Alla klubbar kan inte bli elitklubbar

Om alla små fotbollsklubbar utan publik i Göteborg satsar på att bli elitklubbar så kan det sluta med att Göteborg inte har någon elitklubb. Det vore bättre om de fyra klubbarna i Angered (Lärje/Angereds IF, Gunnilse IS, Marieholm BOIK och Rannebergens IF) nöjde sig med att vara farmarlag för de elitlag som redan finns i Göteborg.

Sammanslagningen kan dessutom innebär att medlemsantalet i klubbana sjunker och att färre ungdomar och vuxna kommer att vara engagerade i fotbollen i nordöst. Och så har man skapat mer problem än man löst.

Dessutom låter namnet som ett namn på ett gangstergäng, ”Angered United”. Svengelska och allt. Det känns som dålig PR. Vad är det för fel på Förenade Angereds IF. Eller bara Angereds IF.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Stig Wejstål

  Det första konkreta resultatet av sammanslagningen till Angered United tycks vara att man bildar ett gemensamt damlag. Ett damlag som ingen av klubbarna var för sig skulle mäkta med att bilda pga svårigheten att rekrytera och behålla tjejer i fotbollen. Detta är ett genomgående problem i stadsdelar som Angered. Tjej- och damfotboll är som starkast i medelklassområden och ute i landsorten. I Göteborgs kommun t.ex. är tjej- och damfotbollen allra starkast i medelklassområden på västra Hisingen och i centrala, södra och västra Göteborg. Det finns m.a.o. mkt kvar att göra i invandrartäta arbetarklassområden om man vill att unga tjejer skall ta för sig på den traditionellt manliga arenan och börja spela fotboll.
  Som det står i Anders inlägg att de fyra klubbarna skall vara farmarlag åt elitklubbarna är något jag starkt vill avråda från. Att vara ett registrerat farmarlag gör att man är helt i händerna på elitklubbarna. Det innebär att elitklubbarnas b-lagsspelare och spelare i behov av rehab går före farmarklubbarnas egna spelare vid laguttagningar. Exemplen är otaliga på hur detta kan slå farmarklubbarnas lag i spillror och gamla trotjänare slutar.

  • Anders_S

   Stig, det är ditt område detta och jag har full respekt för dina uppfattningar och inser att du vet betydligt mer än jag om detta. Men jag har inte föreslagit att klubbarna (eller klubben) ska vara registrerade farmarlag, men det är förstås en möjlighet. Endast ett (Lärje/Angered) av de fyra aktuella lagen hade ett damlag tidigare om jag förstått det rätt. Det laget fullföljde inte säsongen. Det är naturligtvis bra om ett damlag nu kan bli permanent. Men sammanslagning behöver ju inte alltid vara den rätta vägen att uppnå förbättringar. Själv är du ju aktiv i en splittring och det har vad jag förstår fallit väl ut.

 • Martin

  Äntligen någon som vill och vågar tänka nytt! Klart att ett samarbete och ihopslagning är det som är den verklighet som det kommer att bli så småningom. Det blir fördelar rent organisatoriskt och bättre på tränar och ledarsidan och inte minst resurser som kan utnyttjas. Även lättare för ungdomarnas föräldrar när extra hjälp behövs under cuper och olika arrangemang. Forsätt så på den föreslagna vägen och hoppas också handbollen i Nordost kommer igång i framtiden.

 • Pa Z

  Vad jag undrar är vad som kommer hända med de ursprungliga klubbarna. Kommer de lämna sina hemmaplaner för att bygga gemensamt i Angered Centrum? Kommer inte det att slå hårt mot juniorverksamheten som till viss del vilar på närhet till fotbollsklubben(det är inte alla föräldrar som kan köra sina barn till fotbollsträningar).