Köpenhamnsfiaskot

Den officiella klimatkonferensen i Köpenhamn har slutat i ett praktfiasko. Med ett icke-dokument som inte ens alla länder vill skriva på. Det hela är och har varit en övertydlig illustration om att dagens samhällsystem, de länder och regimer som finns inte kan lösa klimatproblematiken. Det hela är ett magplask för kapitalismen och kapitalismens ledare. De kan inte erbjuda eller komma fram till de lösningar och åtgärder som behövs i dagens värld.

Läs mer:

Intressant?
Bloggat: Max Andersson, Esbati, Röda Berget, Frasse,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag

  Utveckla gärna dina tankar mer om varför det är just kapitalismen som misslyckats med klimatavtalet. Så vitt jag vet så var det en stor mängd länder där som alla verkade dra åt varsitt håll och vissa var inte ens där för att diskutera miljö utan för att kasta paj (läs Morales och Chavez). Den springande punkten är ju inte procent hit eller dit i minskning av koldioxidutsläpp eftersom bara blotta mängden människor på jorden lär öka mängden koldioxid utan hur skall den energi som behövs för ekonomiskt välstånd kunna produceras på ett för framtiden hållbart sätt och hur skall de råvaror som behövs (som mineraler mm) kunna framställas (återvinning och åter återvinning) ?

  • Anders_S

   Jag: Alla länder utom möjligtvis ett (Kuba) är ju kapitalistiska. Världen är kapitalistisk. Mer utveckling än så behövs nog inte. Alltså, kapitalismen (världen av idag) kan inte hitta nån lösning.

 • Anders A

  Ja, där utvecklade du det ordentligt. Och lösningen skulle vara … avskaffandet av kapitalism, demokrati eller suveränitet?

 • Pingback: Köpenhamnssuccén - Systemskifte - inte klimatskifte | Svensson()

 • ”Det hela är ett magplask för kapitalismen och kapitalismens ledare”

  Historiskt är det väl frågan om inte de så kallade realsocialistiska planekonomierna nog var minst lika stora ”miljöbovar” som västvärldens så kallade kapitalistiska stater. Jag har rest en del i både det gamla realsocialistiska Östeuropa och också en del i Sovjet under dess sista år och sedan i Ryssland. Den orenade kolförbränningen var enorm.

  Vidare, Kina må kallas kapitalistiskt, men stora delar av näringslivet är statskontrollerat och styrs då i princip ytterst av kommunistpartiet. Detta till trots är Kina en av de största koldioxidgeneratorerna.

  Jag tror man gör det alldeles för enkelt för sig att söka klimatproblematikens orsaker och lösningar på detta sätt.

 • Pingback: Systemskifte ‚Äì inte klimatskifte | Mullvaden()