Mål för dansk polis – att ödelägga ungdomars framtid

Den nya danska lagstiftningen riktad mot fredliga demonstranter innebär att om man fredligt utan att angripa polis t.ex. hakar sig fast i andra runtomkring så kan man hamna i fängelse. Denna lagstiftning tillhör kanske den mest aggressiva, riktad mot civil olydnad, som finns i hela Europaoch innebär ett hot mot alla folkrörelser. LO i Köpenhamn betecknade i sin kritik av lagen, den som uttryck för en polisstat.

Nu hotar polisen att använda lagen för att förstöra ungdomars framtid:

Nyligen beslutade danska riksdagen om en ny lagstiftning, lymmelpaketet, som innebär hårdare straff för den som ställer till med bråk. Den som hindrar polisens arbete kan få upp till 40 dagars fängelse, mot böter idag. Även personer som inte deltar i upplopp men befinner sig i området kan dömas till samma straff.

Polisen har också rätt att frihetsberöva människor i 12 timmar även om de inte är misstänkta för brott, en fördubbling jämfört med tidigare.

Kritiker tror att detta kommer leda till att människor avstår från att delta i fredliga demonstrationer eftersom de riskerar att gripas.

­Vi hoppas att lagen får en preventiv effekt. Att en ung människa som låser fast sig vid sin vän eller väninna på gatan tänker sig för innan, att det kan ödelägga hans eller hennes framtid, säger Flemming Sten Munch.

Om det blri stökigt och oroligt i Köpenhamn så bär den danska polisen ett stort ansvar för den händesleutvecklingen. Den danska polisen har inför toppmötet agerat aggressivt, oövertänkt och har inte varit inriktad på att lösa upp knutar och problem. Istället har man agerat för att driva igenom mer repressiv lagstiftning och hårdare metoder. Något som oftast får motsatt verkan än avsett. Den svenska polisen lärde sig av sina misstag från Göteborg 2001, misstag och polisövergrepp som ledde till ett mycket mer omfattande våld än vad som annars skulle ha blivit fallet. Men den danska polisen tycks inte ha lärt sig nåt och dessutom tycks man ha glömt bort lärdomarna från skottlossningen på Nörrebro år 1993.

Läs också:

Intressant?
I media: Politiken1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, DB1, 2, VG, Sydsvenskan1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag tycker mig ha iakttagit en mer konfrontativ politisk kultur i Danmark än i Sverige och är inte förvånad över agerandet nu. Mina erfarenheter är förvisso gamla, från åren runt 1980 då socialdemokraterna i Köpenhamn drev en rabiat gentrifieringspoliik riktad mot sina egna medlemmar, vilket ledde till att de förlorade halva sin väljarkår till partierna till vänster. Till slut, när de löpte risk att raderas ut, föreföll de ge efter och avbröt projektet, och Nörrebro är fortfarande inte gentrifierat.

    För mig som var van vid samförståndspolitikens sopa-under-mattan-mentalitet kändes det här ganska fräscht, men det finns nog för- och nackdelar med båda versionerna.