Spykers ägare

spyker

Spyker Cars är en av de budgivare som det skrivits om i samband med Saab. Enligt mitt tycke är det en uppenbart oseriös budgivare med många lik i garderoben. Ett lik är de största ägarna i bolaget, nämligen ryska Konvers Gorup och familjen Antonov och deras ryska maffiakopplingar. Dessa är uppenbarligen de viktigaste och största aktieägarna i bolaget. Utöver dessa uppges ofta att Mubadala Development, ett förtag ägt av staten i Abu Dhabi, är en stor aktiägare. I en intervju från 2008 säger Spyker Cars nuvarande VD, Victor Muller:

DL: Who owns Spyker?

VM: We are a public company (listed on Amsterdam Exchanges) and there are four major shareholders. One is Vladimir Antonov, a new shareholder who came in at the end of last year. He’s a Russian banker who is very committed to the company and a keen car collector and financial investor. He has 30% of the stock. Some 25% of the stock is in the hands of government owned Abu Dhabi investment company Mubadala (which also has 5% of Ferrari).

Another investment company, Gemini, has 10% and I also have 10%. So collectively, the major shareholders account for 75% of the company’s ownership. The rest is in free float.

Ferrari_sm

Men på Mubadalas hemsida finns ingenting om att företaget äger nån andel i Spyker Cars. Det enda som tdyer på att det faktiskt är så är att Mauricio la Noce som är chef för Mubadala Oil & Gas och Mubadala Energy & Industry sitter i styrelsen för Spyker Cars. Däremot anges att Mubadala äger 5 % av ett annat sportbilsföretag, nämligen Fiats dotterbolag Ferrari. Det framgår också av att Mubadalas varumärke syn på ferraibialrna. På Spyker-bilarna syns inte Mubadala, däremot Snoras Bank, en bank som ägs av familjen Antonov.

Enligt holländsk media är Jan Mol och Michiel Mol delägare i Gemini. Gemini äger också del i den lettiska banken JSC Latvijas Krajbanka som har Snoras Bank som huvudägare. JSC Latvijas Krajbanka uppges också vara delägare i Gemini. Kontrollerande aktieägare i JSC Latvijas Krajbanka är familjen Antonov. Gemini Investment framstår i nederländsk media som ytterligare ett verktyg för familjen antonovs investeringar och ger den ryska familjen en betryggande kontroll över Spyker Cars (och Saab Automobil om de får köpa det).

Familjen Mols investeringar i Spyker följde på uppköp av ett formel-1-stall (tidigare Jordan och Midland F1) från Spykers sida som sedan såldes igen. Michiel Mol sitter också i styrelsen fö LBI, det bolag som bildades ur resterna av Framfab och Icon MediaLab efter punkteringen av IT-bubblan. Han är också en större aktieägare i LBI, grundare av Media Republic liksom delägare i det F1-stall som blev följden av försäljningen av Spyker F1, Force India.

I styrelsen för Spyker Cars sitter Valdimir Antonov såväl som Martin Bondars som också är styrelseordförande i JSC Latvijas Krajbanka. Victor Muller, grundare av det moderna Spyker Cars, är VD.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, E24, Saabs United, GT, GP1, 2, 3, 4, 5, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements