoppar man över alla lögnerna så blir den ganska enkel.

  Du har möjligen haft lamm rivna av räv, ett får rår inte räven på.
  Vargen är ju redan skygg för människor, betydligt skyggare än vildsvinen, det beror ju på jakten. Men innan man jagar så måste det ju finnas en stam som klarar av jakt. De betydligt farligare och mer kostsamma älgarna försöker man ju inte skjuta fler av än stammen klarar. Borde vi inte skjuta av dem ner till ett par tusen individer också?

  Våra vargar har ju ingen kontakt österut, delvis därför att de inte har uppfunnit sjöfart än.
  Men det där med ekologin är ju ett problem att jägarna inte greppar. T.ex. vill de inte ha lo därför att lon äter rådjur, men i lodjurens revir finns det mer rådjur än om lot inte var där. Detta eftersom lot slår rävar i sitt revir, dessutom äter lot främst svaga vuxna individer medan räven äter nästan bara kid. Om jägarna fattade detta skulle de genast kräva en enorm lostam. Samma sak med vargen som ju bara kommer äta de dåliga individerna och lämna en starkare stam av sina bytesdjur. Om rovdjurslobbyn kunde ägna några minuter åt att läsa på så skulle det inte finnas några problem.

  • Anders_S

   Jag har arbetat som fåraherde på Kreta och använt både herdehundar och vallhundar. Och ja, herdehundar kan vara aggressiva mot människor (även om jag aldrig upplevt det) de inte känner enligt vad kretensarna säger. Men de hålls ju där nere i schack av mänskliga fåraherdar och i Sverige så gäller väl inhägnade områden om man ska använda dem. Och hur de uppför sig beror väl på hur de uppfostras precis som med alla andra hundar. Jag har träffat en neapoletansk mastiff på 105 kilo (ett monster) här i Sverige som var mycket skräckinjagande men vänlig när ägarna ville det. Även vallhundar (ex. schäfer) kan ju bli obehagliga och farliga. På Kreta vaktar man inte mot varg, utan mot flockar av vilda hundar. Mycket otrevliga faktiskt. När man är ute och vandrar i bergen efter mörkrets inbrott kan man ibland höra dem runtomkring där man går. De liksom följer efter och gläfser.

   Sen är det faktiskt så att de senatse två spårningssäsongerna, 2007-2008 och 2008-2009 så har minst 4 nya hanvargar invandrat till det svensk/norska vargbeståndet från de finska/ryska beståndet. Det betyder att inaveln kommer att minska och att kontakterna österut faktiskt existerar. En radiomärkt skandinavisk varg har ju också följts ända till Kolahalvön.

 • profanum_vulgus

  Anders_S:
  Nja i Sverige gäller ju än så länge dispens från länsstyrelsen eftersom man inte alls får hålla hundar på det sättet.
  Hundar är såklart ett mycket bättre alternativ än att utrota vargen,men jag tycker att det är ganska dåligt främst därför att det inte behövs. Det krävs ju dessutom mycket mer arbete med att uppfostra och sköta hundarna än att se till djuren. Jag lägger väl i vart fall motsvarande två timmar om dagen på min hund (den väger bara sex kilo) ändå har hon slagit en höna och försökt riva får (men det gick ju inte så bra). Det är väl främst det som är problemet med att ha stora hundar gående lösa eller relativt lösa, att de ger sig på tamdjur som inte hör till deras flock. En bekant har dansk/svenska gårdshundar som just gårdshundar, de skiter fullständigt i gården djur och älskar människor men dödar alla katter som kommer förbi och angriper främmande hundar, hade de vägt 80kg istället för 8 så hade de tagit korna från grannen.

  Ja vad jag menade var att det ju inte är samma population. Man kan inte skjuta 40 vargar i Sverige och säga att det är en liten del av populationen eftersom man räknar in vargarna i Finland, Baltikum och Ryssland.

  Angående kopplingen till vildsvin så har vi vildsvin i skogarna, men trots att bostadshuset bara är fritidshus och fåren bara tittas till en gång om dagen så går de bara in i hagarna när de ska springa mellan skogsområdena. Ängarna som ligger längre från gården med skog emellan går de däremot ut på och de är fulltrampade av vildsvinsväxlar. När det gick några kor tillfälligt på ena ängen så växte vildsvinens växlar igen eftersom de tittades till regelbundet. Så fungerar det med skygga djur.
  Vargen hade inte heller gått ut i hagarna om han inte varit väldigt svulten, och eftersom hagarna är så stora att fåren kan fly så hade han tagit ett, och det kan vi bjussa på.

 • Profanum! Om du har tysk jaktterrier så får du skylla dig själv! De är obildbara. Andra hundraser tar inte mer än 1 vecka att lära vad som är vilt i skogen och vad som tillhör gårdens djur.

  Byt hundras 😉

 • profanum_vulgus

  Nils Dacke:
  Det är en borderterrier. Hon fattar förvisso snabbt vilka djur som hon inte får jaga (Storleken ko och häst fattade hon själv, hon placerar nog sig själv i storlek omkring en shetlandsponny så allt mindre än det tror hon att hon kan döda) problemet är när hon träffar nya djur, då utgår hon alltid ifrån att de är jaktbara och lovliga.

 • Pingback: Vargar och vargjakt i västra Sverige | Svensson()

 • Anonym

  Det enda som är orimligt med vargjakten är att avskjutningskvoten är för låg. Om vi ska hålla Riksdagens beslut om 210 vargar och 20 föryngringar (x 4 valpar) så behöver vi 2011 skjuta bort cirka 140 vargar.

  I skrivande stund håller vargstammen på att gå mot 400-strecket. Efter årets föryngring och med dödsfall inräknade är stammen uppe runt 450 individer.

  Det är i paritet med några årtionden under 1800-talet. Alltså blir det lätt att gå till dessa år och titta på alla tusentals hundar och kreatur som gick åt. Varenda ersättningsanspråk och rovdjursärende finns bevarat i Riksarkivet. Och då har jag inte ens nämnt den utbredda otrygghet som rådde vid skogspromenader. Inget svamp- och bärplock utan beväpning.

  Vem vill ha det igen?