Fler vargar ja – vargflytt nej

En biologiskt hållbar vargstam i Sverige kan på sikt bara skapas genom att det blir fler vargar i Sverige. Det behöver ur biologisk synpunkt och för att undvika inavel finnas minst 500 vargar, men helst uppåt 2 000 vargar i Sverige/Norge. Något som de flesta svenskar också är för. En så stor vargstam kräver att man också tillåter varg i Norrland. Tillåts varg i Norrland behövs ingen flytt av vargar.

Det är inte ens idag en nödvändighet med flytt av finsk/ryska vargar ner till det svensk/norska beståndet, utan det har de senaste åren förekommti ett flertal gånger att nya vargar kommit in i den nordiska vargstammen. Två norska revir (Kynna och Julussa) och ett svenskt (Galven) har idag hanvargar av finskt/ryskt ursprung. Dessa vargar kom troligen in 2007-2008. Men även för detta med natrlig invandring ska fungera krävs att man låter bli att skjuta vargarna när de uppehåller sig i Norrland.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Alltid rött,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Torberg

  Fast jag ser inget fel med att stärka upp genbanken med infångade och inplockade ryska ungvargar. Om det funkar… varför inte ?

  • Anders_S

   Torberg: Ja okej, om det funkar så varför inte. Tanken är att man ska fånga de som ändå invandrar. Istället för att skjuta dem i Norrland fångas de och flyttas söderut.

  • Anders_S

   Torberg: Egentligen inte. Men det handar om politiskt acceptans och liknande. Dessutom ser jag som det viktiga att argumentera för en större vargstam. Det är förmodligen lättare att acceptera naturligt invandrade djur än inplanterade.

 • Torberg

  Men det har också funnits förslag om att flytta ungdjur direkt från Ryssland hit. Jag ser inget fel i det heller. Om det funkar.

 • Pingback: Vem styr politiken om varg, regeringen eller jägarna/bönderna? « Röda Berget()

 • 30-06

  Men tror ni inte snart inflyttade/omplacerade genetiskt obesläktade vargar som förs till en relativt liten vargpopulation, som nu efter jakten, gör ett större genetiskt intryck än om den via, relativt långsam, naturlig invandring späds ut i en lite större relativt genetiskt homogen (rätt inavlad) population?

  Min mening är att de lika gärna kan flytta in vargarna så fort som möjligt. Efter mediedrevet under och pga av vargjakten så tycker jag inte inte den politiska acceptansen är något större problem – förutom hos de mest inbitna varghatarna. Om populationen har större genetisk variation i grunden spelar ju en enskild vargindivid som dör t.ex. vid skyddsjakt längre inte lika stor roll.