Otroligt naiva fackföreningar på Saab

Fackföreningarna på Saab Automobil i Trollhättan slår verkligen rekord i blåögdhet och naivitet. Istället för att engagera sig för sina medlemmar och tillsammans med dem kräva att staten går in i projekt för nya jobb i Trollhättan så förväntar man sig hela tiden att en riddare i skonande rustning ska uppenbara sig. Men såna finns tyvärr inte.

Istället för att tro på icke-existerande köpare av Saabs personbilstillverkning så borde man ha inlett en kamp för att tillsammans med medlemmarna och kommunen kräva att staten satsade våra gemensamma resurser på att utveckla annan tillverkning, mer miljövänlig tillverkning i Trollhättan. En sådan kamp hade varit en kamp för framtden, en kamp för jobben och en kamp för miljön.

Som det nu har blivit har facken på Saab Automobil enbart agerat som hejaklack till diverse obskyra köpare och odugliga regeringsföreträdare. Det har handlat om köpare utan pengar och kompetens som Koenigsegg, företag som ägs av rysk maffia som Spyker, rena spekulationer om spekulanter som inte finns och mycket annat. Saabs öde har varit klart sen den US-amerikanska staten tog över GM eller kanske ända sedan det aviserades att GM ville bli av med den olönsamma bilfabriken i Sverige.

Att facken har spelat med i den tragiska fars som utspelat sig sen dess är mer än tragiskt, mer än farsartat. Det är en skandal. Facken har genom sitt agerande bidragit till att passivisera människor så att när nedläggningen nu kommer så finns ingen kampvilja kvar. Förskräckligt och bedrövligt.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • matte

  Menar du att faket på ett företag skulle börja motarbeta sin arbetsplatts för att finna andra arbeten , de om nått hade ju varit skandal.

  • Anders_S

   matte: Nej det hade varit ett korrekt agerande av facket. Fackföreningen ska jobba för sina medlemmar inte för nåt företag eller nåt företags överlevnad. Fackföreningen ska vara medlemmarna och inte nåt separat.

 • Pingback: Bara ett sätt att rädda SAAB: Ta över maskinerna och ockupera lokalerna! « Röda Lund()

 • Pingback: Dags för myteri! « Röda Lidköping()

 • Intressant att än en gång från andra halvan av det politiska fältet hålla med dig. Du skriver bra.
  Håller helt med. ”Fackföreningen ska jobba för sina medlemmar inte för nåt företag eller nåt företags överlevnad.” Sedan är en annan sak att det enligt min mening är fel att kräva samma procentuella lönehöjningar i hela branscher utan att se om man i stället för lönehöjning kan få något annat som gynnar medlemmar OCH företag bättre på lång sikt.

 • ”Fackföreningen ska jobba för sina medlemmar inte för nåt företag eller nåt företags överlevnad.”

  Så sant.

  Dessutom behöver inte facket kräva att regeringen (staten) går in i projekt för nya jobb i Trollhättan. Man jobbar redan på detta. Regeringen har hela tiden sagt att man först måste fokusera på att ta vara på människorna bakom de jobb som nu går förlorade. Ta vara på deras kunskap, skapa nya möjligheter, och hjälp till att skapa något nytt.

  Oppositionen gnäller såklart högljutt om att regeringen inte gör något, men i själva verket gör regeringen helt rätt. De målar inte upp fantasier och driver med folks rädsla.

  De erbjuder pengar som garantier OM någon köpare dyker upp som kan presentera en hållbar affärsplan, vilket inte skett. ….(folk gnäller om att inga pengar betalts ut, såklart inte…inget företag har ju dykt upp som klarar kraven)

  Man insåg snabbt att oddsen inte är goda för SAAB’s framtid och har sedan dag ett fokuserat på hur man skall ta hand om ev. arbetslösa. Man ökar antal personal på arbetsförmedlingen i området, man har tagit fram stödpersoner, man ser på utbildningar som gör att en del anställda snabbt kan skola om sig och uppdatera sig till något som någon faktiskt behöver.

  Oppositionen bara gnäller, facket bara gnäller.. … men agerar de? Svar nej.
  Vad de gör är äckligt. Oppositionen försöker vinna ett val nästa år, och man leker med folks pendling mellan hopp, rädlsa och förtvivlan. Facket stödjer såklart S, vilket är allmänt känt….så istället för att samarbeta med regeringen och försöka ta fram hållbara lösningar för at göra det bästa för sina medlemmar gör de dagligen korkade uttalanden i media.

  Media hänger såklart på….är ju en bra story…. men vad sysslar facket med…. ringer GM och finansråd i USA… vad gör ni för era medlemmar. Är ni så naiva eller inkompetenta….eller är ni mer intresserade av att vinna valet år opposition (garanterar ju era egna feta löner, skit i medlemmarna)

 • Pingback: Soppan SAAB kokar vidare – Var är näringsminister Maud Olofsson « Röda Berget()

 • Bosse Johansson

  Jag tror att det kan ha betydelse att det i Trollhättan aldrig funnits någon vänster i facket som vågat utmana på allvar. Man kan undra vad som skulle hänt om SAAB legat i Norrbotten eller i Göteborg. Jag skulle kunna tänka mig att Harry Rantakyäri och grabbarna hade satt mer fart på grejorna.

  • Anders_S

   Bosse: Du kan ha rätt. Medan facken i Göteborg har varit ganska kritisk till Geelys uppköp av Personvagnar har facken i Trollhättan varit positiv till vad som helst.

 • Pingback: Låt IKEA sälja SAAB som byggsats! | Jinges Web och Fotoblogg()

 • Andreas

  ”Du kan ha rätt. Medan facken i Göteborg har varit ganska kritisk till Geelys uppköp av Personvagnar har facken i Trollhättan varit positiv till vad som helst.”

  Det tror väl fan det … du kan inte jämföra Volvo och Saab. Volvo har inte haft kris på samma sätt som Saab.

  Jag tycker du är jävligt osolidarisk som hela tiden hackar på facket i Trollhätten, dom måste väl för helvete ställa upp för sina medlemmar och göra vad dom kan.

 • BosseB

  Jag tycker facket agerar helt rätt i det här fallet. Naturligvis ska facket ha medlemmarnas bästa för ögonen. Här är det ett extremfall där hela företaget riskerar att läggas ner, samtidigt som det finns spekulanter på Saab Automobil som har en affärsplan för företagets överlevnad. Att då jobba för att GM ska sälja istället för att lägga ner är i mina ögon det bästa för medlemmarna i dagsläget.

 • Pingback: Rädda jobben – ställ om bilindustrin! | Internationalens ledarblogg()

 • Pingback: Bra med protest på Saab - men lite väl sent | Svensson()

 • Pingback: Rothsteins resonemang om Saab brister | Mullvaden()

 • Pingback: Förstatliga bilindustrin under de anställdas kontroll! | Mullvaden()

 • Pingback: Förstatliga bilindustrin under de anställdas kontroll! « Röda Lidköping()