Gärna dubbdäcksförbud – men först bättre snöröjning

Om det blir dubbdäcksförbud i centrala Göteborg så innebär det att många i den stadsdel där jag bor inte kommer att kunna använda bilen under perioder när snön ligger (vilket iofs är mycket korta perioder de flesta år). Det är mer regel än undantag att gator i Göteborg blir isgator. På isgator är dubbfria vinterdäck klart sämre än dubbdäck.

Jag bor i centrala Göteborg i en stadsdel där snöröjningen kan dröja nån vecka, där det är otroligt backigt och där gatorna nästan alltid blir som is innebär ett dubbdäcksförbud problem. Även med dubbdäck har folk svårt att komma upp på den gata där jag bor och med odubbade vinterdäck så kommer det att bli än svårare.

Av miljöskäl så kan jag acceptera dubbdäcksförbud, men i så fall borde vi väl kanske fundera på att också förbjuda bilismen. Det skulle ju göra luften väsentligt mycket bättre än idag och minska dödligheten i  olika sjukdomar mycket mer än bara ett dubbdäcksförbud.

Men okej, det är bra med ett dubbdäcksförbud, så jag är gärna med på det i delar av eller hela centrala Göteborg. Men då får allt snöröjningen och vinterskötseln av gatorna bli bättre annars fungerar det inte så bra. Det blir mycket svårt för alla som behöver använda sin bil i den stadsdel där jag bor utan förbättringar i skötseln av gatorna. Eller så blir det till att skaffa snökedjor.

Men det är klart, denna stadsdel kanske hamnar utanför fördbudszoenen, men då komemr vi knappat att kunna köra härifrån på dubbdäck då de flesta gator vi kan använda leder in i förbudszonen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ja jag kan bara hålla med, ang snöröjjningen. Jag bor en bra bit utanför stan och här är snöröjningen lika kass.. Sedan så drar de in pendeltrafiken så att den lilla ort jag bor på avbefolkas- man kan inte köra bil (för mycket snö+att man då inte får ha dubb i stan om man ska dit) eller ta buss/tåg (för de drar ner på tiderna och möjligheterna)..

  Ska vi cykla kanske för bättre hälsa.. 😉 jag som har 8mil en väg kan väl gå…

 • Jägaren

  Min bild är att det är problem med snöröjning i hela södra delen av vårt land. Själv bor jag vid en gatstump som snöröjningen glömt, dock inte i Göteborg.

  Besökte Norrland i veckan och där fungerar det mycket bättre.

  Kanske är detta förhållande ändå inte så märkligt då vi i söder sällan får stora mängder snö vilket leder till att snöröjningsorganisationen aldrig blir intrimmad.

  • Anders_S

   Jägaren: I grannkommunen Mölndal fungerar det mycket bättre. I likadana områden där som det jag bor i brukar det vara plogat och sandat redan på morgonen samma dag det snöat. Så är det inte där jag bor i Göteborg.

 • Pingback: Idag slog halkan till | Svensson()