Tryggare på gatan i Göteborg hävdar judar

Det är numera sällan man ser nazister på Göteborgs gator . Sällan man ser dem dela ut rasistiska och nazistiska flygblad på staden. Jag har flera gånger pratat med judar i Göteborg om detta och de upplever att det är tryggare när man slipper stöta på nazister på vägen till och från synagogan på lördagar. Överfallen mot judiska ungdomar har enligt en obekräftad uppgift också minskat rejält de senaste åren.  Även oprovocerat våld mot invandrare och flyktingförläggningar tycks ha minskat i Göteborgsregionen.

Om detta har något med vänsterns aktioner i form av massaktioner och blockader mot nazisters demonstrationer att göra vet jag inte. Om det har med mobiliseringarna mot nazisternas flygbladsutdelningar att göra vet jag inte heller. Mobiliseringarna brukar gå till så (i alla fall de gånger jag varit med eller sett någon av dem, vilket iofs var ett antal år sen) att nazisterna som delar ut flygblad omringas och ombeds lämna platsen. Ofta attackerar då nazisterna de omringande aktivisterna med våld och dessa (vi) försvarar sig (oss). Det slutar i de flesta fall med att nazisternas flygbladsutdelning upphör.  Varken massdemonstrationerna mot nazisternas försök till möten och demonstrationer eller aktionerna mot nazisternas flygbladsutdelningar har jag något emot. Det är bra, vettiga och konstruktiva aktioner.

Enligt den information jag har så får den judiska församlingen i Göteborg betydligt färre hotsamtal än församlingarna i Malmö och Stoclkholm. Om detta har med vänsterns press mot nazisterna att göra vet jag inte, men det skulle ju kunna finnas ett samband. Överfallen mot vänsterfolk i hemmen, mot vänsterns flygbladsutdelningar, mot vänsterlokaler och liknande nazistiska aktioner har minskat. Detta har förmodligen med vänsterextremisternas antifascistiska aktiviteter att göra.

Om affischkampanjerna som AFA och RF brukar ha mot nazister har någon större effekt är okänt. Om deras attacker mot enskilda nazisters hem och enskilda nazister har någon effekt ställer jag mig ytterst tveksam till. Även om det hade effekt så anser jag att nackdelarna (dvs våldet mot enskilda människor) överväger gentemot fördelarna (eventuell minskande naziaktivitet). Alltså är den typen av metoder ingenting som jag tycker är okej. Affischkampanjerna som hänger ut nazister (vilket utgör en stor del av de ”attacker” GP redovisar) har jag inget problem med.

Att vänstern skulle planera våldsattacker mot demokratiskt valda politiker är däremot inte ens sant. Därför är polisens insats på det området ett rent slöseri med pengar. Detta utifall insatsen bara skulle vara riktad mot vänstern. Inkluderar den också högerextremister kan den möjligtvis vara försvarbar.

Läs också:

Sanningen om vänsterns våld
Högerns våld och vänsterns skadegörelse
Vänsterextremisters och högerextremisters våld är inte jämförbart
Vänsterextremisters våld
Säpos jakt på aktivister
Brevet från Säpo
De kriminella högerextremisterna
Brå(Säpo)-rapporten visar att högern är våldsammare och farligare
Kan klassaspekten förklara varför högerextremister är våldsammare?
Bekämpa högerextremisternas våld så försvinner vänsterns också

Intressant?
Borgarmedia: Sydsvenskan,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Jag har aldrig läst om en judisk person/personer som blivit attackerad av nazister i göteborg och inte i andra delar av landet heller för den delen. Hur vet du att judarna känner sig säkrare på gator och torg i Gbg? Finns det någo undersökning du kan hänvisa till?
  /*off topic, borttaget*/ #AS

  • Anders_S

   Anders: Du kanske borde kolla upp vem jag är och vilka kontakter jag har med judar innan du ifrågasätter vad jag vet. Jag vet att det är så genom mångåriga kontakter med den säkerhetsansvarige i judiska församlingen. I övrigt har jag flera judiska vänner.

   I övrigt visar din kommentar hur lite du vet om antisemitismen i Sverige.

   Dessutom är det faktum att det är få överfall av judiska personer inte relevant. En judisk person känner oavsett det oro och rädsla när man konfronteras med nazister. Konstigt vore väl det annars. Dessutom är judar en mycket liten grupp i Sverige.

 • Torberg

  Jag har svårt för självutnämnda elitistorganisationer som AFA. Men… Jag kommer själv från en etnisk minoritet och känner stor tacksamhet mot de aktivister som med våld rensade Stockholms tunnelbana från ”högerskinns” som trakasserade invandrare och judar, gamla och unga, eftersom inte polisen ingrep. Ett sunt utslag av antirasististiskt civilkurage. I en nödsituation.

 • profanum_vulgus

  Har det varit några attacker mot judar då? Högerextremisterna verkar ju ha bytt från judar till muslimer. Jag har aldrig hört om några attacker mot judar förutom de som påstås att vänstern sysslar med från högersidan. Från högerkanten brukar man ju få höra att judarna känner sig MER hotade och detta av muslimer och vänstern (bevisen brukar bestå i att de lägger mer pengar på säkerhet och att de bildat någon slags mesig variant av frikår)

  I övrigt så väntar jag med spänning på att ”vänstern” som stoppar flygbladsutdelningar ska stoppa några av moderaternas flygbladsutdelningar eller kanske folkpartiets torgmöten. För vänster, handlar inte det om klass snarare än religion? Är inte moderaterna ett BETYDLIGT större hot mot arbetarklassen än några dampungar med hakkors som provokationssymbol? Jag stoppade en utdelning av moderat valmaterial i Uppsala 2006, ensam mot 5 MUF:are och på 5 sekunder, så det lär dessutom vara mycket mer personalekonomiskt.

  • Anders_S

   Profum: Ja det har varit sådana attacker. Men det är inte väsentligt för rädslans och otrygghetens skull. Gamla tanter är också rädda för våld, fastän de nästan aldrig utsätts för det.

   Lika lite som det är aktuellt att bekämpa Sverigedemokraterna med våld (tyvärr har det hänt, men det är kontraproduktivt) så är det aktuellt att bekämpa moderaterna på det viset. Du handlade alltså enligt min mening (och den delas av de flesta inom den organiserade vänstern) fel i Uppsala när du gjorde det.

   Jag kan inte svara för resten av Sverige, men vänstern och judarna i Göteborg har inga problem med varandra.

 • Torberg

  Extremhögern är djupt kluven i frågan om judar. Och Israel. Vissa grupper hatar judar, andra hatar muslimer. Lockelsen med Israel för vissa nassar ligger i det etniska projektet och säkert också i den etniska rensningen av delar av Palestina. Naqban. Jag snackar nu om rena nassar. Men tro mej. Judar känner alltid ett mer eller mindre aktivt hot från nassar, Israelvänliga eller ej. Facegruppen mot SD, SD är f ö inte rena nassar, har många judiska namn.

 • profanum_vulgus

  Anders_S
  Nej det stämmer, överlag är det de som utsätts minst för våld som är mest oroliga för det. Kvinnor är mer oroliga än män, äldre är mer oroliga än yngre, rikare är mer oroliga än fattigare osv osv. Men det är ju uppfattningen som är problemet då, inte själva hotet.

  Varför ska de som gillar våld och som engagerar sig just för att mötas med våld bekämpas med våld då? Jag använde inte våld, ja sa åt dem på skarpen att de skulle hålla käften och försvinna därifrån när jag satt och åt och det gjorde de. Men jag skulle gladeligen bekämpa borgarna med våld, de är ju problemet, dampungar är inte problemet.
  Anledningen till att man använder våld mot damp-nassarna är ju för att det är en marginaliserad grupp, inte av några politiska skäl eller för att någon ska känna sig säker. Det är bara hederligt gammalt förtryck av marginaliserade grupper. Det är också förklaringen till att det är ungar från välbärgade hem som sysslar med det, de har ju hela livet matats med att se ned på marginaliserade. De fortsätter sedan på samma sätt när de får jobb på pappas firma och byter mot en blå knapp på kavajen.

  Det tror jag inte heller, men från höger så skriks det en massa om att vänstern är antisemiter (underligt, för när högern var det så klagade man ju på att vänstern inte var det). Detta bygger ju på att högern numera skyller alla problem i världen på muslimer istället för på judar.

  • Anders_S

   Nu är jag ingen försvarare av våld mot enskilda nazister. Å andra sidan är jag inte heller överens med dig om beskrivningen av AFA eller RF eller nazisterna för den delen. Men den diskussionen ska vi inte ta här. Jag är däremot för att vi ska protestera mot nazisterna så fort de har möten och så fort de har flygbladsutdelningar. Men en sak ska jag nämna, ingen av de AFA-medlemmar eller RF-medlemmar jag känner och känner till kommer från överklassen. De flesta är från arbetarklass eller lägre medelklassbakgrund. Det är möjligt att det är annorlunda i andra städer än Göteborg men jag tvivlar på det.

   Dessutom har du fel. Attackerna mot nazister handlar i stor utsträckning om människors trygghet och säkerhet. Det är i alla fall så som många inom AFA och RF resonerar. Om dessutom människor känner sig säkrare när nazisterna är borta från gatorna är det ett bevis för att det är bra att de inte syns till. Om det sedan har med AFA.s eller RF:s våld att göra har jag ingen aning om. Men det är skönare och tryggare på gatorna, i tunnelbanan och på spårvagnen när nazisterna inte finns där.

 • Martin

  Vem ger någon rätt att stoppa den grundlagsskyddade rättigheten att få sprida information oavsett vad det står på flygbladen är jag nyfiken på?

  • Anders_S

   Martin: Man får inte sprida vad som helst. Det finns undantag från de grunlagskyddade rättigheterna på vissa punkter som exempelvis hets mot folkgrupp och förtal. Och eftersom alla människor har den lagliga rätten att ingripa mot brott så har man alltså laglig rätt att ingripa.

   Att protestera mot möten, demonstrationer och flygbladsutdelningar är också något som är skyddat av grundlagen och lagligt. Det hela kan jämföras med brittiska parlamentet där man kan avbryta sina opponenter. Samma demokratiska rättigheter gäller förstås på gatan som i brittiska parlamentet.

 • profanum_vulgus

  Anders_S
  Har det varit fråga om hets mot folkgrupp eller förtal då?

  Protestera mot är ju tillåtet och skyddat, att störa eller avbryta är däremot olagligt och medför en skyldighet för staten att stoppa avbrytandet eller störandet.

  Men sen är det ju bara löjligt att försöka klä om antidemokratiska åtgärder i nån slags demokratisk retorik. Högern har gjort det länge, men snälla låt oss slippa det från vänster, särskilt från den antidemokratiska vänstern (vilket i sig är konstigt eftersom socialism är en förlängning av demokratin).

  • Anders_S

   profanum: Nej det är helt lagligt att störa. Med rop, nyckelskrammel etc. Det har i stort sett aldrig hänt att polisen ingripit mot den typen av aktioner. Bara om det blir våldsammare händer det. Se Vellinge nu sist, eller senaste gången nazister försökte ha demo i Göteborg, 2002 eller 2003 nån gång. Dessutom är det en av de metoder som ryms inom demokratin. Exempelvis i det engelska parlamentet. Knappast en odemokratisk församling det där. Men nu är vi lite off-topic så diskussionen får avslutas.

 • profanum_vulgus

  Anders_S
  Nej det är helt olagligt, i Sverige. I alla länder som undertecknat Europakonventionen är det dessutom ett rättighetsbrott om staten INTE ingriper mot det störande.
  Att tala i brittiska parlamentet är ingen rättighet däremot, men sedan kan det allt ifrågasättas om det är så jävla demokratiskt.

 • Anders_S

  Läs kommentarsreglerna innan ni skriver. Argumentera inte mot sånt som ingen hävdat (strök just två inlägg på grund av det). I det läget så skaffa en egen blogg.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Anders

  Jag tycker att det är mer intressant om vad du påstår än att ta reda på vem du är.
  Har du inte underlag/källförteckning för det du påstår som man kan kolla upp så kan du påstå både det ena och det andra för dina läsare. Inte särskilt seriöst enligt min mening.
  Själv är jag väldigt rädd för att gå ut efter mörkrets inbrott, det vardagliga oprovocerade våldet är långt mycket värre än nazisternas små grupperingar vilka är väldigt väl kartlagda av polisen.
  Anders

  • Anders_S

   Anders: Jag har pratat med folk. Kan naturligtvis inte avslöja deras namn. Det är alltså ett helt vanlig journalistiskt arbete jag gjort. Du kan ju exempelvis ringa judiska församlingen och se om jag och de jag pratat med har rätt i de påståenden som förs fram. Vem jag är har naturligtvis också bäring på min trovärdighet. Så det är inte oväsentligt.

   Ditt sista påstående är korrekt och det har jag också skrivit i mitt förra inlägg i frågan. Vanliga fylleristungdomar är det stora problemet. Men rädd för det är jag inte heller. Utom på den punkt där du har fel. nazisterna är inte väl kartlagda av polisen. Tyvärr. Polsien och media ägnar alldeles för mycket uppmärksamhet åt det mycket mindre problemet med vänsteraktivisters våld än det stora problemet med nazisters våld.

 • falde

  Det finns dåligt med belägg på att dessa typer av motstånd skulle ha någon effekt, snarare brukar de ha motsatt effekt.

  Snarare finns det ett samband med att nazister på andra orter har ökat, dvs man satsar på att kraftsamla och uppnå lokal dominans på några få orter. Då minskar givetvis aktiviteterna där de inte kraftsamlar.

  • Vi vet att de haft effekt. Det är välbelagt att de har effekt, i motsats till vad du påstår. I Göteborg har vi bekämpat nazister på helt andra sätt än i andra städer och staden har gått från att vara sämst i landet för HBTQ-folk till bäst, från att ha varit ett nazifäste till att bli deras svagaste punkt. Sånt är inte tillfälligheter utan resultatet av ett långsiktigt arbete. Att det fungerar visar också det väldokumenterade arbetet i ungälvs kommun.

   Rent allmänt har andelen och antalet nazister i Sverige minskat, men självklart är att en del av de som tvingats bort från gatorna i Gbg återfinns på andra platser. De har flyttat till ställen där det är lättare att vara nazist.

 • Nu är det där skrivet för några år sen efter samtal med säkerhetsansvariga i församlingen som jag känner väl.

  Hur situationen idag är för judar i Göteborg generellt vet jag inte exakt, men jag vet att den är bättre i Göteborg än både i Stockholm och Malmö. Hur den är för alla de av mina vänner som är judar veta jag däremot. Den är oproblematisk. Inga problem alls. Tryggt.

  När det gäller nazister finns det fortfarande inga nazister på Göteborgs gator och orsakerna till det är jag mycket klar över och har skrivit senare inlägg som vidare utvecklar det. Självklart finns det fler åtgärder och saker som gjorts men de har jag bedömt som olämpliga att skriva ut. Förutom mycket god kontakt med församlingens säkerhetsansvariga har jag också mycket goda kontakter inom polisen och har arbetat med antirasism och antifascism i Göteborg i snart 40 år. Jag tror jag vet ganska bra hur det är.

  • falde

   Så du tror inte att flodvågen av HBQT-personer till homofob-hak i Göteborg har haft någon inverkan på antalet nazister och stödet för intoleranta åsikter i området?

   Då intolerans mot homosexualitet och judar brukar komma från samma personer med så kallat värdekonservativ världsbild så tror då inte jag på att det skulle vara helt skilda problemområden.

   Nu påstår jag inte att du har fel utan är intresserad av din kunskap. Det innebär ju dock inte att jag kommer att svälja den rakt av utan att jämföra med andra fakta som jag har från andra erfarenheter.

   Jag får intrycket att du blandar ihop samband med orsak och verkan. Att det finns ett samband mellan ert motstånd innebär ju inte att det är just ert motstånd som är den största orsaken.

   Sen är ju migreringen av nazister från Göteborg till andra områden inte samma sak som att problemet har försvunnit eller minskat. Att de drar iväg till andra orter där de kan uppnå lokal dominans kan istället få dem att explodera i antal, för att sedan komma tillbaka till Göteborg i med stor kraft bakom sig. En fiende som man inte ser kan vara betydligt värre än en fiende som man ser.

   • Naturligtvis behöver inte vårt aktiva motstånd var den största orsaken. Jag tror det är svårt att bestämma nåt som är viktigare än nåt annat. Men jag tror inte jag blandar ihop orsak och verkan.

    Det finns en mängd saker som lett till att nazisterna försvunnit från Göteborgs gator. En dle saker har jag skrivit om id etta inlägg. andra saker har jag inte berört. Ytterliga åtgärder, händelser och handlingar kan jag inte beröra i en text av detta slag.

    Det finns direkta organisatoriska och personella samband mellan kamp för HBTQ-rättigheter och kamp mot nazister. Det är inte två saker som pågår utan att ha kontakt med varandra, utan de hör ihop. Jag själv har dock inte varit aktiv i HBT-frågor och kan därför inte skriva om den kampen utan att intervjua folk. Men jag är den siste att säga att den inte haft betydelse.

    Nu har ju nazisterna inte heller blivit starkare påa andra orter, med undantag av några småorter i Mellansverige. Den främsta orsaken till att nazisterna inte blivit starkare är SD.s tillväxt.

    Men i Göteborg har nazisterna försvunnit och SD har vuxit mindre än i andra delar av Sverige. Här handlar det om nåt helt annat. Jag har beskrivit en del av det arbetet.