Sanningen om vänsterns våld

Sanningen om vänsterns våld är att det inte är ett problem för polisen. Polisen misslyckas inte med att komma åt vänsterns våld. Göteborgs-Posten och journalisterna Daniel Olsson och Per Nygren har helt fel på den punkten. Polisen misslyckas helt enkelt inte för att det inte finns nåt att misslyckas med. Vänsterns våld är i jämförelse med andra grupper i samhället nästan obefintligt. Fler råkar ut för illasinnade berusade ungdomar på en helg än det antal som drabbas av vänstervåld under ett år.

Att upphöja ett sådant minimalt problem till nåt stort och viktigt som GP gör är bara dumheter och visar på en brist på realism. Kanske beror det på att de två skribenterna bägge två har ett förflutet inom den svenska vänstern och vill göra bot och bättring för sådant de tyckte de gjorde fel där. Vad vet jag? Men GP:s artiklar om vänstervåldet är trams och dumheter. Det är att göra en höna av en fjäder. Lås oss se vad det står i Säpos och Brås rapport om politiskt våld i Sverige:

Det totala antalet brott med politiska motiv som högerextremister varit misstänkta för under de senaste tio åren är 1225. Av dessa riktade sig 402 mot enskild person dvs invandrare, homosexuella och vänsteraktivister främst.

Av vänsterextremisters totalt 1207 misstänkta brott var enbart 195 riktade mot person, nästan alla av dessa var riktade mot högerextremister och bara ett fåtal (18 st på tio år) mot demokratiskt valda politiker.

Det är helt enkelt ett problem som är ett icke-problem som Göteborgs-Posten tar upp. Det är inget problem för det svenska samhället, inget problem för polisen och inget egentligt problem för några människor, förutom ett mycket litet antal som drabbas av vänstervåld som är oacceptabelt, som exempelvis överfall i hemmet och hot i hemmet. Många av dessa är organiserade nazister.

Att GP upptäckt att många av vänsterns skadegörelsebrott inte anmäls förändrar ingenting. Så är det också när det gäller andra skadegörelsebrott, även sådana som högerextremister utför. Ett fåtal anmäls. Däremot så anmäls i stort sett alla misshandelsbrott som vänsterextremister eller högerextremister gör sig skyldiga till.

Dessutom är det som jag skrivit förut, vänstern sysslar med skadegörelse och högern med misshandel och mord.

Läs mer:

 1. Säpos jakt på aktivister
 2. Brevet från Säpo
 3. De kriminella högerextremisterna
 4. Brå(Säpo)-rapporten visar att högern är våldsammare och farligare
 5. Kan klassaspekten förklara varför högerextremister är våldsammare?
 6. Bekämpa högerextremisternas våld så försvinner vänsterns också

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • styggavargen

  Roligast är ju att en av journalisterna tidigare varit aktiv skribent på en tidning som klart kan klassas som vänsterextrem, har varit politisk aktiv långt ut på vänsterkanten och varit mycket god vän med flera av dessa våldsverkare. Men när man ska göra karriär så glöms väl sånt bort…

 • Gustav H

  Är fotbollsfirmorna, som träffas och slåss med varandra och därefter ibland har olika vendettor, också ett ickeproblem i stort? För det är ju ungefär samma sak som AFA vs SMR eller vad man nu kan tänka sig för grupperingar. Adrenalinstinna fåntrattar som jagar varandra på olika sätt och har sammanstötningar – ofta t o m lite avskiljt, precis som firmorna – när det är demonstrationer och evenemang, eller i dagarna kring det. Men ofta med färre hedersregler än fotbollsknölarna, vad det verkar.

  Sedan spelar det väl ingen roll vem som är offer för den vänsterideologiska brottsligheten, det skall ju utredas och beivras likafullt. Även om det är väsentligt mycket mindre allvarligt till sin karaktär än det våld som högerextremisterna utövar, överlag. De maskerade brottslingar som man kan se på GP:s autentiska filmmaterial är ju inget än förbannade svin, som ger sig på en redan skadad, liggande man med slägga och jag vet inte vad. Solidaritet och rättvisa, tjosan… De där personerna borde drabbas av komplett utfrysning ur vänstern på livstid. Och snudd på utfrysning ur mänskligheten i stort, med tanke på hur de beter sig. Låt vara att det är ett isolerat fall och inte regeln.

  • Anders_S

   Gustav H: Dom är 16 ill 17 år gamla och är samtliga dömda. Händelsen inträffade 6 juni 2008.

 • Problemet är faktiskt stort, mycket större än vad media gör det till. MEN och det tycker jag är viktigt att påpeka – det är ytterst få ungdomar från vanliga Vänsterpartiet, från R-arna eller SKP som är drivande. Medföljare ja ibland och kanske annars. Flera av AFA-s folk har föräldrar som tillhör helt andra partier och kom ihop sig med samhället tidigt på skolorna de gick.

  • Anders_S

   Inger: Som siffrorna visar överdrive media. Man mörkar inte som du hävdar. Problemet är mindre än vad media påstår. Jag har extremt god kännedom om detta. Förmodligen är jag en av de 5-10 mest insatta i dessa frågor i hela Sverige. Så jag vet vad jag pratar om. Det tror jag inte du vet i detta fall.

 • profanum_vulgus

  Vore det inte intressant att jämföra med polisens våldsbrott?

  • Anders_S

   profanum: Det var en bra idé. Den ska jag utveckla.

 • Martin F

  Intressant är också GP:s utveckling till sensationsjournalistik då de ser affischering som ”attack”

 • Anders, du skriver:
  ”Det är helt enkelt ett problem som är ett icke-problem som Göteborgs-Posten tar upp. Det är inget problem för det svenska samhället, inget problem för polisen och inget egentligt problem för några människor, förutom ett mycket litet antal som drabbas av vänstervåld som är oacceptabelt, som exempelvis överfall i hemmet och hot i hemmet. Många av dessa är organiserade nazister.”

  Menar du att våld och överfall mot enskilda kan vara OK? Jag tolkar din text som att det spelar roll för dig om de överfallna är organiserade nazister eller ej, stämmer den uppfattningen?

  Du hänvisar också till att nynassarnas våld är allvarligare än AFA:s, på vilket sätt gör det G-P:s artikel irrelevant? Är det inte så att AFA:s våldsamheter kan vara riktigt dåliga även om nynassarnas är värre?

  Jag tycker också att du förringar betydelsen av skadegörelsen. Den verkar ju ha till syfte att skrämma folk att avstå sitt politiska engagemang, vilket ju är direkt odemokratiskt även om man anser att det politiska engagemangets inriktning är helt förkastligt.

  @styggavargen:
  Skribenten kanske har kommit på att det är fel att misshandla människor för att de tycker fel, även om man känner de som slår? Att kritisera AFA utesluter väl inte att man kan stå för en vänsterideologi?

  För övrigt anser jag att det är lika fel att kalla det G-P beskriver för vänstervåld som att kalla nynassarnas dito för högervåld. Båda rörelserna verkar vara så extremt totalitärt orienterade, om inte i programförklaringar så i handling, att skillnaderna utefter höger-vänster-skalan dem emellan är försumbara.

  • Anders_S

   Jesper: Jag har överhuvudtaget inte skrivit om överfall mot enskilda och i den mening där jag ändå nämner det tar jag avstånd från det. Jag konstaterar det som Säpo och Brå också konstaterar. Att vänstern främst attackerar nazister. Det är inget mer än så.

   Läs gärna detta:
   http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/02/antifascisters-misslyckande/
   http://www.zaramis.nu/blog/2009/08/27/rattegang-mot-vansteraktivister-infor-lyckta-dorrar/

   Inte heller förstår jag vad AFA har med saken att göra om vi pratar om överfallet på Lindahl på Hisingen. De som är dömda för den misshandeln tillhör inte AFA.

   Jag kan inte se heller några jättestora problem med att man skrämmer nazister. Vi pratar torts allt om folk som mördar, lemlästar, och ger sig på invandrare, homosexuella och andra helt oskyldiga människor. Ju räddare nazisterna är, ju säkrare kan ju homosexeulla, judar, invandrare, muslimer och andra som utsätts för nazisternas våld känna sig. Därmed inte sagt att jag accepterar misshandsle eller våldsdåd mot individuella personer.

   Sen har du dålig koll på hur AF och RF fungerar. Att kalla dem totaliätra är helt fel. Kommunistiska Parrtiet är totalitära, Inte AFA.

 • Johan L

  Vänsterns våld är jävlar i mig inte ett ”icke-problem”. Hur fan kan en som påstår sig vara socialist försvara fascistmetoder? Att berusade personer begår våldsbrott går åtminstone att förstå rent intellektuellt. Men det som AFA och andra revolutionsromantiker håller på med strider mot arbetarklassens intressen. Helt obegripligt att du kan försvara idiotin.

 • Det roliga är att folk (Inger) tror att SKP finns mer än till namnet:)

  Johan L: det lustiga är ju att även socialdemokrati strider mot arbetarklassens intressen. Visst är det illa att ge sig på en när man är flera stycken, men det är trots allt som redan konstaterats ett undantag och vanligtvis nazisternas arbetsmetod.

  Daniel Olsson gör mig jävligt besviken med den här korkade artikeln måste jag säga. Hans saga är lite som den kidnappade miljonären i filmen ”De feta åren är förbi”. Började som socialist och revolutionär och nu är han ett lydigt redskap för borgerlighetens extrema avart Stampen Media.

 • @Anders
  Jag läste artiklarna (och några till) och tackar för tålamodet att stå ut med mig och andra som hela tiden kräver avståndstaganden mot antinazistiskt våld. Till mitt försvar kan jag säga att det utifrån min refernsram är lätt att tolka vissa saker du skrivit som försvar för hot och våld. Jag skall tolka välvilligare framöver.
  Nå. Jag kan förstå viljan att göra gator och torg säkrare för de utsatta grupper du nämner, men jag har svårt att se skillnaden mellan de som tar sig rätten att hota nazister tills de blir snälla och de som tar sig rätten att hindra brott i sitt grannskap. Medborgargarden brukar ju inte lyckas så där bra med rättsäkerheten. OK, staten är långt i från perfekt, men ett ett samhälle där man accepterar medborgargarden är väl rätt så mycket dystrare än det vi har, eller?
  Vad gäller totalitära tendenser hos AFA etc. så kan jag ju bara döma dem efter vad jag läst på deras olika hemsidor (under rätt lång tid faktiskt). Det jag läst där (inklämt bland den våldsromantiska fotbollsfirmaretoriken) tyder inte på någon större respekt för avvikande åsikter eller beteenden, snarare framstår det som att de med våld vill forma samhället efter sina åsikter. Men ge mig gärna fler lästips i ämnet, du har en pedgogisk begåvning.

  • Anders_S

   Jesper: Delar av din kritik mot AFA och RF är relevant och det är klart att man inte alltid lyckas få fram det man vill. Men diskussione kan utvecklas. Jag accepterar inte att man misshandlar folk, jag accepterar inte att man söker upp folk i hemmen och hotar dem. Men jag vill också se allting i smmanhnag och menar att man i första hand bör fokusera på de större problem. Kanske är det fel av mig att säga att vänsterns våld är ett icke-problem. Det rätta vore kanske att säga att det är ett problem som är mindre än många andra våldsproblem, men ändå ett problem.

 • erik

  För att citera en användare på soc.nu:

  ”GP-artikeln är intressant ur en mängd olika aspekter. Det jag reagerade mest över var att det kändes som det var Expressen jag fick i brevlådan imorse. Upplägget med krigsrubriker och matchande bilder skriker kvällstidning snarare än morgontidning.

  Nästa sak jag reagerade på var att bildmaterial och rubrikerna rimmade ganska dåligt med den statistik som medföljde artiklarna. Rubrikerna skriker om 180 terrordåd, statistiken visar att det inte ens är 10 händelser som innefattar våld. 95% av ”terrorbrotten” består snarare av pojkstreck. Vidare så irriteras jag som vanligt på kålsuparteorierna som dyker upp som ett brev på posten så fort Per Nygren skriver i GP. Det är ”orättvist” att snuten är bättre på att lösa nazistiska brott. Hur smart måste man vara för att lista ut att det kanske beror på att de pysslar med mord, rån och grova vapenbrott? Misshandeln av naziledaren är så klart inga trevliga bilder att titta på men någonstans måste det väl vara relevant att jämföra med alla de mord och misshandlar som drabbat nazisternas oskyldiga offer? Båda journalisterna är dessutom med all säkerhet medvetna om att naziledaren som åker på däng själv låg bakom en grövre misshandel för några år sedan. Denna skedde vid Musikens Hus och drabbade en helt oskyldig tjomme vers misstag var att ringa efter snuten när nassarna misshandlade unga punkare. Här ligger nästa slutsats som journalisterna vägrar att dra: Även om AFA och RF bevisligen inte drar sig för att använda mycket grovt våld så drabbar det inte oskyldiga pga deras hudfärg, sexuella läggning eller allmänna politiska åsikter. Det är detta som är skit med kålsuparteorierna och med GP:s granskning. Man kan inte jämföra äpplen med blåbär. ”

 • Anders: Tack för vettiga kommentarer.

 • Johan

  Det står uttryckligen i GP att polisen inte registrerar vänsterextremistiskt våld och att mycket inte anmäls vilket närmast garanterar att SÄPOs uppgifter inte är korrekta utan underdrivna.

  Dessutom kan man ju konstatera att det inte enbart är nazister som angrips utan även bland annat rådmän i migrationsdomstolen och deras familjer.

  Jag tycker personligen inte att det är ok att att angripa några motståndare eller deras familjer och arbetsplatser alls men att påstå att det bara är nazister är enligt GP lögn.

  • Anders_S

   Johan: Säpo och BRÅ har gjort en rapport om vänsterns våld. Alltså registreras det. GP har alltså fel. Enligt Säpo och Brå angrips i huvudsak nazister. Ingen har påstått att det bara är nazister. GP överdriver och förfalskar vad vänstern säger.

   Både RF och AFA har vad jag vet tagit avstånd från överfallet på rådmannen. Det har GP uppenbarligen glömt att skriva.

   Som jag redan skrivit så delar jag din uppfattning om att man inte ska angripa enskilda nazister i deras hem etc, deras egendom och/eller hota deras familjer.

 • Linus

  Det sorgliga är att så fort något brott begås mot någon som de ”vänsterradikala” inte gillar så blir det automatiskt afa som får bära skulden. Självklart kan man ”beskylla” dem för det de postar på http://www.antifa.se men de får så otroligt mycket mer skit än vad de ”riktiga” afamedlemmarna egentligen bär skult till.
  Afa är en platt organisation utan ledare, vilket innebär att vem som helst kan göra något i afas namn.

  Att dra en paralell med t.ex polisens våldsbrott hade varit väldigt intressant!

  Anders, du har helt rätt. Det våld som som vänsterextrema utför är i princip bara nazister (eller kostymklädda nazister). Tvärtom gentemot t.ex extremhögerns våld, som drabbar otroligt mycket större grupper.

 • Johan L

  Nicklas Eriksson

  Att såväl extremvänsterns våldsromantiker som sossarna strider mot arbetarklassens intressen tycker jag inte är det minsta lustigt. Oavsett om GP överdriver eller ej så är vänstervåldet helt oförsvarbart och ska inte ursäktas. Nazisterna är inte huvudfienden.

  Anders_S

  Du skriver att det är ”det är viktigare att ägna sig åt större problem än vänsterns våld”. Men vad är det för jävla sandlåderesonemang! Då kan man ju lika gärna säga att vi ska ägna oss åt större problem än polisvåld, extremhögervåld och gangstervåld, nämligen mäns våld mot kvinnor. Vänsterns våld skadar enbart vänstern.

  ”Ju räddare nazisterna är, ju säkrare kan ju homosexeulla, judar, invandrare, muslimer och andra som utsätts för nazisternas våld känna sig.”, skriver du. Vilket patetiskt skitsnack. Det förhåller sig precis tvärtom. Att våldsromantiska, adrenalinstinna hannar på vänsterkanten leker revolutionärer hjälper borgarna att smutskasta hela vänstern.

  • Anders_S

   Johaan L: Nu är det ju så att jag (förmodligen i motsast till dig) känner en hel del judar. Jag vet att flera av dem tycker det är mycket obehagligt att möta nassar på väg till eller från synagogan på lördagar eller vid andra tillfällen. Jag vet också invnadrare som är mycket rädda för vissa delar av Göteborg och tycker det är hmeskt obehagligt att möta nazister som delar ut flyktingfientliga flygblad och uppträder aggressivt. Så jo, folk är tryggare när de slipper se nazister.

 • Gurkan

  För att svara på de ständiga påståendena att de militanta antifascisterna (Antifascistisk Aktion, Revolutionära Fronten och fristående grupper som inte är medlemmar i något nätverk eller förbund) beter sig som fotbollsfirmor.

  Påståendet innehåller ofta:

  1) Anklagelser om att nazister och antifascister ringer varandra och bestämmer tid och plats för att göra upp
  2) Att nazisterna och antifascisterna är ”lika goda kålsupare” (i det här fallet dvs lika våldsamma mot andra individer som den andra sidan)

  Svar på 1:
  Detta stämmer inte alls.
  Den enda gången jag vet, och jag har varit aktivt i den autonoma vänstern i snart 7 år, som någon sida har kontaktat den andre för att få till en fajt var en tidig vår för några år sedan. Då mailade en nazistgrupp AFA Stockholm och utmanade dom på slagsmål nere vid helikopterplattan i Gamla Stan. Tidigare helger så hade flera nazister fått stryk just där.

  Vad blev responsen från antifascisterna? De spred e-mailet till så många de kunde för att alla skulle kunna skratta åt skämtet. Men för att visa på allvaret i situationen så uppmanades också människor att undvika att gå igenom gamla stan eftersom det fanns risk att nazister hoppade på random folk där. Istället samlades man på Kafé 44 och andra vänsterlokaler för att vara beredda att försvara dom utifall nazisterna fick för sig att gå dit istället (Helikopterplattan var såklart avspärrad av polis redan innan nazisternas utsatta mötestid)

  Jag känner dock till händelser då antifascister LURAT nazistledare att mötas på en plats, i tron om att han skulle få möta en eller två som intresserade av att gå med i naziströrelsen, men istället mött en större grupp människor som gett honom kompanistryk.

  Svar på 2:
  Detta stämmer inte.
  Nazistörelsen har mördat många de senaste 20 åren. Invandrare, homosexuella, socialister, fackligt aktiva och poliser och försökt mörda (och då menar jag inte att göra nåt som kunde lett till dråp utan faktiska mordförsök. Som tex mordbrand, knivattacker och försök att komma nära demonstrationståg med skarpladdade handgranater).
  Därtill så är det vanliga människor som främst drabbas när nazisterna misshandlar folk. Det kan vara människor som inte tar emot ett flygblad, vaktmästare eller lärare som upplyser dem om att de inte har rätt att vistas för att sprida propaganda i en gymnasieskola, människor som ser ”vänster” ut, eller har för mörk hy/hår, har ”bögiga” kläder. osv osv osv

  Antifascisternas våld mot individer drabbar nazister. Punkt
  Och ingen har mördats alls. Inte av antifascisterna eller någon annan del av vänstern.

 • Kristoffer

  Jag har påpekat detta förut på denna blogg i liknande diskussioner men känner att jag måste göra det igen.

  Vill man att man skall tas på allvar ska man ju självklart inte jämföra sig med nazisterna i Sverige och säga ”titta, de är mycket värre.” Bara det att man använder sig av nazisterna som jämförelse säger ju en hel del i min värld.

  Sedan tycker jag det är fånigt att säga att media borde koncentrera sig på högerns våld istället för vänsterns. Dels så kan man inte släppa det bara för att något annat samhällsproblem är större. I så fall skulle vi ju bara tala om olika sjukdomar och lite trafiksäkerhet eftersom det fortfarande är större problem än t.o.m. nazismen i samhället.

  Dels så finns det fortfarande många, till synes, seriösa debattörer som försvarar och/eller bagatelliserar vänsterns våld. De enda jag någonsin hört försvara eller bagatellisera nazisters våld är nazisterna själva.

 • Pingback: Tryggare på gatan i Göteborg hävdar judar | Svensson()

 • Lukas

  Gurkan >> Hur var det med de där två AFA-tomtana som var inblandade i misshandels av SDs pressekreterare. Knivhögg inte de en person som sa till dem att sluta klottra? Vänsterns våld ska alltid rättfärdigas, han såg väl ut som en nazist.

 • profanum_vulgus

  Gurkan:
  Din beskrivning är ju felaktig. Den huvudsakliga skillnaden är ju att nassarna är dampungar från oordnad bakgrund medan AFA är bortklemade ungar från välbärgade hem. I övrigt är de lika, samma avsaknad av verklig ideologi, samma våldsromantik. Anledningen till att gräddhylle-ungarna går med i AFA istället för SMR är följande:
  1. Avfällingar till socialismen är accepterat enligt den borgerliga devisen att man ska vara röd som ung för att bli riktigt blå som vuxen. Nazism däremot är förkastligt underklassbeteende.
  2. De vågar inte, det är ofarligt att vara AFA:it men relativt farligt att vara nasse.
  3. De kan inte, de har inte ork eller damp nog att.

  Ur politisk synpunkt är AFA och liknande bara en belastning. Små klena veganer som springer sin väg så fort de inte är minst 10 mot en och oftast om de inte är 20 mot en skapar bara förakt för den verkliga vänstern. Tar du två stadiga gruvarbetare eller lastbilschaffisar så skulle du i 9 fall av 10 aldrig se dem springa från fem nassar, men ta 20 AFA:iter istället så skulle du oftast se dem springa sin väg.

  Jag har varit uttalad kommunist sedan jag var 12 år och jag har fan aldrig blivit påhoppad av nazister (även om en lokal NSF-grupp hade mig på en infantil ”dödslista” (samtidigt som AFA hade mig på en likadan). Men jag har blivit påhoppad av AFA:iter ett tiotal gånger, dock alltid med resultatet att de började gråta eller sprang sin väg en spydde av skräck (!) så vi var tvungna att ta hand om den lilla överklassungen. Det var så jävla värdelöst att vi i min ungdom var tvungna att starta slagsmål med raggarna för att få byta några svingar.

 • Om man nu går ut på sina hemsidor och skryter om hur våldsam man är, kanske man inte ska gnälla så mycket om media tar upp tråden. Då har man ju närmast blivit gjord en tjänst.

 • profanum_vulgus

  1915:
  Men skryter de verkligen om att de är våldsamma? Jag har läst lite på motkraft och liknande sidor tidigare, de verkar mest framställa sig som helt våldsinkompetenta snorungar. Min favorit som jag ofta tog upp tidigare var en berättelse från Jönköping om hur ett 20 tal AFA:iter hittade en person i en t-skjorta som de ogillade. De beskriver sedan hur de förföljer och misshandlar killen flera kvarter och till sist står alla och sparkar på honom medan han ligger ner i flera minuter, efter det RESER SIG KILLEN OCH GÅR!
  WA!? Vem skulle skriva om detta om man vill framställa sin grupp som våldsam och farlig? Om jag fick sparka ensam på en kille som låg ner en tiondel av tiden så skulle han inte gå därifrån. Det ger att jag är 20 (antalet) gånger 10 (tiden) gånger 100 (skadan) = 20 000 gånger så farlig som en AFA:it, inte så jävla smart att lägga ut sådana berättelser om man vill framställa sig som farlig, eller hur? Jag menar, jag blir ju helt säker på att jag kan spöa 20 000 sådana där överklassungar och inte det minsta rädd för att de skulle ge sig på mig.

 • Råttan

  Hmmm. Är det inte väldigt många som ägnar sig åt kålsuperi just nu i sin iver att klämma åt GP? Jämförelser med Säpo-siffror, med olika typer av brott etc.
  Bara en reflektion.

  Om Anders S har rätt så verkar Afa väldigt scitzofrent (hur fan stavas det?) om de, som han säger, nu tagit avstånd från sin egen attack mot rådmannen och samtidigt låter sin våldsförhärligande artikel ligga ute på sin hemsida. http://www.antifa.se/index.php?id=163&p=1

  Men vem vet, det kanske är någon nazist som varit elak och lagt upp den igen? Sällan Afa har något eget ansvar, verkar det som om man läser här.

  • Anders_S

   Råttan: AFA:s och RF:s metoder måste ställas i relation till omvärlden för att vi ska kunna förstå. Det gör inte GP, utan istället verkar deras artiklar fördummande och förvirrande. Utan nazistvåldet , inget AFA elelr RF. Utan den borgeliga indvidualismen inget AFA eller RF. Utan framväxten av mer öevrvakningslagar och repression inget AFA och RF. Det fröminskar inte AFA:s eget ansvar elelr gör deras misshandelsaktioner mot enskilda trevligare, men att förstå är grunden till att kunan förändra. GP:s artiklar ger ingen förståelse för det beskrivna problemet, utom motsatsen.

   Läs:
   Anti Fascistisk Aktion ‚Äì socialistiska kämpar eller terrorister?
   http://www.socialistiskapartiet.se/e107_plugins/content/content.php?content.639

 • profanus, du vinner en korv med bröd på närmaste statoil-mack. skicka räkningen till mig så betalar jag den.

 • profanum_vulgus

  Anders_S:
  Då måste det ha ändrat sig, för i min hemstad fanns det inte en enda nazist och ändå var hälften av ungarna på gräddhyllan AFA:iter. Jag lyckades under hela min tid enbart träffa och prata med en enda nazist i någon närliggande stad, det var den stan med minst AFA:iter (men det finns ju ingen överklass i den stan heller). I regionens centralort fanns en NSF-avdelning, bestående av två organiserade och upp till ett tiotal dampungar, i övrigt var det helt soprent på nazister. Ändå fanns det AFA:iter nog för att klara av de där två nazisterna (ca 40 stycken) på varenda gräddhylla i varenda småstad runt omkring.
  I brist på nazister blev ju AFA:iterna tvungna att bråka med andra, och de försökte ett tag att bråka med mig och mina kompisar. Men eftersom vi alla var arbetarklassungar så gick det ju inget bra, en gång lyckades de slå en påk i bakhuvudet på en kille det var det enda de lyckades med, i övrigt sprang de och grät de mest. I en grannstad fanns ett invandrargäng med samma problem, inga att bråka med, så de gav sig på AFA och AFA försvann.

  Så socialistiska kämpar? Nej varken socialister eller kämpar.
  terrorister? Nej, de har inget politiskt syfte.
  Överklassungar i tonårsrevolt? Ja.

  Sedan har jag inget problem med att det kan finnas tuffare och ideologiska (även om en socialistlist inte skulle syssla med AFA-aktioner) frikårer i större städer, utan jag pratar om den genomsnittlige AFA:iten, och dessutom hur de tedde sig på 90-talet. Men jag såg ju nån slags AFA bli bortjagade av några fjortonåriga araber och en gammal gubbe i Malmö, det såg ut precis som på min tid, och jag lovar att de grät när de hade sprungit klart.

  • Anders_S

   profanum: I Malmö (Rosengård) handlade det om att medlemmar i gangstergänget The Lion family jagade bort autonoma aktivister (om de var AFA-medlemmar har jag eller du ingen ingen aning om). Även du hade nog backat i det läget. Läs den länkade artikeln från SP:s hemsida.

 • Martin F

  Profanum

  Jättespännande att du har koll på klassbakgrunden i en grupp du inte varit med i. Har du pratat med de kidsen du pratar om eller bara utgår du ifrån att de är AFA? Har du koll på att vem som helst kan kalla sig AFA?

  Sen visar du bara din okunnighet genom att du inte visste om att det inte var några afaiter i Kinnunen-prylen.

 • profanum_vulgus

  Anders_S:
  Jag kan dock inte backa, jag har nån psykologisk låsning som gör att jag inte ens backar om det är en långtradare som muckar med mig. Men jag skulle aldrig backa eller behöva backa från några 14-åringar som döpt sin hemliga klubb till något som låter som en karateklubb från 80-talet.
  Däremot är det helt riktigt att man inte kan säga att de var AFA:iter, men när kan man det egentligen?
  (Roligt med händelsen var dock kärleksförklaringen från vissa borgare till kriminella förorts-arab-ungar, t.ex. som Linander skrev på sin blogg).

  Martin F:
  Angående de i min hemregion så VET jag vilken klassbakgrund de har ja. Jag vet också vad många av dem gör idag, och det kan man lugnt säga att de med annan klassbakgrund hade de flesta gjort något annat än de gör idag.
  När man han en hemlig klubb i ihåliga eken helt utan struktur och vem som helst kan gå med och ur, ja då är väl alla med som säger att de är med?

  Vad har jag sagt om Kinnunen-prylen?

 • Martin F

  Så Profanum

  Jo, för dom är verkligen represenativa för hela AFA. Jaja, dom som jag kände som kallade sig för kommunister när dom var 15 kom från hem i övre medelklassen. Vad säger det?

  Nja, det betyder att 14-åriga sune kan starta en lokal AFA-grupp. Men att sen basera alla dina kunskaper på Sune är ganska felaktigt.

  Förlåt för Kinnunen-frågan. Jag läste fel, det var Lukas som skrev det.

  Men det känns inte som det går att komma så mycket längre. Vill du tro att AFA är ett taniga rikemansbarn så visst.

 • Verkligen representerar AFA? I en anarkistisk organisation? Pffft.

  Faktum är att det i praktiken inte finns några sådana, vad en del personer än må tycka om vad som är riktig eller falsk AFA. Organisationen är liknande vad VAM var för skinheads, en rörelse som vem som helst kan säga sig vara medlem/sympatisör i och använda sig av våld i rörelsens namn. Så blir det om man har små sällskap där folk sitter och känner sig ideologiskt överlägsna i hemlighet.

  Sedan kan dessa ”verkliga representanter” sitta och tycka vad de vill när de i praktiken representeras av helt andra gäng än sig själva. Därför rörelsen är ett totalt misslyckande och borde avvecklas. Självklart ska all vänster ta avstånd från AFA och andra medborgargarden. Sådana är dömda att misslyckas vilket vi också sätt när både anhöriga och icke-relaterade drabbas.

  • Anders_S

   Hampus: Du har fel. AFA är gansk strukturerat och inte alls som du tänker dig en anarkistisk organisation. Jag vet inte ens om man kan kalla AFA för anarkister, däremot fnns det medlemmar som är anarkister. Vem som helst kan inte kallas sig medlem i AFA, utom möjligtvis i media då. RF är definitivt inte anarkister. Och flera av de aktioner som GP skriver om har utförts av RF.

   Profanum, din uppfattning om AFA:s storlek är överriven. Skulle vi tro på dig så skulle halva AFA ha funnits i dina hemtrakter på 1990-talet och om vi inte pratar om Stockholm så är dina uppgifter helt felaktiga.

   Återigen, läs artikeln från Röda Rummet om AFA. Det är den bästa som skrivits om AFAS.a karaktär och funktionssätt:
   Anti Fascistisk Aktion ‚Äì socialistiska kämpar eller terrorister?
   http://www.socialistiskapartiet.se/e107_plugins/content/content.php?content.639

 • profanum_vulgus

  Anders_S
  Ja det beror ju helt på vad man räknar in i AFA. Jag har ingen insyn i vilka som betraktades som medlemmar i AFA av någon slags AFA-organisation. Utan jag går på vilka som påstod sig vara AFA:iter och som agerade efter detta, dessa var en ansenlig grupp på 90-talet. Jag uppskattar antalet som jag kände till i min hemregion till 40-50 personer och sedan fanns det troligen lika många till mindre framträdande personer, det är en region som motsvarar 50 000 invånare. Men jag var inte fastspikad där och träffade på motsvarigheterna på andra håll, bland annat i storstäderna men då visste jag ju inget om personerna.

  Hampus Eckerman:
  VAM var dock aldrig någon organisation för skinheads. Men visst är det så med AFA, att kanterna är så suddiga att man kan räkna bort eller in de flesta efter eget skön.

  Socialister måste såklart ta avstånd från AFA och medborgargarden, frikårer däremot är något helt annat.

  Martin F:
  Det kan jag inte riktigt avgöra, precis som att ingen kan avgöra det utifrån sin horisont. Det handlar dock inte om ett enskilt fall, eller ens om att applicera ett normalfall på ett enskilt fall, Men det är även min erfarenhet att de flesta tonåringar som kallar sig kommunister är från välbärgade hem.

  Man kan ju också googla runt lite på bilder på AFA:iter samt youtuba på filmer med AFA:iter, ger det en bättre bild av dem menar du? Eller är alla som förekommer på bilder och filmer också bara låtsas-AFA:iter?