Statligt stöd garanterar miljonbonusar

Staten gick in och räddade Swedbank från konkurs med garantier för stödlån av pengar. Garantier som innebär att vår gemensamma egendom kan gå till spillo om banken går omkull. Swedbank går med stora förluster fortfarande. Ändå har man ett omfattande bonusprogram där direktörerna får stora pengar (i likhet med många andra företag,  även om det är mindre pengar än förut, i gengäld har dock lönerna höjts). Det kan ju inte tolkas på annat sätt än att våra gemensamma tillgångar används för garantera berikandet ett fåtal redan rika människor.

Trots att banken går dåligt så har börskursen stigit rejält. Är det kanske så att aktieägare och spekulanter också vill ta del av de statliga pengarna i forma av kursstegring (staten kommer alltid att rädda banken så vi behöver inte vara bekymarde-attidtyden) och utdelningar. Frö varför skulle inte banken ha utdelning när man har bonusprogram kan man fråga sig.

Den stigande börskursen i Swedbank bevisar ånyo att börsen och börsvärdet har mycket lite med ett företags verksamhet och lönsmahet att göra. Snarare handlar det hela om etts lags pyramidspel där den som har mycket pengar redan från början vinner.

Vi kan alltså konstatera att våra gemensamma tillgångar som räddat Swedbank från att gå under nu används för att garantera ett litet fåtal redan rika direktörer och aktieägare (i Swedbanks fall i huvudsak institutionella aktieägare utan finansfamiljanknytning) fortsatt ökad rikedom. För att undvika sådant borde banken helt enkelt nationaliseras och ställas under demokratisk kontroll. Det är ju ändå våra gemensamma pengar som garanterat att banken finns idag. Inte spekulerande direktörer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements