Låt folk ha på sig det de vill

Frankrikes senaste påhitt som går ut på att föreslå ett uttalande om ett partiellt förbud för heltäckande klädsel, som exempelvis burka eller niqab, är ytterligare ett exempel på den repressiva trend som råder i Europa. Att börja bestämma vad folk får ha på sig och inte får ha på sig är en återgång till gamla tider och ett klart repressivt inslag i politiken.

Det är klart att det inte är så kul att exempelvis prata med en människa man inte kan se ansiktet på. Men det är faktiskt den som bär de konstiga kläderna som har problemet, inte vi andra. Om de inte vill prata med oss andra eller inte vill bli sedda av oss andra så får det vara så. Låt folk ha vad de vill i klädväg om det inte inverkar på skola och arbete och det kan vara befogat att inte ha heltäckande klädsel vid arbete där det krävs sociala kontakter. Ett generellt förbud mot vissa kläder är vi dock inte betjänta av. Det är ett helt onödigt integritetsingrepp. Och dessutom mot någonting som faktiskt inte är ett reellt problem i västvärlden.

Nu är det inte så allvarligt att Frankrike faktiskt tänker stifta en lag som förbjuder utan man vill bara att nationalförsamlingen ska ta ett uttalande mot heltäckande klädsel.

Intressant?
Bloggat: Unni Drougge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • jag bär niqab och jag älskar att klä mig som jag klär mig. Om samma sak händer i Sverige blir jag så ledsen då jag älskar Sverige.. På olika arbetsplatser osv så förstår ju alla niqabis att man måste anpassa sig i klädsel om arbetsgivaren vill det. Det är inte som om vi gör motstånd eller något.. Vi vet att om vi använder niqab så kommer vi inte få samma möjligheter som med utan niqab. Vi visar ansiktena när det krävs vid bankärenden osv. Det är inte som om vi vill att andra anpassar sig till oss på något sätt. Det enda alla andra blir ”tvungna” o göra är att se oss som vi är. Men de e bara kläder, det är inte som om man kan gilla all slags klädstil.

  Förstår inte varför folk vill tvinga andra att göra saker mot sin vilja? Det är ju meningen att europa ska vara utvecklat och fritt osv, ändå vill de börja med att ta bort friheten och skyller på att man inte får gå i bikini i iran tex. Det är helt olika samhällen och varför ska vi i europa drabbas pga något som händer någon annanstans i världen? Folk hittar på massa löjliga anledningar att förbjuda niqab. Ett tygstycke som inte gör någon fara alls.

 • Dan

  Håller med! Tycker oxå att människor ska få gå klädda i det dom känner för och välja utanförskap, men då får man samtidigt vara medveten om och acceptera att man kanske blir ifrågasatt eller inte får jobbet man vill ha.

 • Stefan

  Det som här kallas ”repressiv trend” är ju i själva verket yttrande av folkviljan.

  Att besluta om förbud mot opassande klädsel är viktigt. Jämför med lagstiftningen mot förargelseväckande beteende. Tänk om folk gick klädda i sadomasochist-kläder med motiveringen ”Det ingår i min religion och står beskrivet i greve Sads bok”.

  Jag vill inte att grupper i samhället skall kunna välja att stå utanför. Vilka skall då stå för solidaritet, civilkurage, samhällsbyggande. Vi som ej valt att stå utanför samhället?

  Alla människor tvingas i princip till något mot sin vilja. Att inte få bära burqa är en småsak.

  • Anders_S

   Stefan: Nej det är inte ett yttrande av folkviljan.

   Nej, klädförbud är inte det samma som förbud mot opassande beteende. Och för mig får folk gärna gå i SM-käder om de vill det.

   Grupper som väljer att stå utanför samhället helt eller till vissa delar har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Sånt kan inte förbjudas bort. Exempel på detta är Jehovas vittnen och Plymouthbröderna.

   Att burka och nikab är småsaker visar att ett förbud (som det nu inte ens är fråga om i Frankrike) är meningslöst och löjligt.

 • Alex

  -”Men det är faktiskt den som bär de konstiga kläderna som har problemet, inte vi andra.”

  det finns ju faktiskt rätt många som blir tvingade till att bära dessa kläder för att de blir tvingade till det.
  Sen är det ju så att en sådan klädsel inte passar sig inom många yrkesgrupper. Är du polis ska du se ut som polis.
  Jobbar du som snickare har du snickar byxor etc etc etc..

  -”Nej, klädförbud är inte det samma som förbud mot opassande beteende. Och för mig får folk gärna gå i SM-käder om de vill det.”

  säg så här då, att om du skulle driva ett taxibolag med 3 chafförer. Och en av de prompt skulle vilja ha SM-kläder på sig när han kör sina kunder runt stan. Du som ägare skulle förmodligen tappa en hel del kunder och därigenom förlora inkomst. Det funkar inte .
  Man får ju anpassa sig till vad jobbet kräver av en.

  • Anders_S

   Alex: Vi tycks ju vara överens. Det finns inget behöv av något förbud.

 • Stefan borde istället ta itu med personer som visar kalsongerna utanför jeansen. Jag är säker på att folkviljan stör sig på detta. Och på de som kammar över flinten. Kanske kan alliansen och SD kräva ett förbud för detta? Och för de som kombinerar randigt med rutigt?

  Sådana förbud kan, som Stefan säger, självklart inte ses som något repressivt. Folkviljan ska ha rätt att kräva att folk ska gå i uniform. Punkare och hårdrockare ska förbjudas på allmän plats och ska inte få gå i skolan. Östermalmsglinen ska vi inte tala om, alla vet att de tvingats till sådana frisyrer av sina föräldrar. Därför är det en självklart att förbjuda dem från att gå ut.

 • profanum_vulgus

  Hampus Eckerman:
  Exakt!
  Varför inte förbjuda irriterande ungdomskulturer som emos, blöjpunkare och jeansraggare när man ändå håller på? Fast det är klart, de är ju inte muslimer.

  Alex:
  Varför skulle man behöva förbjuda en klädstil för att kunna upprätthålla klädkoder och uniformskrav? Vi förbjuder väl inte alla klädstilar som man inte kan ha på sig när man jobbar som brandman, polis, taxiförare eller liknande?

 • Pingback: Klädesfrihet en medborgerlig rättighet – tillåt burkor « Calandrellas blogg()

 • Du har rätt i att det är repression. I Schweiz vill man skriva in i grundlagen, vilka byggnader som inte får uppföras. Några udda svenska riksdagsmän vill förbjuda burka i Sverige. Fast jag tror att majoriteten inte går med på sådan klädkontroll.