Bredfjällsvargflocken på bild

varg_bredfjallMitt under pågående vargjakt lyckades några människor på promenad i ett av Göteborgsområdets stora rekreationsområden, Svartedalen i Kungälvs och Stenungsunds kommuner, fånga stora delar av Bredfjällsrevirets vargflock på bild.

I reviret ska en tik ha skjutits, men det verkar som om större delen av flocken har uppehållit sig långt från de centrala området i reviret den senaste tiden. Bredfjället ligger öster om Ljungskile i Uddevalla kommun och fortsättningen söderut av samma naturområde går över de trakter i Ucklum där min mormor bodde när hon levde och vidare till Svartedalen där alltså vargarna fotograferades av några som var ute på promenad. Enligt spårningen ska det ha varit sex vargar i flocken, men bara fyra sågs och fotograferades.

Vargjakten gick förstås över styr i vissa län och sålunda har det i Dalarna skjutits fler vargar än man hade tillstånd till. Det skulle inte förvåna mig om det också i Värmland kommer att bli så att för många vargar skjuts. I Västra Götaland har samtliga tre vargar som fick skjutas skjutits, redan nämnda tik i Bredfjällsreviret, en i Kroppefjällsreviret och en av Edsleskogsvargarna. I de två kända reviren utöver de redan nämnda, Dals Ed och Herrestadsfjället, har ingen varg skjutits enligt de uppgifter som finns idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sten

  Tänk om människor reagerade lika kraftigt när människor misshandlas, hotas och rånas som när en varg för mycket skjuts. Här hetsar folk upp sig mot jägarna och talar om att jakten spårar ur och en varg mer än tillåtet är skjuten. Tala om överord, på vilket sätt har vargjakten sårat ur förutom en varg för mycket ? Detta är ju löljligt !

  • Anders_S

   Sten: De flesta människor reagerar mycket mer än så här när människor skadas, hotas och misshandlas. Se bara på reaktionerna på mordet i Hjällbo. Så du har totalt fel.

 • När en kontroversiell ”skyddsjakt” införs på en synnerligen klen vargstam och man låter 12000 skjutglada gubbar ge sig ut efter 27 exemplar av sitt främsta hatobjekt, är det en urspårning bara där. (Hade det inte ryckt så vansinnigt i avtryckarfingret hade vi knappast sett så många skadeskjutningar heller.)
  Varför inte skicka ut fem statligt avlönade jägare vars ambition är att hålla sig till reglerna?
  Den som skjuter en varg som inte inkluderas i kvoten ska straffas för tjuvjakt. Allt annat är ologiskt.
  F ö har Anders rätt, ingen blir lika upprörd över ett ”mördat” djur, som över en mördad människa.

 • Pingback: Kaoset i jakten på varg – Carlgren är nöjd « Röda Berget()

 • Vad kul att ni har vargar så nära Göteborg!

  I övrigt är det svårt att inte bli enbart irriterad och besviken över blodtörsten hos de som vill skjuta av så många av vargarna.

 • Pingback: Vargar och vargjakt i västra Sverige | Svensson()

 • Ja om ni är så fruktansvärt dåligt insatta men ändå ska ge kritik åt alla håll måste ¬®åtminstone jag ta ordet från mun. Om ni i er vildaste fantasi tror att det någonstans finns proffsjägare med erfarenhet av vargjakt då har ni inte fattat mycket. Det har nämligen varit så få jakter på varg på traditionellt sätt att ingen erfarenhet finns.När LST har skyddsjakt då används nästan alltid helikopter för att snabbt komma till skott.Vad tror ni det skulle kostat? Som Paula skriver att 5 statliga jägare skulle gett sig ut på skidor för att skjuta 27 vargar är nog bland det mest korkade jag läst, 4 som driver och en passare då el? Nej yttra er inte med kritik när ni nästan fullständigt saknar vetskap i frågan. Och överskjutningen skedde inom den tidsram som satts av myndigheterna. Alltså även det korrekt av jägarna. Sen syftar jakten till att få möjlighet att plantera in nya vargar, alltså ytterligare ett fel av er förståsigpåare. Ingen utrotningsrisk föreligger heller för enligt forskarna är stammen genetiskt räddad 100 år framåt. Blir så trött på detta tjat av okunnigt folk

  • Anders_S

   Hans_Ove: vem riktar du dig till? Har du läst vad jag skrivit? Vad vet du om vad jag vet om varg, djurhållning och jakt? Har någon nånstans skrivit att jkaten är en fara för den svenska vargstammen. jag anser inte det, men är mot jakten ändå.

   Tidsramen har inget med att de sköt för många att göra. Inom tidsramen (fram till en bit in i februari) fick de i Dalarna skjuta nio vargar. De har redan skjutit minst 10. Alltså sköt de för många. Det hade de inte tillstånd till. Inte inom någon ram. Hur vore det om du höll dig till fakta istället för att svamla och vara otrevlig.

   Det finns inga som helst planer på att plantera in varg och jakten syftar inte till det. Jag begriper inte var du får det ifrån? Det är en dumhet som bara sprids från jägarna själva! Obegripligt varför. Jakten har ingen betydelse för genetiken. Ingen forskare hävdar heller det (finns flera debattinlägg i tidningarna som du kan läsa). Om det inte invandrar några vargar så breder inaveln ut sig in. Att man dödar ett gäng vargar förändrar inte det.

   Och var skriver Paula om skidor? Det gör hon ju inte och det vore ett idiotiskt förslag om vi håller oss till reviren i Bohuslän. Snö är inte så vanligt där.

   Och ja, det finns jägare med erfarenhet av vargjakt. Även i Sverige.De som varit i Ryssland och jagat. men det är oväsentligt som jag ser det. Har ingen betydelse. Ja, det förekommer att man använder helikopter vid skyddjakt (eexempelvis i Mittådalen häromsistens), men det är inte det vanliga. I skogsområden i södra Sverige tvivlar jag dessutom på att det skulle fungera så bra.

   Avslutningsvis, om din kommentar är typisk för jägarkåren elelr folk som gillar vargjakt (vilket jag nu inte tror det är) så är vi verkligen illa ute i detta land.

 • Pingback: Positivt med mer varg | Svensson()