Viktor Muller – ryska maffians bulvan?

spykerlogoDet är inte helt klarlagt vem som egentligen är huvudägare i Spyker numera. Enligt vissa uppgifter är det Victor Muller. Problemet är då att han inte är speciellt rik och inte har det kapital som uppges. Han ska i så fall ha lånat pengar för att köpa aktierna.

Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten (ej på nätet) så  handlar det om att bolaget Tenaci som ägs av ett annat Mullerkontrollerat bolag, Helvetica Investments, har lånat pengar från familjen Antonov. Victor Muller själv eller via nåt av sina bolag ska ha fått köpa den ryska familjen Antonovs aktier i Spyker med hjälp av lån. Alla Mullers bolag har mer skulder än tillgångar och det gäller också Spyker som gåt med förlust i många år. I praktiken betyder dessa uppgifter att Muller bara agerar på familjen Antonovs uppdrag och att det därmed är en familj med förankring i den ryska maffian som köpt Saab Automobil. Det innebär att kriminaliteten nu fått en väg att tvätta en stor mängd pengar:

Huvudägare i det nederländska bolaget Spyker, som uppges vara intresserat av att köpa Saab Automobil, är oligarken Alexander Antonov. Idag är sonen Vladimir Antonov den viktigaste makthavaren i familjen. Detta sedan fadern i mars i år sköts ner på öppen gata i Moskva. Alexander Antonov blev svårt skadad men överlevde mordförsöket. Mordförsöket anses hänga ihop med familjens affärsverksamhet.

Enligt ryska medier kan mordförsöket på Alexander Antonov kopplas ihop med andra mord:, däribland ett på Ruslan Yamadayev i Moskva.

Mordförsöket på Alexander Antonov kan alltså även kopplas till ett mord på Sulim Yamadayev, begånget i Dubai. Dessa mord på de tjetjenska bröderna, Ruslan Yamadayev och Sulim Yamadayev, har kopplingar till kriget i Tjetjenien. Brödena Yamadayeb ledde en prorysk milis i Tjetjenien och var fiender till den likaledes proryske tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Bröderna Yamadayev uppges i flera ryska tidningar och på många sajter på internet vara en del av den organiserade ryska brottsligheten. Sulim Yamadayev har varit misstänkt för kidnappningar och andra brott.

Andra uppgifter i media menar att Marcel Boekhoorn står bakom Victor Muller, men det verkar mindre troligt då Muller själv uppgivit att familjen Antonov lånat honom pengar.

Man kan i likhet med vad Spyker och Victor Muller gjort tidigare, se till att alla pengar som figurerar försnillas och förpassas via olika bolag till skatteparadis för framtida bruk. Familjen Antonov kan låta allt man satsat plus lite till gå vidare den vägen tillsammans med alla pengar man kan krama ur Saab Automobil för att sen låta företaget gå i konkurs. Dvs man kan agera på exakt samma sätt som Phoenix Group, köparen av Rover gjorde åren 2000-2005. Sistnämnda år gick företaget i konkurs och år 2000 sågs samma gjädjescener på Rovers fabrik i Longbridge som häromdan i Trollhättan. I slutändan blir då resultatet att skattepengar hamnat i fickorna på kriminella och fifflare utan verkligt ansvarstagande.

Victor Muller är ju inte heller kända för att vara en mönsterföretagre och har dömts för flera brott. Att han i det läget eventuellt agerar bulvan för rysk maffia är väl inte speciellt underligt med tanke på hans förflutna:

Den 14 juni 2007 skickade Victor Muller ett mejl till sin bank Theodoor Gilissen. Mejlet handlade om det lån han tagit ett år tidigare på närmare 20 miljoner kronor med Spykeraktier som pant.

Under året hade Spykeraktien rasat och börsvärdet var nästan utraderat. Nu hotade banken med att kräva in aktierna.

Då skrev Victor Muller och bad banken vänta eftersom han inom ett par dagar skulle skicka ut ett positivt pressmeddelande som skulle höja aktiekursen. Banken skickade mejlet till holländska finansinspektionen AFM på grund av misstänkt otillbörlig marknadspåverkan.

AFM dömde 2008 Muller till rekordhöga böter på cirka en miljon kronor. Muller säger i dag till DN att domen saknar grund.

[…]

Tillsammans med den övriga ledningen i klädbolaget McGregor Fashion Group, som Muller var med om att börsnotera 1999, misstänktes han 2005 för olagliga insideraffärer.De tre huvudägarna hade efter introduktionen anonymt, utan att rapportera köpen till finans­inspektionen, återköpt aktier vilket påverkade kursen uppåt. Victor Muller åtalades aldrig, men den dåvarande vd:n Jeroen Schothorst dömdes för insiderbrott.

Börsintroduktionen av modebolaget gjorde Victor Muller till mångmiljonär. Pengarna har han till stor del satsat i Spyker.

Victor Muller var även i blåsväder på grund av Spykers redovisning. Spyker har sedan 2004 haft sammanlagda förluster på närmare 600 miljoner kronor. Men 2006 rapporterade bolaget plötsligt en liten vinst.

Huvudägare i McGregor Fashion Group är idag redan nämnde Marcel Boekhoorn. Spykers köp av Saab Automobil är ingen lösning, Utan bara en respit som dessutom ser ut att gynna den ryska maffian.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements