Demonstrationer världen över för klimatet

På flera håll i världen demonstrerade människor för klimatet med en tydlig signal till toppmötet i Köpenhamn som inleds idag den 7 december. Mest aktiva tycks invånarna i Storbritannien varit, i London samlades tiotusentals, uppemot 60 000 enligt arrangörerna. Aktivister satte också upp ett så kallat klimatläger på Trafalgar Square i centrala London.

I Sverige deltog flera städer i den internationella klimatdagen. I Stockholm samlades 600 personer enligt Greenpeace, som var medarrangör. De tågade från Norra Bantorget till Mynttorget. I Göteborg samlades cirka 500 personer, med sig hade de snorklar, badringar och andra attiraljer som påminde förbipasserade om att stora delar av staden kommer att hamna under vatten om inte klimathotet stoppas. I Gävle tågade ett 90-tal personer genom staden och avslutade med föreläsningar och diskussioner om klimatpolitik i Sjömannskyrkan. Umeå. Linköping, Malmö är exempel på andra städer där invånarna gick ihop för att visa sitt stöd för en tillräcklig klimatpolitik. Marschen arrangerades av Tcktcktck, den gemensamma nedräkningskampanjen inför Köpenhamn där även Klimataktion ingår.

Läs också SP:s klimatbroschyr:

Klicka för att läsa pamfletten

Pamfletten går att gratis ladda ner eller beställa för några tior från Socialistiska partiet. Så här skriver vi i förordet:

”Hur bör arbetarrörelsen och vänstern förhålla sig till klimatfrågan? Det diskuterade Socialistiska partiet under hösten 2008 och antog vid sin kongress i november följande resolution. Den kan ses både som en maning till vänstern i bred mening att engagera sig i klimatfrågan och som ett självständigt bidrag till utformningen av en strategi som förenar den sociala klasskampen med överlevnadsfrågorna för vår planet. Därigenom söker den svara på frågor som ofta ställs från olika utgångspunkter av klimataktivister respektive fackligt aktiva – men där perspektiven måste fås att stråla samman om vi ska ha en chans att förena kampen för en hållbar utveckling med försvarat av social trygghet för de många. Det är Socialistiska partiets förhoppning att resolutionen bidrar till att utveckla diskussionen om hur vi åstadkommer den föreningen – medan tid ännu är!”
(Klicka på bilden för att läsa resten av texten)

Intressant?
I media: SvD1, Rapport, Gd, Klimataktion, DN1, 2, 3, NM, SVD2, 3,

Bloggat: Jöran Fagerlund, Göran Hådén, Röda Lund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Klimatet har ändrats åtskilliga gånger tidigare, och oftast i en större omfattning än som sker nu. En av dessa klimatförändringar skapade grunden för den moderna människan, för ca 75 000 år sedan, och vår migrering från Afrika till andra världsdelar.

  Lär mer här;
  https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/lan/en/atlas.html

  Lärorik video om Jordens olika klimatcykler under årmiljonerna, ”The Miracle Planet” finns här;
  http://www.youtube.com/watch?v=FmYPYa6h4xw

  Värt att notera att det tekniska samhället har funnits i mer än dryga 150 år. Att tro att vi har skapat de klimatförändringar som sker nu är en mycket högmodig syn på oss människor. Att tro att vi skall kunna stoppa klimatförändringarna är högfärdigt.

  Det toppmötet i Köpenhamn borde handla om är istället hur vi skall organisera om våra samhällen världen över för att kunna klara av och överleva klimatförändringarna. Många städer och befolkningar måste flytta på sig för att överleva. Ex-vis hur klarar Skandinavien att ta emot 10-20 miljoner flyktingar?? Eller klarar Afrika att ta emot 10-20 miljoner flyktingar från Europa o.s.v.

  Apropå naturens resurser så finns det en ny metod som kallas för ”Vertical Farming” som skulle mångfaldiga jordbruksproduktionen och samtidigt minska den yta vi idag nyttjar till jordbruksproduktion. Lär mer här; http://www.verticalfarm.com

  Likaså finns det oändliga naturresureser i form av olika mineraler i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Lär mer här; http://sv.wikipedia.org/wiki/Asteroidb%C3%A4ltet

 • Bosse Johansson

  Jag kan inte påstå att klimatfrågan är min starkaste gren i politiken. Men en sak vet jag säkert. Som socialist och kommunist har det alltid varit självklart att ifrågasätta och granska etablerade sanningar och det är någonting socialister alltid satt en ära i. Men ve den som står till vänster i politiken och har invändningar mot det som just nu i media kallas klimatalarmismen. Andreas Malms artikel på newsmill är ännu ett exempel på detta. Förstå mig rätt här nu. Jag inser att produktion, konsumtion och transporter måste fungera på ett långsiktigt hållbart sätt. Men att katastrofen står för dörren bara för att korna pruttar metangas eller att CO2 som vi alla andas ut skulle vara boven i dramat kan jag heller inte köpa. Jag läste att den växande indiska medel och överklassen är mer ”klimatsmart” än den västeuropeiska. Det beror på att den indiska överklassen inte har varken tvättmaskin, dammsugare eller diskmaskin för att de håller sig med fattiga kvinnor som utför dessa sysslor för hand. Och då kan man ju börja fundera över om det där ”klimatsmarta” är någonting att eftersträva. Vad tycker ni?