Upphandlingssystem och vinstmaximering orsak till ryckig elmarknad och elbrist

Nu när det är svinkallt så har Sverige problem med elförsörjningen. I mångt och mycket är detta en konsekvens av marknadsmekanismer och de åtgärder som vitgat för att öka marknadstänkandet när det gäller vår elförsörjning. Svenska Kraftnät beställer idag extrakapacitet och hur mycket reguljär kapacitet vi ska ha. Kraftbolagen lägger anbud med vinstmaximering som viktigaste ingrediens. Svenska Kraftnät försöker köpa så billigt som möjligt och försöker komma undan med att köpa så lite reservkapacitet som möjligt, det blir ju billigare.

Konsekvesnen av detta är sådant att Vattenfall nu bestämt att reservkraftverken i Stenungsund och Marviken ska läggas ner. En sån här kall vinter behövs dock dess kraftverk, speciellt som ett par kärnkraftsreaktorer står stilla på grund av att underhåll dragit ut på tiden. Eller så får Sverige importera el från kontinenten. El som produceras i smutsiga kolkraftverk. Men en sån här vinter där det är kallt i hela Europa och det finns inte tillräckligt med el att importera. En nedläggning av de två kraftverken kan alltså få allvarliga konsekvenser om det kommer ytterligare en sån här vinter.

Konsekvensen blir elbrist, strömavbrott och annat i Sverige. Med en ordentlig planerad, allmänt ägd och kontrollerad elproduktion och eldistribution skulle inte dessa problem uppstå. Då kunde vi genom politiska beslut och utan att snegla på vinstmaximering och dåligt fungerande marknadsmekanismer få tillräckligt med el för att slippa problem på vintern. På ett område där marknad är sällsynt dåligt fungerande för att vi ska kunna få tillräckligt med el på ett tillräckligt säkert och tryggt sätt är det direkt olämpligt med det system vi har nu.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, GP1, 2, 3, DN1, 2, 3, Sydsvenskan1, 2, BLT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Marxinho

  Men det visar sig i alla fall att vi kan klara oss utan hälften av kärnreaktorerna trots rekordförbrukning!

  • Anders_S

   Marxinho: Nu är det inte sant. Endast två står stilla i Ringhals. I Oskarshamn kör en på begränsad effekt. I övrigt så är alla igång. 20% står alltså stilla och Sverige klarar sig inte utan kör all reservkraft som går att köra (olja) plus importerar el från kolkraft.

 • Anders

  Sveriges bästa kärnkraftverk , Barsebäck, skulle aldrig lagts i träda.
  Vansinne att importera kolkraft från Tyskland.

 • Johan

  Handlar inte om vinstmaximering. Det handlar om att vi under lång tid förbjudit det enda som kan hindra oss från att frysa ihjäl eller ruinera oss på uppvärmning, kärnkraft. Tyvärr så får vi betala priset för att vi är så korkade att vi inte behöll marginaler trots att vi bor i kallt land och under lång tid levt på energiintensiv industri. En sorts kollektivt självmord medan vi, som du, skyller på allt utom det verkliga problemet.

  • Anders_S

   Johan: Nu är du väl ändå ute och cyklar. Sverige är idag världens näst mest kärnkraftberoende land. Det är knappast bristen på kärnkraft som är problemet. Det finns tillräckligt med produktionskapacitet i Sverige. Det brister nån annan stans och det är det jag pekar på.

 • Får väl travestera en gammal reklamslogan från anno 1955: Säg Enron, det räcker!

 • Galenvärld

  Anders_S om vi nu har kärnkraft så det räcker varför importerar vi smutsig El från Tyskland?
  både de Röda och de Blåa skriker sig hesa om att vi måste vårda miljön vi måste satsa på alternativ energi men hur kan man i helsikke försvara två avstängda kärnreaktorer plus 2 andra som går på halvfart och inte nog med det så importerar vi smutsig el från utlandet.
  säg mig hur kan man försvara sådan sjuk politik världen är verkligen upp o ner så som jag ser det som miljövän.
  om vi ska vara världsledande inom alternativa energikällor så kan vi inte hålla på o bidra till en ännu smutsigare värld genom att importera smutsig el det är oacceptabelt o denna galna energipolitik har pågått länge i Sverige o nån gång borde det sluta nånstans.
  det är dags för Sverige oavsett blocktillhörighet komma överens om en långsiktig energipolitik som gynnar miljön och svenska folket så vi kan få slut på eländet nån dag.
  vi ska inte avveckla kärnkraften förrän vi har byggt ut vind o selenergi som på längre sikt hoppas kan fasa ut kärnkraften men också smutsig kolkraft som vi absolut inte ska betala för eller investera i som Vattenfall gör.