6000 tokiga grekiska poliser

För ett år sen mördade den grekiska polisen en ung 15-åring, Alexandros Grigoropoulos, i Grekland. Något som ledde till allvarliga kravaller och uppror. På ettårsdagen skulle det hållas en minnesmarsch. Greklands polis hade mobiliserat rejält inför det hela och man var i själva verket dubbelt så många som antalet demonstranter. Konsekvensen blev så klart våldsamma sammanstötningar som förmodligen till stor del kan skyllas på den aggressiva och korrupta grekiska polisen. Men förmodligen bär också Greklands skogstokiga anarkister också en del av ansvaret för de vålsamma kravallerna som följde på polisens kraftiga mobilisering. En mobilisering som i sig själv kan anses vara en provokation.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Helt sanslöst att du kan få det till att det är grekiska polisens fel att maskerade personer bryter sig ur en fredlig demonstration och kastar sten, förstör butiker och sätter eld på soptunnor.
  Dessa personer är endast ute efter adrenalinkickar genom våld.

  De är ensam ansvariga för våldet i Aten och ingen annan.

 • Charlotte

  Det som var avsett som fredliga demonstrationer under söndagen urartade mycket snabbt till stor vandalisering av maskerade ungdomar. Den grekiska polisen kan knappast anses vara ansvarig för detta.

  • Anders_S

   Jo, enligt den information jag har från grekiska tidningar så kan polisen hållas ansvariga för delar av våldsutvecklingen.

 • Det är så jäkla lätt att sitta med åsikter när man inte är på plats. Var själv med när en grundlagsskyddad och helt fredlig demonstration blev brutalt nerslagen av polis. Dagen efter publicerade tidningarna sina sedan länge färdiga artiklar om upplopp som stoppas av polisen. Och det var i Sverige.

  Jag blev kallad både det ena och det andra när jag talade om vad som faktiskt hänt…ingen trodde på att vi suttit och sjungit julsånger medan polisen misshandlade och drog iväg folk…alla trodde på media. Varken de eller media var där!

  Grekland är inte mycket värre än Sverige…

  Ni kan sitta där och skylla på de ”skogstokiga” anarkisterna, men de är faktiskt de enda som försöker hålla en fascistisk poliskår i schack. Nästa gång det är en demonstration i närheten av var ni bor, gå då ner och se vad som FAKTISKT händer! Men ställ er på stort avstånd och klä er så konservativt som möjligt, annars finns det risk att även ni hamnar i polisens trål.

  • Anders_S

   DNME: Jag antar att du inte riktar dig till mig? Eller? Jag läser grekiska så att jag förstår vad en artikel handlar om även om jag inte förstår varje ord och nyans, och känner den grekiska politisk miljön relativt väl. Jag vet att polisen bär en stor del av ansvaret för våldsamheterna i Grekland. men jag vet också att anarkisterna i Grekland bär en del av ansvaret. Delar av anarkisterna i Grekland är faktiskt rejält jobbiga och tokiga.