Offentlig sjukvård är överlägset

Av 10 miljoner europeer som vaccinerats mot svininfluensan återfinns 4 miljoner i Sverige. Vaccinationerna har skötts smidigt och effektiv me vissa problem med tillgången på enskilda vårdcentraler vid vissa tillfällen. Inget annat land har vaccinerat på ett lika effektivt sätt som Sverige. Den effektiva offentliga och gemensamt ägda vården är säkerligen en orsak till detta, men också det faktum att svenskar i allmänhet är välinformerade och väutbildade spelar in.

Att vaccinet är effektivt har jag personlig erfarenhet av och EU:s rapport om svininfluensan och vaccinatioenr bekräftar min observation. Enligt rapporten har biverkningarna av vaccinet varit mindre och färre än förväntat.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN1, 2, AB, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Micke

  Vad är det för personlig erfarenhet som säger dig att vaccinet är effektivt?

 • David

  Samtidigt…Wikipedia säger mig: ”Europa har cirka 730 miljoner invånare” – ca 720 ovaccinerade mot svininfluensan med andra ord! Var är den fruktansvärda pandemin som rullar fram och lämnar gatorna öde i länder som Polen, Schweiz, Italien mfl där vaccinationsgraden är låg? Redan i juli i år konstaterade influensaforskaren Tom Jefferson att detta var en ganska mild influensa – vilket nu för några veckor sedan fortfarande stämde enligt vårt lands främste influensaforskare Fredrik Elgh (Newsmill 12/11). Jag är ingen foliehatt eller tror att vaccinet är farligt – jag har själv tagit vaccinet, tillhör riskgrupp och jag tycker vaccinering av riskgrupper är bra. Men när vi står med facit i hand om några månader så kommer nog den svenska massvaccineringen framstå som en gigantisk överreaktion – som tagit duktigt med tid och pengar från svensk sjukvård som redan har stor brist – på just tid och pengar.

  • Anders_S

   David: Ja det är möjligt och till och med troligt att massvaccineringen är onödig.