Statistik från akutmottagningar bara en del av sanningen

Till akutmottagningar kommer folk som tror att de behöver avancerad vård. I dagens samhälle tror många att man behöver vård vid skador och sjukdomar som för 20-talet år sen inte ledde till sjukhusbesök, utan folk tog själva hand om dem. Med resultat fler vårdsökande, däribland fler med skador från våld. Om det också är så att våldets grovhet ökar utan att våldet egentligen ökar så blir också resultatet att akutmottagningar får fler besökare med skador från våld. Men detta kan ske utan att våldet i sin helhet ökar.

Det finns alltså flera anledningar till att siffror från ett fåtal utvalda aktumottagningar inte tyder på att våldet i stort ökar. Alltså finns ingen motsättning mellan akutmottagningarnas siffror och forskningen som media tycks hävda. Forskningen visar att våldet inte ökar utan står still och siffrorna från enstaka akutmottagningar förändrar inte detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Förhoppninga och farhågor inför kvällens debatt « Röda Berget()

 • ”Om det också är så att våldets grovhet ökar utan att våldet egentligen ökar så blir också resultatet att akutmottagningar får fler besökare med skador från våld. Men detta kan ske utan att våldet i sin helhet ökar.”

  Jag förstår inte riktigt detta resonemang. Om våldets grovhet ökar så tycker jag nog man kan se detta såom att våldet ökar även om antalets våldshandlingar i absoluta tal ökar. Men visst, det hela är väl en definitionsfråga.

  • Anders_S

   Allianspartisten: Jag antar att det ska stå ”att våldet ökar även om antalets våldshandlingar i absoluta tal inte ökar”

 • Javisst, det saknas ett inte.

 • göran

  Enligt brå`s statistik anmäldes gällande ”Misshandel,grov misshandel”
  1988 37511 st
  2002 61631 st
  2008 84566 st
  Jag får det till att brottsligheten ökat med ca 100 procent på en 20 års period.

 • göran

  Läste dina länkar,fann inget som skulle förklara bort hela fördubblingen av antalet brott över tidsperioden.
  Brå talar om sannolikheter, antagande, inte fakta för förklara brottsökandet, Därför bör akutmottagningarnas statistik tas på största allvar.

  • Anders_S

   göran: Det finns en trolig ökning av våldet. Den hänger samman med ökande ojämlikhet i samhället. Akutmottagninagrnas siffror är dock totalt irrelevanta i sammanhanget och ovetenskapliga. Från 1990 till idag finns fler lagänrdingar vad det gäller misshandel, det finns en ökad anmälningsbenägenhet som är belagd i rapporter från BRås och stora intervjuundersökningar om gjorts och troligtvis också en ökning. Om du läst broschyren om hur man läser kriminalstatistisk så står det där att man måste kolla upp sånt. Plus att anmälda brott inte är detsamma som begångna brott.

 • Pingback: Konfliktportalen » Blog Archive » Färre drabbade av brott()