Vargjakten – en oacceptabel politisk dumhet utan laglig grund

vargar

Efter en dag är licensjakten på varg i princip över. Inte bara det, hela jakten gick som väntat över styr. Den är naturligtvis helt vansinnig och felaktig. Det finns ingen anledning att ha jakt på varg i Sverige. Publicerar därför Rovdjursföreningens pressmeddelande från igår:

Pressmeddelande från Svenska Rovdjursföreningen 20100102.

Idag inleds den största vargjakten i Sverige på över 100 år! Svenska Rovdjursföreningen är starkt kritisk till jakten under vilken över 10 % av den akut hotade vargstammen på dryga 200 djur ska skjutas. Jakten saknar både vetenskapligt och lagligt stöd, liksom stöd i den stora folkopinionen, säger föreningen.

Fakta: Idag går omkring 12 000 jägare ut i skogen för att skjuta 27 vargar. Jakten ska ske i fem län; i Gävleborg ska 3 vargar skjutas, i Dalarna 9 vargar, i Värmland 9 vargar, i Örebro 3 vargar och i Västra Götaland 3 vargar.

Svenska Rovdjursföreningens kritik grundar sig främst på följande tre uppfattningar:

1. Lagliga skäl: Vi menar att vargjakt i den här skalan strider mot EUs naturvårdslagstiftning, som även gäller som lag i Sverige, varför vi nu kommer att anmäla jakten för prövning av EG-domstolen.

2. Opinionsmässiga skäl: Jakten är framdriven av en liten, högljudd och aggressiv antivarglobby som, utöver jägarorganisationerna, lyckats få med sig allt från kungen till regeringen, landshövdingar, LRF och Svenska Kennelklubben. Våra riksdagspolitiker har låtit sig påverkas av dessa grupper utan att ta hänsyn till att det finns ett starkt stöd i den allmänna opinionen för vargen i Sverige.

3. Vetenskapliga skäl: Vargstammen i Sverige är liten, instabil och sårbar och fortfarande i ett uppbyggnadsskede. Stammens framtid är långt ifrån säkrad och många svåra frågor återstår att lösa som t ex hur den ska få kontinuerlig kontakt på naturlig väg med finska artfränder, vilket krävs för stammens överlevnad på sikt.

– Det är för tidigt med den här sortens jakt i Sverige. Innan vargstammens långsiktiga överlevnad är säkrad kan inte jakt bedrivas. Sveriges förmåga att värna biologisk mångfald kan starkt ifrågasättas, säger Krister Persson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Jakt på 27 vargar innebär en avskjutning på mer än tio procent av en akut hotad djurart, utan någon annan anledning än att regeringen svalt vargmotståndarnas argumentation att svenska folket inte skulle kunna samexistera med fler än 210 vargar!

– Sverige, som är ett av Europas största och mest glesbefolkade länder med stora skogsarealer och god tillgång på naturliga bytesdjur som älg, rådjur, bäver, vildsvin mm., har i själva verket en mycket gles vargstam i ett Europeiskt perspektiv, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

Det finns heller ingen stor folklig opinion för att skjuta ner vargstammen. Flera undersökningar visar – tvärtom – att stödet för varg i Sverige är starkt och utbrett hos allmänheten. Även i rovdjurslänen Gävleborg och Dalarna är sex av tio eller fler svenskar positiva till varg. Attityderna är mer negativa hos jägarna, men även bland dem är så mycket som 40 % positiva till varg. Det är alltid de mest negativa som hörs mest.

– 12 000 jägare har registrerat sig för jakten och ingen vet exakt hur många jägare det rör sig om per län, inte ens Naturvårdsverket. Viktiga bestämmelser i jaktlagen har åsidosatts och jakten kan bli vansinnigt effektiv varför vi befarar att risken för överskjutning är mycket stor. Svenska Rovdjursföreningen har begärt att Naturvårdsverket griper in och släpper kvoterna stegvis, istället för att ge klartecken för alla kvoter samtidig, säger Krister Persson.

Populistiska riksdagspolitiker tror sig vinna billiga hemmapoäng i sina valkretsar genom att skjuta varg och motiverar jakten med att den leder till bättre acceptans. Men mer jakt på varg leder inte till större acceptans hos de grupper vars acceptans man söker. Tvärtom visar all erfarenhet att ju mer jakt man beviljar desto större blir kraven på ännu mer jakt. Så är fallet med både lodjur och björn och varg. Trots att möjligheterna till skyddsjakt på varg har utökats väsentligt under de senaste tio åren har vi inte sett annat än mer krav på ännu mer vargjakt från dessa grupper!

Läs pressmeddelandet hos Rovdjursföreningen.

Intressant?
Andra som bloggat om vargjakten: Jinge, Annarkia,
I media om vargjakten: GP, AB1, 2, 3, EX1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Tjuvjakten på varg – vem kommer att straffas « Röda Berget()

 • martin johansson

  Man måste jaga varg om man vill ha kvar den.
  Detta är en enkel logik.
  Nu hittar man vargen på onaturliga ställen och tyvärr med onaturligt beteende. Bla helt oskygg i trädgårdar i städer som Göteborg. Den dagen det händer något så är det kört för vargen, opinionen vänder och den utrotas. Jagas den lagom så håller den sig skygg, rädd för människan och konfrontationer undviks. Idag har vi varg i tätbefolkade områden men nästan ingen i Norrland där man av tradition dödar alla rovdjur i sikte. T.o.m kungsörnen minskar där! Det är naturligtvis värre och får ju inte ens diskuteras då vårt ädla naturfolk skulle kunna bli inblandat. Varför inte ha vargen i sin naturliga miljö långt från störande människor.
  Detta är en praktisk lösning, inte den rättvisa och etiska. Vi måste undvika 10.000 hjältar i skogen den dagen en varg morrat eller bitit ett barn när den rotat i soptunnor i någons trädgård.

  • Anders_S

   Martin Johansson: Nån varg har dock inte varit oskygg i trädgårdar i Göteborg. Det är ett osant och dumt påstående. En varg gick genom en trädgård i en villaförort på landsbygden utanför Göteborg. Inget konstigt alls. Nu lär den vargen finnas i norra Bohuslän nånstans fetr att ha fotograferats i närheten av där jag har min sommarstuga. Ingen varg biter barn eller har bitit barn i historisk tid. Det är bara dumheter, lögner och idiotier du för vidare mot bättre vetande.

   Däremot har jag hittat ett rovdjursdödat rådjurskid i min trädgård som ligger centralt i Göteborg. Troligtvis en räv, men kanske en hund, som varit i farten. Rådjuren är ett överlägset större problem än vad rovjdur i staden är, det måste jag säga. Så det var ingen katastorf med det rivna rådjuret som jag ser det. Lite mer varg i närheten av Göteborg än vad som finns idag kanske skulle få ner rådjursstammen till mer acceptabla nivåer.

 • Det är märkligt att så många människor bär på ett sådant innerligt hat mot vargen! Det liknar nästintill hetsjakt eller – ja – förintelsen – för de12000 gubbar med sina bössor som i lördags gladeligen gav sig ut på jakt skulle nog gärna skjutit dem alla om de hade fått. Det gör mig ont som om jag själv hade blivit skadeskjuten – att höra om alla de skadeskjutna djuren! Själv har jag upplevt ett skadeskjutet rådjurs dödsskri medan den under en halvtimma kravlade fram och tillbaka i skogen. Tror ni att någon jägare sprang efter för att befria det stackars djuret från sina plågor.. Nä nä…
  Jakt – vilket jävla nöje! rent ut sagt! Och så förundras man över våldet i samhället utan att se våldet inom sig själv… människan är det värsta djur av alla …

 • Gustav H

  Det här är så dumt, så dumt. Men vad annat är att vänta, med de idioter till vargjägarlobby vi verkar ha i landet? Varje gång ämnet debatteras i dyker någon fly förbannad gammal gubbe till haverist upp och hävdar en massa saker som går på tvärs mot vad vetenskapen globalt visar angående rovdjur och moderna människor. Man kan ju verkligen fundera på varför politikerna lyssnar på dessa tomtar? För inte är det någon stor mängd av rösterna som kommer ifrån dem, egentligen.

  Vi borde nu skademinimera genom att se till att plantera in minst lika många vargar som vi skjuter av, från Baltikum eller från annan genetiskt annorlunda stam. Där har man många gånger fler vargar per capita än vi har och ändå inga problem med att de skulle äta upp folk så fort de vågar sig ut i skogen, vilket våra debila varghatare verkar frukta.

 • Pingback: Skogsmullar får rädda vargen | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Simon

  Martin…varför tror du vargen letar mat i soptunnor?? jo för att de finns för många jägare som skövlar bytesdjur!! de är jägarna som tvingar vargen in i tätbebyggt område

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Vargjakten är över()

 • ola andersson

  Läs kommentarsreglerna. Kom med källa till kontroversiella påståenden, annars kommer kommentaren inte in*/ #AS

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • ola andersson

  kolla tex wepedia wolf atacks on humans, där finns en del att läsa. det är inte så kontroversiellt att rovdjur som inte är rädda för mäniskor ser dem som byte. Ta grizzly och isbjörn. Även brunbjörn käkar folk i bland. Och vad är en aceptabel rådjurstam?

  • Anders_S

   Ola andersson: Jag har givit en trovärdig länk till angrepp av varg på människa. Du har det inte och vet uppenbarligen inte vad du snackar om. För övrigt är nog hund det djur som är farligast för människor.
   Vilda vargar som inte tillvants vid människor tycks däremot mycket ofarliga.

 • Olle S

  Faran för vargöverfall är hysteriskt överdriven. Vargen behövs i Sverige. Det är en skam med denna licens jak tpå varg som genomförs i Sverige.DEn verka bara ha ett syfte för jägarna att stoltsera med ytterligare en trofé att trängas bland övriga på troféhyllan, Se istället till att utfärda krav på ”våra”fritidbönder som skaffar sig en besättning av får i tron att de Inte skall behöva anstränga sig och se till sina djur med ordentliga inhängning runt betehagar och ordentliga byggnader för djuren Istället för att HÖGLJUTT beklaga sig i dagspress etc. och primitivt kräva avskjutning av Varg. NEJ sätt omedelbart STOPP och förbjud denna idiotiska hetsjakt på
  Vargen som just pågår Vargen behövs i våra Svenska skogar !

 • ola andersson

  Det farligaste djuret för mäniskan är mäniskan skälv. Svenska rovdjursföreningen är ungefär lika opartiska som LRF eller vargobs. Det stora problemet är koncetrationen av varg stammen, tänk på att ett varg revir är ca 10000ha. Och den ilegala jakten inom renskötselområdena, så att nya vargar från rysslad och finland inte kan komma ner till reviren i mellan svergie där vargen är som mest utbredd. Normala vargar är inte ett dugg farliga för mäniskor om man vet hur man skall bete sig och att vargen är rädd för mäniskan som den bör vara.Och om man tar tex rumänien som exempel på att det fungerar bra med varg, tamboskap och mäniskor där skjuter man problemvargar direkt. Jag tycker att det vore bra om det etablerades vargrevir i mycket nära storstädernas rekreationsområden så att alla får en chans att se och uppleva varg på mycket nära håll

  • Anders_S

   ola anderson: Det verkar som vi är ganska överens. I närheten av Göteborg finns minst ett vargrevir (Bredfjället), kanske två (om det finns ett i Örby) och ett kan vara på väg att etableras i området, norr om Lerum. I mycket tätbefolkade (speciellt på sommaren) Bohuslän fins ett på Herrestadsfjället (när där jag har min sommarstuga), ett på redan nämnda Bredfjället, ett i Dals Ed (Bohuslän/Norge/Dalsland), och ett på Kroppefjäll (i Dalsland, om inte alla vargarna i det skjuts i den aktuella jakten).

 • Gustav H

  Alltså, vad är det med den här märkliga revanschismen eller vad det skall föreställa, där man håller på och pikar om att stadsborna minsann borde ha vargar i sina rekreationsområden och blaha blaha? Det är väl bara att acceptera att om man bor i områden nära vildmarken, då är det vanligare med djur i närområdet och däribland rovdjur? Det är ju så enkelt som att det finns för- och nackdelar med att bo nära skogen. Min kusin – boende nära skog – hade höns och de blev tagna av räv och duvhök. Oväntat? Nej. Det är en kalkylerad risk och inget skäl för att de som bor i storstadsmiljö med eventuella nackdelar det kan medföra också tvunget skall ha rovdjur i närheten, på ett väsentligt mycket mer konstruerat sätt än när rovdjur uppträder i glesbygden.

 • Jag

  Ola Andersson: Jag bor i en storstad och för mig skulle vargen gärna få bo i mina ”rekreations” områden. Jag är mycket mera rädd för björnar än vargar och vi har flera tusen björnar gentemot 200 vargar i Sverige och ändå vill varenda jägare skjuta alla vargar som finns. Det roliga är ju också at minst hälften av alla björnattacker sker efter att klantiga jägare varit och skjutit på dem fan då skulle jag också äta upp dem om jag kunde. Sorgens dag i Sverige ….

 • Anders_S jag är glad över att du och jag är för en gångs skull överens om något!! Har själv skrivit ett syrligt inlägg om detta vidriga svineri! Läs gärna: http://antiism.wordpress.com/2010/01/03/lyckad-vargslakt-manga-skadeskjutna-djur/

 • En sorgens dag för Sveriges vargar. Svenskarna är duktiga på att fördöma andra länder som bedriver jakt på utrotningshotade djurarter, men i det här landet kastar man sten i glashus. Kapitalet går före känslorna.

 • sivert sunnemalm

  Vargtätheten idag i dom vargtäta områdena motsvarar ung. ett totalt antal på drygt 2000 vargar om vi hade samma täthet i hela Sverige eftersom dom vargar vi har finns på ca.10% av Sveriges yta.Vi behöver ingen vargjakt idag om man spred ut vargarna över Sveriges yta, det gjorde man med bävern när den etablerade sig i Sverige på en begränsad yta med gott resultat. Jag är jägare och bor på landet i centrum av vargstammens utbredningsområde och anser att ni som vill ha varg i hela Sverige får gärna hämta dom vi har och släppa dom på vargtomma ställen då skulle vi inte ha några problem med dom eftersom vi bara skulle ha 20 vargar istället för över 200 som vi har idag inom utbredningsområdet. Då skulle vi slippa att jaga dom och få skit för det.

 • Pingback: Söndagskrönika – vargjakt efter bidrag « Under den lugna korkeken()

 • Gustav H

  Sivert, vi behöver ingen jakt på varg idag och inte heller på övriga större rovdjur. Bara Estland har t ex sisådär 500 björnar, 700 lodjur och över 100 vargar på en yta som är ungefär en tiondel av Sveriges. De har mig veterligen inga problem med att rovdjuren äter upp folk och fä och hotar friluftslivet i någon större utsträckning.

  Men det är klart att det vore en bra idé att sprida ut vargarna lite mer över Sverige och gärna plantera in lite nya, friska individer så att populationen inte blir helt inavlad.

 • Stefan

  sivert sunnemalm: Gärna det ! 2000 vargar vore toppen i landet. Men då måste vi ge fan i att skjuta dom nu när de är så få – eller hur?

 • Pingback: Dom skjuter vargar « Nemokrati()

 • sivert sunnemalm

  Stefan. Du läste visst bara det du ville läsa i min kommentar. Om vi skulle ha samma vargtäthet i hela Sverige som i dom vargtäta länen så hade vi över 2000 vargar i Sverige, syftet med vargjakten är att plantera ut nya friska vargar i nya områden ,exempelvis söderut eller österut, istället för dom som skjuts.Med naturlig spridningstakt kommer vi aldrig dit det säger även forskarna.Tänk också på att det finns inte någon varg i Sveriges mest glesbefolkade områden, Norrland exempelvis.Dom områdena anser jag var Sveriges riktiga vildmark och borde vara mest lämpad för en livskraftig vargstam eftersom där överlever bara dom starkaste i ett naturligt urval

 • Marilla

  Sivert: Kan man få en källhänvisning till ditt påstående: ”Med naturlig spridningstakt kommer vi aldrig dit det säger även forskarna”? Med tack på förhand.

 • Marilla

  ”Mot bakgrund av nationella målsättningar och EG-rättsliga krav kan licensjakt, oavsett omfattning, inte tillåtas på varg och järv”. Detta eftersom de inte har ”gynnsam bevarandestatus”. Remissvar på SOU 2007:89 ”Rovdjuren och deras förvaltning” från Uppsala Universitets expertgrupp på populationsbiologi och zooekologi mm.

 • Julio Ferrer

  Genom att ta emot licenspengar för att organisera en nöjesjakt på vargar, har regeringen via Naturvårdverket och serie instanser och människor ett allvarlig lagbrott mot CITES konventionen som förhindrar att man driver handeln med CITES
  skyddade djur. Troféer t ex skinn med mera tillfaller dessa tjuvskyttar med statlig stöd. Regeringen och Naturvårdsverket m fl uppträder som ett land utanför den EUROPEISKA UNIONEN, Mycket graverande för en ex ordfarande i detta samfund. hela gänget
  bryter mot internationell lag och visar att de är ociviliserade, okunniga och brottsliga. Som unga moderater har påpekat det skadar allvarlig Sveriges rykte som civiliserad nation.. Alla medbörgare borde vända sig till JO justitieombudsmammen och JO-anmäla Naturvårdsverket och
  regeringen, samt alla som deltagit i denna oheliga allians mot en av våra mest akut hotade CITES skyddade arter. På sikt borde lämpliga intelligenstexter införas för vapen innehav.

 • Anders

  Vi kan börja med att konstatera att riksdag och regering beslutat om 210 vargar i sverge under nuvarande förhållande (varg i 10% av sveriges yta). Bra eller dålig? Ta det med dem, inte jägarna.

  Vargen har, enligt vargforskarna vid SCANDULV, som naturvårdsverket (nvv) har använt sig av konstaterat att vargstammen har ökat med ca 13% under de senaste åren. För att uppfylla riksdagens mål, så måste ju den ökningen skjutas bort. Dvs enligt vargforskarna 30-45 vargar. Nivån lades av nvv på försiktiga 27 djur.

  Formen för jakten har även vargforskare tittat på, (rapporten finns även den på nvv) och kommit fram till att det bästa är att ha en slumpmässig avskjutning på stammen, med undantag för revir med invandrad varg. Så har även skett, ett revir i gästrikland har fredas. Resterand vargstam i sverige har lika dåliga gener (resultat bla missbildade ryggkotor).

  För att få vara med på jakt, så var man tvungen att anmäla sig på nvv webbsida (egentligen inte, men för säkerhets skull). Dettta gjorde enligt uppgifter 12 000 jägare. Har hört en siffra från dalatidningarna om ca 2000 jägare i dalarna. Det ger ca 6000 jägare, om man tar hänsyn till tilldelningen (Dalarna 9, Värmland 9 och resterand 9). Det är betydligt färre än de ca 300 000 jägare som finns i sverige. Man behöver inte betala avgift till nvv för att jaga. Det gäller vanliga avgifter till markägare etc.

  Man kan och får vara kritisk till att jakten utförs (klaga på regering och riksdag)
  Man kan och får vara kritisk till nivån på vargstammens storlek (klaga på regering och riksdag)
  Man kan och får vara kritisk till hur jakten utförs (klaga på nvv och till viss del på jägarna som deltog)

  Men för att kunna ha en meningsfylld diskussion, så måste man skilja på sak och person! Personangrepp eller demonisering av stora grupper fungerar inte då. Anse dig förlorat dikussionen då, om du inte har underbyggda argument.
  Jag ser lika stora brister hos bode vargkramare och varghatare. De som råkar illa ut är alla vi som ligger mellan ytterligheterna, och vargstammen förståss.

  Att hota andra sidan är INTE en godtagbar argumentationteknik, inte ens ”på skoj”.

  Var har vi kommit när organisationer hetsar upp debatten, med överdrifter och osanningar? Ja, det fungerar lika på Jägarförbundet och WWF etc. Var är sans och reson? Var är fakta?

  En länk om källkritik (Det handlar om SD, men kan lika gärna för ingående parter i den här frågan).
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverigedemokraternas-bristande-kallkritik-helena-giertta-som-fan-laser-bibeln_3681183.svd

  En länk om hot mot människor som har med vargjakten att göra
  http://www.nwt.se/article639209.ece

 • Anders

  Gustav H. Vi behöver visst jakt på vissa av de större rovdjuren. Exempelvis björn och varg. Björnstammen är så stor att den ett tag var ett stort problem i sitt utbredningsområde.
  Tidigare inventeringsmetoder för att uppskatta björnsammen visade sig kraftigt underskatta björnstammen. När DNA-prov på björnspillning (insamlad av jägarna under älgjakt) användes, så kunde man visa att det fanns dubbelt så många björnar. Så för att björnstammen inte skall översvämmas, och drabbas av sjukdommar pga det, så behövs en avskjutning av björn.
  Bland annat för att få dem ut i skogen och att de som lärt sig att människor inte är farliga tas bort.
  Om jägarna inte gör det, så kommer vi att få farliga björna. Till fara för människor och björnstammen.

  Exempel på det är den sk Gysingevargen som dödade 10 st barn runt Gysinge, Årsunda och SÖ dalarna. Detta var 1820-1821, och visar att vilda djur som inte är rädda för människor är farliga för oss.

 • Anders

  Kan ju lägga till att tonen är relativt bra i denna blog, till skillnad mot andra som jag varit in på. Det gör mig lite gladare 🙂
  Det som är intressant i länken om källkritiken är att för att ha bra på fötterna, så bör man söka information som motsäger ens egna test, åsikt. Då kan man se om man har rätt, och även möta kritik som man får, för man har sett den tidigare.

  Julio Ferrer:
  Vilka licenspengar har naturvårdsverket (NVV) tagit emot i vargjakten?
  Vilka tjuvskyttar får behålla skinnet? Om du menar helgens vargjakt, så kan det inte vara tjuvjakt, eftersom den följer lagen och direktiven från NVV. Sedan får vi se om EU tar upp anmälan om att sverige har gjort fel här.
  Men EU:s habitatdirektiv ger rätt till en viss jakt, om den behövs exempelvis för att öka acceptansen för djuret i utbredningsområdet. Men vi får väl låta juridiken ha sin gång i frågan, och återkomma när det blir blir någon reaktion på anmälan.
  Du vet uppenbart heller inte vad JO är till för. De har bara att bevaka myndigheter och inte privatpersoner.
  Jag förstår inte vad det är för konstuktivt i din sista mening?

 • EP

  Det är alltid lika förvånande att läsa att rovdjuren måste jagas eftersom de annars blir sjuka. Uttalandet är så absurt att det är skrattretande. Det är också trivialt att motbevisa. Det har funnits rovdjur på jorden långt innan vi hade möjlighet att skjuta dem och konstigt nog så har dessa rovdjur inte dött ut. Det är först när vi börjat skjuta på dem som den faktiska utarmningen av arter har accelererat.
  Antalet bekräftade dödsfall, i Europa, som orsakats av varg under de senaste århundradet ligger under 50. Samtidigt har det i Europa funnits ett stort antal såväl människor som vargar. Om vi bortser från populationsstorlekar så är bin och getingar farligare, för att inte tala om trafik, rökning, alkohol, hundar mm.
  Något komiskt så är också *jägare* farligare för människor än vad vargar är. Bara i Sverige vådaskjuts någon eller ett par personer till döds under eller i samband med jakt under varje 5-årsperiod.
  Vargar är naturligtvis inte ofarliga, men det är inte heller jägare, bin, getingar, eller hundar, och faktum är att vargar är betydligt mycket mindre farliga än alla dessa andra faror som vi tydligen obehindrat kan leva med i det dagliga livet.

 • Irma Jokinen

  Ar vargen farlig? Hur ar det med menniskan sjelv? Det ar nog de 2 benta varelserna man ar mest redd for. Varsta rovdjuret ar menniskan sjelv, man kan bli bestulen, overfallen, voldtagen och inte ens i ens eget hem ar man seker.
  Kommentaren fron jegaren som sa att ”vargen for jaga hela oret men vi jegarna for jaga bara 4 veckor” tog nog priset. Det visar intelligensnivon! Dessutom er det ngn jemstelldhet i jagandet som denna jegare var ute efter? I so fall for man nog avbevepna jegarna och vara samma antal – do kan man borja tenka po en sportslig chans for vargarna!

 • sivert sunnemalm

  Marilla. Om vi skall ha en stam på 210 vargar så måste vi skjuta av ett visst antal vargar, av den anledningen så uteblir den naturliga spridningstakten. /*felaktiga faktauppgifter, ingen källhänvisning, borttaget*/ #AS Vargens spridningstakt avgörs av bytestillgången. Ett plus med att inte är att risken för rävskabb kommer att öka eftersom naturen reglerar stammen när den blir för tät, den,som sett ett skabbsmittat djur vill nog inte att det skall ske. Av den varkull som vi hade i mina hemtrakter 2002 överlevde endast 2 av dom 9 vargar som familjegruppen bestod av resten avled av rävskabb.