Gängkrigens årtionde

2000-talet började med kravallerna i Göteborg 2001 och slutade med polisövergreppen i Köpenhamn år 2009. Det började med terrordådet i New York år 2001 och slutade med kalsongbombaren i Detroit år 2009. Men det började också med nedskjutningen av två medlemmar i Naserligan på Friggagatan år 2000 och eldstriden på Näsetbadet år 2001:

Ett drygt år senare, den 4 juli 2001, var det dags igen – denna gång i det offentliga rummet.

Inför chockade barnfamiljer och andra badgäster på Näset, under en av sommarens allra varmaste eftermiddagar, flög pistolkulorna utefter berghällar och sandstränder.

En medlem av Naserligan sårades i attacken mot en känd våldsverkare inom OG. Det pangades vilt från båda håll.

Under den efterföljande rättegången satt folk från de två stridande sidorna tillsammans i domstolslokalen. Ingen berättade vad som hänt, vem som skjutit och vad som varit anledningen.

Nu var det väl iofs inte det första gangsterkriget som ägde rum i Sverige, för på 1990-talet utspelades ju det stora nordiska mc-kriget.  Ett krig mellan Bandidos och Hells Angels med många mord i Sverige såväl som i andra nordiska länder. Bandidos och dess supportergrupp X-team är också, vid sidan av Original Gangsters (OG), det gäng som oftast varit inblandade i konflikter med andra gäng i Göteborg. Det har varit konflikter mellan OG och Asir, mellan OG och X-team, Asir och Tigrarna, mellan Asir och Bandidos osv. Otaliga har konflikterna varit och gangstermorden har varit många under 2000-talet:

• Konflikterna i Göteborg inleddes alltså med Naserligan mot Original Gangsters.

• De fortsatte 2002 med OG mot Bandidos stödtrupp X-Team, i och med de dödande skotten genom en neddragen persienn i Gårdsten.

• 2004 avrättades en 48-årig yrkesförbrytare i undre världen, tidigare kompis med Naser, på en lekplats i Biskopsgården. Den som höll i vapnet var en torped med anknytning till Original Gangsters.

• När OG, genom punktmarkering från polisen, försvagades växte nya schismer fram. Hösten 2008 slogs Bandidos mot stadsdelsgänget Alliansen från nordöstra Göteborg.

Under tiden har individer i Red & White Crew (som tillhör Hells Angels-organisationen) legat bakom tre mord i Göteborg och ett i Stora Höga.

Medlemmar i Brödraskapet Wolfpack slog och högg ihjäl en man på Ångpannegatan i januari 2007 och sprängde chefsåklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan nio månader senare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements